Netýkavka
Galéria (6) Zdroj: istock

Kvety odolné voči chorobám: Nové odrody netýkavky vás prekvapia

V záhrade nie je toľko práce ako počas letných mesiacov, a tak konečne máme dostatok času na plánovanie a študovanie. Už teraz si môžete urobiť plán, aké kvety si do svojej okrasnej záhrady vysadíte. Viete, ktoré kvety sú nielen krásne, ale aj odolné voči chorobám?

Galéria

Netýkavka
Netýkavka
Netýkavka
Netýkavka
Netýkavka

Máte skúsenosti s plesňami, hnilobou či inými ochoreniami, ktoré vám pravidelne ničia okrasnú záhradu? Vyberte si niektoré z nových odrôd netýkavky. Novinkou na trhu s odolnými krásnymi kvetmi sú nové generácie netýkaviek. Odrody Beacon (Impatiens walleriana Beacon) a Imara sú vyšľachtené tak, aby boli čo najodolnejšie voči chorobám, pritom sú rovnako krásne ako známa netýkavka sultánska.

Netýkavka
Zdroj: istock

Netýkavka Beacon a Imara

Netýkavka Beacon rastie do výšky 25 až 30 centimetrov, poteší kvetmi, ktoré zahŕňajú mix farieb: jasne červenú, lososovú, bielu, fialovú, oranžovú a koralovú. Každoročne pribúdajú nové odtiene. Kvety odrody Imara majú podobný farebný rozsah ako Beacon, nájdete medzi nimi však aj odtiene svetlo ružovej a oranžovej. Obom odrodám sa najlepšie darí v polotieni až v tieni. Majú rady kompostovanú pôdu. Okrem pravidelného polievania a hnojenia tekutým hnojivom raz mesačne, nevyžadujú osobitnú starostlivosť.

Netýkavka
Zdroj: istock

Nové odrody hybridnej netýkavky New Guinea

Pred pár rokmi záhradkári zaznamenali veľmi častú pleseň a múčnatku na netýkavkách. Vyšľachtili nové odrody netýkavky veľkokvetej New Guinea, ktoré sú voči týmto ochoreniam odolné. Rastliny sú navyše odolné aj voči slnku – sú dostatočne robustné, aby dokázali rásť aj na jasnom slnku, rovnako im neškodí polotieň. Dosahujú výšku 35 až 70 centimetrov – podľa konkrétnej odrody, kvety majú v priemere až päť centimetrov. Výhodou je, že aj keď zabudnete kvety zaliať (dočasne zvädnú – ukážu vám, že sú smädné), hneď ako ich zalejete sa však znovu postavia.

Netýkavka
Zdroj: istock

Netýkavka Clockwork do záhradných nádob

Ďalšou novou odrodou odvodenou z New Guinea je Clockwork. Je vhodná do predovšetkým záhradných nádob a kvetináčov. Nájdete ju v rôznych farbách – trendom sú dvojfarebné „Pink Star“ a „Orange Stripe“. Vyžadujú kvalitnú zmes pre kontajnerové rastliny a hnojivo s postupným uvoľňovaním. Najlepšou polohou je miesto, kde je ranné slnko a popoludňajší tieň. Hnojiť treba raz mesačne.

Netýkavka
Zdroj: istock

Netýkavka Divine ponúka najširšiu škálu farieb

Ďalšou odrodou vyšľachtenou z New Guinea je Divine. Prekvapuje najširšou farebnou škálou zo všetkých netýkaviek, zahŕňa aj jemné farby – levanduľovú, perleťovú, svetlo ružovú. Rýchlo rastie a je veľmi efektná ako lemovanie častí záhrady alebo vo visutých košoch.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.