II. liga – Hodnotenie jesennej časti – I. časť, tréner Banskobystričanov Varga: Top, že sme skončili na prvom mieste

Branislav Sarňák|3. dec 2019 o 16:00

BRATISLAVA (SFZ) – Druholigové tímy odohrali porciu 17 zápasov jesennej časti II. ligy súťažného ročníka 2019/20. Prinášame vám prvú časť hodnotení trénerov a zástupcov klubov.

Varga: Nechcem vyzdvihovať žiadneho jednotlivca


(Zdroj: mfkdukla.sk, Autor: MFK Dukla Banská Bystrica)

Banskobystričania sú po jeseni o skóre pred Dubničanmi lídrom druholigového pelotónu. V 17 kolách nazbierali dokopy 38 bodov so skóre 40:20. „V prvom rade bola táto polsezóna príjemnejšia ako jar 2018/19, počas ktorej sme počítali, koľko bodov nám treba na záchranu. Aj do tohto ročníka sme vstupovali s cieľom zachrániť sa, čo sa nám už, verím, podarilo. Nechcem vyzdvihovať žiadneho jednotlivca, lebo futbal je kolektívny šport. Ďakujem celému kádru, realizačnému tímu a fanúšikom za jeseň. Jediná škoda je, že jar nebudeme pre rekonštrukciu hrať doma na Štiavničkách,“ vravel pre futbalnet.sk tréner Dukly Stanislav Varga.

Aký bol pre bývalého reprezentanta najlepší moment počas uplynulej jesene na lavičke klubu zo stredného Slovenska? „Top pre mňa bolo to, že sme skončili na prvom mieste. Mnohí ľudia hovorili o našich zápasoch, že mali vysokú úroveň. To nás teší a je to pre nás istý záväzok. Sme si vedomí, že súperi na nás budú inak pozerať,“ vyhlásil Varga a prezradil aj cieľ tímu do jarnej časti: „Na konci sezóny chceme byť na lepšom mieste ako minulú sezónu.“

Gergely: Sami sme neočakávali, že skončíme takto dobre


(Zdroj: TASR, Autor: Henrich Mišovič)

Dubničania patria k najväčším pozitívnym prekvapeniam skončenej jesennej časti II. ligy. Veď minulú sezónu zakončili na 7. mieste, opustili ich hráči ako Matej Jakúbek, Rajmund Mikuš, Roman Častulín či Miladin Vujoševič (ten sa počas jesene do klubu vrátil – pozn.). „Sami sme neočakávali, že skončíme takto dobre. V klube vládne po jeseni spokojnosť. Veď pred sezónou od nás odišlo viacero futbalistov, my sme sa s tým dokázali vysporiadať,“ povedal pre futbalnet.sk tréner Dubničanov Peter Gergely. Ten napriek spomínaným odchodom dokázal vybudovať konkurencieschopné mužstvo. „Teší nás to, že sme do tímu zabudovali našich mladých odchovancov, pred jeseňou prišiel Marek Kuzma, ktorý nám pomohol svojimi skúsenosťami. Hrali sme prakticky len s našimi futbalistami,“ konštatoval Gergely.

Čo považoval skúsený tréner za vrchol jesennej časti? „Bola to asi úvodná výhra nad Bardejovom, ktorú sme dosiahli po góle Vaculíka. V tomto stretnutí sme si položili základy skvelej sedemzápasovej série víťazstiev. Prakticky celú jeseň sme sa pohybovali na horných priečkach,“ konštatoval kouč. Tréner Gergely si zároveň uvedomuje, že so zverencami sú len na polceste. „Boli by sme zlí športovci, ak by sme nechceli byť úspešní. Je to šport a uvidíme, ako to vypáli na jar,“ zakončil Gergely.

Kostelník: Z pozície trénera som veľmi spokojný

(Zdroj: mfkskalica.sk, Autor: MFK Skalica)

Skaličania po jeseni figurujú na 3. mieste s trojbodovou stratou na vedúce duo Banská Bystrica a Dubnica. „Z pozície trénera som veľmi spokojný. Sme na čele tabuľky, najväčšiu radosť mi spravilo, aký výkonnostný rast ukázali počas tohto obdobia hráči. Chcem poďakovať vedeniu klubu, ktoré nám vytvára kvalitné podmienky, taktiež fanúšikom za podporu. Teší ma, že po dlhodobom zranení naskočili do zostavy Švrček so Šebestom, ktorému sa podarilo streliť sedem gólov,“ povedal pre mfkskalica.sk tréner Záhorákov Jozef Kostelník.

