15 receptov na bezkonkurenčné slané rolády, ktoré viete rýchlo pripraviť: Najlepšie pohostenie na studené misy!

Studená roláda zo syrokrému

Potrebujeme:

tavený syr – 2 ks

varené vajcia – 4 ks

klobása alebo šunka – 150 g

cesnak – strúčik

kyslá smotana – 1 lyžice

majonéza – 1 lyžica

kôpor

soľ

paradajky podľa chuti

Postup:

Tavený syr vložíme do vrecka a vložíme na krátko do horúcej vody, alebo do mikrovnky, aby syr zmäkol. Potom rozvaľkáme v igelitovom vrecku na plát.Žĺtky nastrúhame a zmiešame s 1/2 zmesi smotany a majonézy. Rovnako nastrúhame aj bielky a zmiešame so zvyškom smotanovo-majonézevej zmesi. Na syrový základ natrieme žĺtkovú zmes, uložíme kolieska salámy a bielkovú zmes. Zrolujeme a posypeme kôprom.

Roláda z plátkového syra

Potrebujeme:

asi 6 plátkov syra

4 plátky šunky

4 uvarené vajíčka

2 syry v črievku

bylinky a vňaťka podľa chuti

Cheese, Grated, Discs, Raclette Cheese, Raclette, Gouda

Postup:

Plátky syra si naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Hrany syra dávajte jemne cez seba a dajte na chvíľku do rúry, aby sa syr pod vplyvom tepla spojil. Následne ho môžete jemne popritláčať prstami, aby sa vytvoril kompaktný plát. Navrch naukladáme šunku a plnku z varených vajíčok a taveného syra. Jednoducho zmiešame pretlačené vajíčka so syrom, dochutíme bylinkami, či vňaťkou podľa chuti, môžeme jemne osoliť a okoreniť. Rovnomerne navrstvíme na šunku a zrolujeme. Dáme do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu. Nakrájame a môžeme podávať.

4 rolády z jednej várky

Potrebujeme:

Na cesto:

6 vajec

5 lyžíc múky

3 lyžice mlieka

3 lyžice oleja

1 lyžičku prášku do pečiva

1/2 lyžičky soli

Na červené farbu: 2 lyžice červenej sladkej papriky, alebo paprikovej pomazánky

Na zelenú farbu: 200 g rozmrzeného, scedeného špenátu

Na makovú: 2 lyžice celého maku

Žltú: nemusíme nič pridávať

Náplň:

400 g jemného tvarohu

500 g syrokrému

1 šálku kyslej smtoany

Voliteľné:

Šunka

Vajcia uvarené natvrdo

300 g kyslých uhoriek

Strúhaný syr

Postup:

6 bielkov ušľaháme s lyžičkou soli, potom pridáme žĺtky a ušľaháme do penistej hmoty.

Pridáme olej, premiešame, mlieko a opäť dobre premiešame. Nakoniec do zmesi postupne vmiešame múku a prášok do pečiva. Všetko miešame na najnižších otáčkach tak, aby vzniklo jednotné nadýchané cesto. Cesto rozdelíme na 4 časti – do jednej vmiešame mak, do druhej papriku, do tretej špenát a štvrtú necháme tak, ako je.

Plech na pečenie vyložíme mastným papierom a rovnomerne naň navrstvíme cesto pomocou lyžice. Plechom potom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme sa zbavili bubliniek vo vnútri.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút. Upečenú, ešte horúcu roládu zrolujeme spolu s papierom a necháme vychladnúť. Takto postupujeme pri každej roláde.

Náplň je jednoduchá – syr a tvaroh rozmiešame so smotanou a navrstvíme na vychladnuté cesto. Na jednu roládu môžeme rozložiť plátky šunky, na druhú nastrúhať uvarené vajcia, na tretiu rozložiť zmes strúhanej šunky a kyslých uhoriek a štvrtú môžeme pripraviť len ako syrovú verziu – je to len na vás. Nakoniec rolády pevne zrolujeme do fólie a vložíme do chladničky na niekoľko hodín.

