ČlánkyMagazín

5 tipov na vianočné dekorácie

Blížiace sa sviatky už cítiť na každom rohu. Polovica adventu je za nami a pomaly aj v naše domácnosti prispôsobujeme sa blížiacim vianočným sviatkom. Premýšľate, aké dekorácie zvoliť? Poradíme vám!

1. Vianočný stromček

Živý, umelý, v kvetináči – riešite aj vy tieto otázky? S dôrazom na ekológiu a menšie priestorové možnosti sa čoraz populárnejšími stávajú aj drevené stromčeky.

Sú pekným variantom klasického stromčeka a potešia najmä ľudí nadšených pre minimalizmus. Stromček z drevených dosiek môže byť v priestore, pričom zaberá naozaj omnoho menej miesta ako skutočný stromček, alebo aj pri stene. Dá sa rovnako pekne ozdobiť, aj keď čaro veľkého zeleného ozdobeného stromčeka, ktorý padne do oka hneď pri vstupe do miestnosti, asi nenahradí.

Problém so symbolom Vianoc môžu mať aj tí, ktorí majú doma veselých štvornohých miláčikov. Ak chcete svoj stromček pred nimi chrániť, stavte menší variant. Osvedčeným trikom by mohla byť komoda – ako stojan pod stromček, na ktorý by už chlpáč nemusel dosiahnuť.

2. Perníková chalúpka

Perníky patria neodmysliteľne k Vianociam. Vôňa pri ich pečení rozvonia celú domácnosť, pri zdobení sa spojí celá rodina a pochutnajú si na nich aj vianoční koledníci. Často sú aj milou drobnou dekoráciou, ktorá nás spája s tradíciami našich predkov.

Skúste si tento rok trúfnuť na o čosi väčšiu dekoráciu – perníkovú chalúpku, ktorú pripravíte doma. Okrem toho, že zútulní váš domov, bude aj symbolom vašej schopnosti a zručnosti.

3. Živé vetvičky

Pre dokonalú vianočnú atmosféru odporúčame oživiť domácnosť vázou so živými vetvičkami, ktoré rozvoňajú miestnosť. Najlepšou voľbou sú konáre borovice, ktorá má spomedzi ihličnanov najkrajšiu arómu a jej ihličie vydrží dlhšie.

Ozdobiť ich môžete sušenými jabĺčkami, pomarančom a škoricou. Viac tipov nájdete aj v našom článku o vianočných dekoráciách zo sušeného ovocia.
Ako alternatívu bez živých konárov odporúčame aromatické sviečky s vôňou Vianoc – na výber ich je množstvo.

4. Svetielka

Stali sa obľúbenou dekoráciou, ktorá sa už dávno nevyužíva len v decembri v domácnostiach či na fasádach domov. Girlandy zo svetielok dnes nájdeme v spálňach počas celého roka. Akýkoľvek priestor zútulnia a pridajú mu príjemné čaro a teplo.

Ozdobte si svetielkami okrem vianočného stromčeka aj čelo vašej postele alebo ich len tak rozložte na policu, nočný stolík či obmotajte nimi garnižu so záclonou. Taká malá a lacná záležitosť okamžite zväčší teplo vášho domova.

5. Slávnostné stolovanie

V snahe zvianočniť si svoju domácnosť by ste určite nemali zabudnúť na špeciálne slávnostné vianočné stolovanie. Môžete ho vybaliť už počas zostávajúcich adventných nedieľ. Prestrite vianočný stôl, nezabudnite na servítky s motívom, uprostred stola umiestnite adventný veniec alebo vázu so živými vetvičkami. Nebojte sa krajšieho prestierania, na Štedrý večer si ponechajte nejaké eso v rukáve – slávnostný svietnik alebo cenný riad, ktorý inak šetríte na výnimočné príležitosti.

Vianočnú náladu si užívajte aj každý jeden večer, stačí na to málo. Pohár s vianočným motívom a teplý chutný čaj či domáce varené vínko. Pár minút vlastného pokoja v teple svojho domova vám dodá síl do nasledujúcich hektických predvianočných pracovných dní a zároveň vo vás vzbudí nedočkavosť za sviatkami.

Všetky vianočné dekorácie potom môžete bezpečne a jednoducho uskladniť v úložnom priestore. Ideálna je vstavaná skriňa, ktorú si ešte stále môžete napríklad aj poprosiť pod stromček.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *