V krajine vychádzajúceho slnka vzniklo viacero významných športových automobilov a najpopulárnejší z nich je bezpochyby roadster Mazda MX-5. Ten však nikdy nemieril medzi elitu segmentu. A modely Mitsubishi Lancer Evolution či Subaru Imreza WRX STI zasa nemožno označiť za jeho klasických zástupcov, na jazyk sa preto derú mená Honda NSX, Nissan Skyline GT-R a Toyota Supra.

Toto trio modelov dosiahlo globálnu popularitu najmä na prelome tisícročí. V značnej miere za to vďačí tunerom stavajúcich extrémne silné verzie, ale tiež filmárom či tvorcom hier. Spomínané autá žiarili v tituloch Rýchlo a zbesilo či Need for Speed. Práve tam ich mnohí ľudia spoznali, nakoľko dlhé roky boli zamerané na japonský trh a vo veľkej časti sveta sa vôbec nepredávali. Z pásov schádzali často iba s pravostranným riadením.

Nissan GT-R (R35).
Zdroj: Nissan

Pod značkou Acura bola prvá generácia typu NSX dostupná okrem domáceho trhu ešte v Spojených štátoch, kam prišla tiež štvrtá Supra. Na oficiálny príchod modelu GT-R si ale museli mnohí americkí zákazníci počkať. Koniec individuálneho importu znamenalo až uvedenie jeho aktuálneho variantu v roku 2007, pričom Európa ho pozná rovnako krátko. Na scéne tak je už viac než dekádu. No jeho história siaha podstatne ďalej, aktuálne má významný japonský športovec okrúhlych 50 rokov. Narodeniny oslavuje špeciálom nesúcim podpis štúdia Italdesign.

Súčasná podoba významného auta sa zbavila rodinného prívlastku Skyline a nesie len ikonickú skratku znamenajúcu Gran Turismo Racer. Dnes je to žijúca japonská legenda. Napriek netradične vysokému veku sa pritom za svoje parametre stále nemusí hanbiť, najmä z hľadiska zrýchlenia patrí na špičku. Status takmer neporaziteľného šprintéra už ale medzičasom stratila.

Nástupcu slávneho športového kupé prezývaného Godzilla sprevádzajú veľké očakávania, no zatiaľ o ňom nemáme žiadne rukolapné detaily. Známy nie je ani dátum jeho príchodu na trh. Všetko však nasvedčuje tomu, že si naň ešte počkáme. Preto sme sa pri príležitosti okrúhleho jubilea automobilu pozreli na jeho príbeh od koreňov po súčasnosť.