Vynikajúca syrová roláda za 15 minút

Potrebujeme:

350 g ementálu

250 g maslo

2 ks vajcia

1 ks malá cibuľa-nakrájať na kocky

2 kocky roztierateľný syr (lunex alebo syrokrém)

150 g šunkovej salámy nakrájanej na kocky

Kápia nakrájaná nadrobno + zelené bylinky podľa chuti

Postup:

Plnka: všetky suroviny (okrem ementálu) zamiešať, ementál dať do mikroténového vrecka, s gumičkou uviazať (ja ho dala pre istotu pred varením ešte do druhého mikrosáčku).

Variť 15 minút vo vriacej vode. Ešte teplý syr rozváľať a natrieť pripravenou plnkou, stočiť do rolády, zabaliť do potravinovej fólii (aby nevyschla), dať do chladničky aspoň na 2 hod. (Ale tam vydržia aj tri dny- skôr sa minie, než uschne.

Salámová roláda

Fotopostup: Salámovo-syrová roláda

Potrebujeme:

500 g smotanového syra izbovej teploty

300 g suchej salámy nakrájanej na tenké plátky

1 zelenú papriku nakrájanú na tenké plátky

Postup:

Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinovú fóliu, položíme na ňu syr a prikryjeme ho ďalším kusom fólie. Valčekom rozvaľkáme syr na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 centimeter.

Z vrchu odstránime fóliu a na syr ukladáme plátky salámy. Potom syr pokrytý salámou opäť prikryjeme fóliou a opatrne otočíme.

Potom z vrchnej časti opäť odstránime fóliu a na syrovú vrstvu nanesieme plátky zelenej papriky.

Roládu opatrene zrolujeme tak, aby držala čo najpevnejšie.

Roládu servírujeme nakrájanú na kolieska. Pri krájaní použite ostrý nôž.

Super-rýchle jednohubky

Stačí jedna dlhšia bageta, tavený syr, šunka, zopár kúskov zeleniny a čokoľvek ďalšie, čo nájdete v chladničke. Všetko len nakrájajte na kúsky, zmiešate zo syrom, pridajte aj trochu kyslej smotany alebo jogurtu na zjemnenie a navrstvite to do vydlabanej bagety. Potom stačí už len nakrájať na pásiky a máte skvelé jednohubky.

Jogurtová rolka „Jogurtíno“

Slaná rolka “Jogurtíno”: Vynikajúce veľkonočné predjedlo hotové raz-dva!

Potrebujeme:

100 g bieleho jogurtu

2 bal. instantnej želatíny

6 lyžíc studenej vody

½ malé pohára majonézy

80 g šunky nakrájanej nadrobno

50 g strúhaného syra

2 kyslé uhorky nakrájané nadrobno

2 uvarené mrkvy nakrájané nadrobno

2 vajcia uvarené natvrdo nakrájané nadrobno

Postup:

Želatínu necháme napučať v 6 lyžiciach studenej vody. Preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme. Jogurt zmiešame s majonézou, syrom, nakrájanými vajíčkami, šunkou a zeleninou. Nakoniec primiešame rozpustenú želatínu a celú zmes navrstvíme do formy (srnčí chrbát, alebo inú úzku dlhú formu).

Necháme v chladničke stuhnúť a podávame ako predjedlo nakrájané na kúsky.

Párty rolky z tortilly

Potrebujeme:

1 bal. tortilla

Syrokrém, smotanový syr alebo nátierkové maslo

Syr, šunka, cesnak, paprika, šalát, údený losos…

Postup:

Tortilly si rozložíme na pracovnú dosku tak, aby sme vytvorili jeden veľký obdĺžnikový plát (jednu tortillu preložíme cez druhú), potrieme smotanovým syrom alebo inou nátierkou, ktorú sme zmiešali s jedným strúčikom pretlačného cesnakom.

Poukladáme voliteľné prísady a pevne zrolujeme. Nakrájame na pásiky a každý napichneme na špáradlo. Na špáradlo napichneme aj kúsok olivy ako dekoráciu.