Skaličania sú síce po jeseni tretí, ale sú najúspešnejším tímom v domácom prostredí, keď pred vlastnými fanúšikmi ani raz neprehrali. Zaznamenali osem výhier a jednu remízu. „Domáce víťazstvá nemožno považovať za samozrejmosť,“ podotkol Kostelník. Čo si želá kouč do jari? „Zlepšovať sa dá skutočne všetko. Sme stále len na začiatku cesty. Či už jednotliví hráči, ale aj organizácia a systém hry ide stále posunúť na vyššiu úroveň,“ dodal lodivod pre klubovú stránku.

Dvorčák: Očakávania boli väčšie

Peter Ďuriš aktuálne vedie tím Popradu.
Peter Ďuriš aktuálne vedie tím Popradu. (Zdroj: fkpoprad.sk, Autor: FK Poprad)

Popradčania na jeseň nazbierali 31 bodov a figurujú na 4. mieste. Po jej skončení vedenie klubu odvolalo trénera Mareka Petruša aj jeho asistenta Ivana Lapšanského. „Už od zápasu v Bardejove (11. kolo, Bardejov vyhral 1:0 - pozn) nie sme spokojní s predvedenou hrou, ani s výsledkami nášho A-mužstva. Očakávania boli väčšie, z toho dôvodu sme sa rozhodli, že takto to ďalej nemôže pokračovať a musí dôjsť k nejakej zmene,“ povedal pre fkpoprad.sk prezident klubu Roman Dvorčák. Aktuálny tréningový kemp hráčov FK vedie Peter Ďuriš. „Trénerskú otázku budeme riešiť v najbližších týždňoch. Budeme sa snažiť vyriešiť to tak, aby sme už od januára fungovali v normálnom režime,“ ozrejmil Dvorčák.

Pred jarnou časťou príde v kádri aj k hráčskej obmene. „K nejakým zmenám v hráčskom kádri určite dôjde, lebo, ako sme už avizovali, neboli sme spokojní s výkonmi nášho A-mužstva, ani s postavením v tabuľke,“ prezradil prezident klubu.

Černák: Potešili ma body z ihrísk súperov


(Zdroj: mskzilina.sk, Autor: MŠK Žilina)

Žilinčania sa po jeseni nachádzajú na 5. priečke, v 17 kolách získali 28 bodov. Zároveň nastrieľali 37 gólov, viackrát skórovali len Banskobystričania (40 gólov – pozn.) a Dubničania (38 gólov – pozn.). „Myslím si, že až na posledné štyri zápasy mala naša hra dobrú úroveň, svoju tvár a s tým môžeme byť spokojní. Teší ma tiež to, ako sme zapájali mladých hráčov z devätnástky a vďační sme aj za spoluprácu s A-tímom, ktorá fungovala na veľmi dobrej úrovni. Bodový zisk je celkom fajn, mrzia ma však straty v posledných štyroch zápasoch, v ktorých sme uhrali len jeden bod a rovnako mrzia straty v domácich stretnutiach. Potešili ma body z ihrísk súperov, vďaka čomu sme v tabuľke pravdy v plusových hodnotách,“ vravel pre mskzilina.sk tréner mladých šošonov Peter Černák

Čo očakáva kouč v odvetnej časti sezóny? „Odhadnúť vývoj situácie v jarnej časti je podľa mňa veľmi náročné. Viac mužstiev môže prehovoriť do boja o postup a ani na opačnom konci tabuľky nie je ešte o ničom rozhodnuté. My chceme spraviť všetko pre to, aby sme nemuseli hrať o záchranu do posledného kola, hoci to bude náročné,“ konštatoval Černák.

Pecko: Vedeli sme, že to bude ťažká súťaž


(Zdroj: mfkruzomberok.sk, Autor: MFK Ružomberok)

Rezerva Ružomberka, nováčik II. ligy, obsadila po jeseni 8. miesto, keď nazbierala 22 bodov. „Pred začiatkom boli aj obavy, pretože sme mali veľmi krátky čas dať dokopy mužstvo aj všetko okolo toho. Vedeli sme, že to bude ťažká súťaž. Na druhej strane je dobre, ako k tomu chlapci pristúpili a že do súťaže vbehli s veľkým odhodlaním, čo nám dosť pomohlo,“ povedal pre mfkruzomberok.sk Ladislav Pecko

Aké majú Liptáci ciele na jar? „Verím, že zase budeme mať trošku širší káder, ako sme mali v lete. Možno vytiahneme niektorých chlapcov z dorastu. Uvidíme, ako bude na tom A-mužstvo, či si niekoho ešte zoberú z týchto mladých chlapcov, lebo v jeseni ich dosť prešlo do ,áčka'. Budeme sa snažiť hrať dobrý futbal, aby ľudia hovorili, že sme do tejto súťaže niečo priniesli a, samozrejme, chceme udržať II. ligu,“ konštatoval Pecko.