Syrová roláda

Vynikajúce pohostenie pre vašich hostí, alebo jednoducho chutná slaná pochúťka zo syra a fantastickej náplne.

Potrebujeme:

12 plátkov taveného syra

100 g najemno strúhaného syra

100 g jemného tvarohu

100 g masla

9 plátkov šunky

5 vajec

1 lyžičku horčice

Soľ, čierne mleté korenie

Najemno nasekanú petržlenovú vňať

Postup:

Plech na pečenie vystelieme papierom a uložíme naň plátky syra tak, aby sa trochu prekrývali. Posypeme syrom a vložíme na 2 minúty do horúcej rúry – aby sa syr spojil.

Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky nastrúhame najemno a zmiešame so soľou, korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a tvarohom. Zo žĺtkov, masla a horčice vytvoríme hladkú pomazánku.

Na vychladenú syrovú vrstvu navrstvíme bielkovo-tvarohovú zmes, uložíme na ňu plátky šunky a nakoniec potrieme žĺtkovou pomazánkou.

Roládu pevne zrolujeme a vložíme do chladničky vychladnúť.

Slaná roláda so šunkovo-syrovou náplňou

Slaná roláda so šunkovo-syrovou náplňou

Skvelá večera, ktorá chutí rovnako vynikajúco, či už podávate teplú alebo na studeno. Pripravte pre vašich blízkych výbornú a rýchlu pochúťku z lístkového cesta so šunkou, syrom a lahodnými sušenými paradajkami.

Potrebujeme:

1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta

1 ks červenej cibule

100 g sušených rajčín (ak nemáme tak môžeme použiť aj čerstvé rajčiny ktoré olúpeme, prípadne červenú papriku)

200 g šunky nakrájanej na plátky

150 g strúhaného syra

1 vajce

1 lyžicu olivového oleja (príp. rastlinného)

1 strúčik cesnaku

20 g rozpusteného masla

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

Na posypanie:

Sezamové semienka (prípadne ľanové)

Postup:

V miske zmiešame rozšľahané vajíčko s polovicou strúhaného syra, pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Touto zmesou potrieme lístkové cesto. Sušené rajčiny namočíme do horúcej vody aby zmäkli a potom ich rozložíme na cesto. Na rajčiny uložíme plátky šunky a nasypeme zvyšok syra. Poslednú vrstvu tvorí červená cibuľka nakrájaná nadrobno. Dávame si pozor, aby náplň bola ďalej od krajov, inak sa nám cestu nebude dať dostatočne zavinúť.

Potom cesto zrolujeme, povrch popicháme vidličkou a potrieme olivovým olejom zmiešaným s maslom.

Roládu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme sezamom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

Smotanová roláda „snehulienka“

kolaz_1458135754

Vynikajúca syrová roláda, ktorá sa skvele hodí ako chuťovka na slávnostný stôl ale určite poteší aj ako chutná večera. Navyše, môžete ju vyzdobiť pomocou byliniek a zeleniny tak, že sa stane aj

Potrebujeme:

130 g + 60 g majonézy (môžeme nahradiť kyslou smotanou)

4 vajcia

180 g taveného syra

1 strúčik cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Mrkva a kôpor na ozdobu

Postup:

Vajcia zmiešame so soľou, korením a majonézou (130 g). Z kôpru a mrkvy môžeme vytvoriť kvetinové ozdoby, ktoré položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a opatrene na ne nalejeme cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 minút – kým cesto nezíska na povrchu zlatistý nádych.

9TfNwioScoY

l7dKfGd1GT8

Syr uložíme na 20 minút do mrazničky a potom nastrúhame. Pridáme nasekaný cesnak, kôpor a majonézu – dôkladne premiešame.

qI0HkBCMEP8

Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a opatrne odstránime papier tak, aby sme neporušili cesto (ide to ťažšie, no s trochou trpezlivosti sa vám určite podarí).

AVcJXmnmdxY

Na cesto navrstvíme náplň a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu necháme zabalenú vo fólií a uložíme na niekoľko hodín do chladničky.

J2kvGTA9eSg

Šunkové rolky na tri spôsoby

Kuraciu šunku už nekupujte: Vyskúšajte si ju pripraviť doma a na tú z obchodu v momente zabudnete!

Základný recept

Potrebujeme:

250 g kuracích pŕs nakrájných nadrobno

Soľ, čierne korenie, korenie na kuracie mäso

Postup:

Kuracie prsia zmiešame so soľou a koreninami. Preložíme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Túto zmes potom navrstvíme na alobal a zatočíme pevne ako salonku.

Do pekáča uložíme roládu, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 160 stupňov približne 35 minút. Potom necháme vychladnúť vo fólii, odstránime ju a servírujeme na tenké plátky.

Vyskúšajte aj chutné alternatívy

Veľmi odboru voľbou je do zmesi pridať aj 150 g nadrobno nakrájaného syra. Do zmesi tiež nadrobno nakrájate kápiu – ak máte nakladanú kápiu, zmes bude chutiť ešte lepšie.

Papriková roláda

Postup je takmer rovnaký, avšak 1/2 mäsa rozmixujeme a druhú necháme nadrobno nakrájanú. Do mäska ale pridáme aj 2 strúčiky pretlačeného cesnaku a 100 g nadrobno nasekanej šunky. Skôr, ako mäsovú zmes zabalíme, potrieme ju sladkou paprikou zmiešanou s maslom, alebo olejom. Dáme piecť na pekáč, ako v predchádzajúcom prípade.

Pikantná roláda

Potrebujeme:

400 g mletého kuracieho mäsa

8 g čierneho mletého korenia

2 g pikantnej papriky

6-9 g soli

1 g mletej rasce

1-2 pretlačené strúčiky cesnaku

Postup:

Všetky prísady zmiešame, zabalíme do alobalu a uložíme na pekáč. Podlejeme 150 ml vody a pečieme pri teplote 175 stupňov 40 minút.

Rýchla slaná roláda, ktorá sa vždy vydarí

Perfektný tip na slané pohostenie, alebo chutnú večeru: Rýchla slaná roláda, ktorá sa vždy vydarí!

Potrebujeme:

6 vajce

6 lyžíc hladkej múky

3 lyžice vody

3 lyžice mlieka

1 lyžičku soli

1 bal. prášku do pečiva

Na náplň:

250 g nátierkového masla

2-3 lyžice kyslej smotany

Saláma, šunka, kyslé uhorky

Postup:

Vajcia rozšľaháme do peny, pridáme múku, vodu, mlieko, soľ a prášok do pečiva. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečnie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Hneď po upečení odstránime papier na pečenie a cesto zrolujeme do vlhkej utierky. Necháme vychladnúť a potom natrieme syrom, pridáme salámu, šunku, nakrájané uhorky a zavinieme. Nakrájame na pásiky a podávame ako skvelé predjedlo.

 

Mäsová rolka z rúry

Mäsová rolka z rúry: Perfektné predjedlo, chuťovka na studené misy alebo skvelá večera!

Potrebujeme:

1 kg kuracích stehien s kožou bez kostí

7-8 strúčikov cesnaku

½ lyžičky mletého korenia

½ lyžičky korenia na kurča

2 lyžice majonézy

Soľ podľa chuti

15 g želatíny v prášku

Postup:

Kuracie stehná umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky – nie príliš na drobno.

Pridáme soľ, koreniny a nadrobno nakrájaný cesnak. Všetko dobre premiešame. Pridáme majonézu a opäť premiešame.

Želatínu pripravíme podľa návodu na obale. Necháme napučať a zahrievaním rozpustíme. Necháme chvíľu vychladnúť a primiešame do mäsovej zmesi.

Potom začneme formovať jednotlivé rolky – z tejto dávky vytvoríme 4 rolky a pevne ich zabalíme do alobalu (na oboch koncoch zatočíme).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 1 hodinu.

Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Podávame na studeno so slávnostným šalátom, pečivom alebo zeleninou.

Dnes najobľúbenejšie