Fabuľa: Naše pôsobenie pri mužstve prinieslo 20 bodov


(Zdroj: fckosice.sk, Autor: FC Košice)

Nováčik FC Košice sa dlho počas jesene pohyboval v pásme zostupu, postupne sa výkony a výsledky pod trénerom Marekom Fabuľom stabilizovali. Košičania napokon so ziskom 21 bodov zimujú na 9. pozícii. Východniari majú zároveň jednu z najlepších obrán II. ligy, keď v 17 kolách inkasovali 18 gólov. O dva góly menej dostali len Popradčania. „Celá finesa spočíva v organizácii hry. Hráči si počas špecializovaných tréningov pripomenuli organizáciu v defenzíve a v samotných zápasoch sa presvedčili, že to funguje. V ďalšom priebehu už dávali na seba pozor a upozorňovali sa navzájom, preto nebol potrebný ďalší zásah spoza čiary,“ uviedol pre fckosice.sk tréner Marek Fabuľa

Ten prišiel k tímu po 4. kole, keď boli Košičania s jedným bodom na poslednom mieste. „Naše pôsobenie pri mužstve prinieslo bilanciu 20 bodov, skóre 18:9 a pozitívnu bilanciu 5-5-3. Z najhoršej obrany sa stala druhá najlepšia. Samozrejme, že výsledkovo, hlavne v domácom prostredí, to malo byť veselšie, čo je taký čierny bod, ale prevažujú pozitíva a perspektíva do budúcna. Takže panuje čiastočná spokojnosť,“ vyhlásil tréner. Jar bude pre jeho zverencov náročná, keďže majú od pásma zostupu náskok tri body. „Okrem vhodného doplnenia kádra bude prioritou pripraviť mužstvo na začiatok jari, aby sa výsledkovo zachytil jej úvod. Dôraz sa bude klásť na súhru a kondičné vylepšenie herného prejavu mužstva,“ vravel Fabuľa.

Németh: Záver jesene bol pomerne vydarený


(Zdroj: skslovan.com, Autor: ŠK Slovan Bratislava)

Juniori Slovana obsadili po jesennej časti 15. miesto. Počas prvej polovice sezóny prišlo v tíme aj k trénerskej zmene, keď kouč Ján Kozák ml. sa presunul k A-mužstvu belasých a ,béčko‘ prevzal Szilárd Németh. „V úvode ročníka sme aj po trénerskej zeme boli v špecifickej situácii. Domáce zápasy sme zvládli veľmi dobre, sklamaním je bilancia z ihrísk súperov. Je fakt, že vzhľadom na nabitý program prvého tímu chodilo za juniorku oveľa menej hráčov z A-mužstva, viac ich bolo prakticky len v zápase s Púchovom. Veľmi nám pomohol príchod skúsenej dvojice Erik Čikoš a Lukáš Pauschek, v závere jesene sa strelecky presadzoval Georgios Tzovaras. Mladým hráčom v juniorke vysvetľujem, že toto je pre nich šanca, ktorá im môže v kariére významne pomôcť. Majú jedinečný priestor hrávať II. ligu a rozvíjať sa v každom zápase. Záver jesene bol pomerne vydarený, v náročných dueloch sme získali osem bodov,“ uviedol pre skslovan.sk tréner Szilárd Németh

Aký cieľ majú mladí slovanisti na jar, keď je na programe 13 kôl? „Teraz máme priestor, aby sme popracovali na nedostatkoch a posunuli chalanov ešte na vyššiu úroveň. V úvode januára nabehneme do zimnej prípravy, budeme mať osem týždňov, aby sme sa čo najkvalitnejšie pripravili na jarnú časť. Urobíme maximum, aby sme sa v tabuľke vyšplhali vyššie a udržali druhú ligu aj pre ďalšiu sezónu. Vo vonkajších zápasoch treba začať od začiatku naplno a bez prehnaného rešpektu. Máme na to, aby sme sa súperom vyrovnali v súbojoch a zdravej agresivite. Musíme ukázať viac sebavedomia, verím, že na jar začneme voziť body aj zvonku,“ vravel Németh.

(Autor: SFZ)

Tabuľka II. ligy po jesennej časti


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»II. liga – Hodnotenie jesennej časti – I. časť, tréner Banskobystričanov Varga: Top, že sme skončili na prvom mieste