Bojujete aj vy často s oparmi či aftami? Skúste tieto rady!

Zdieľať
opar
Telo má výbornú vlastnosť upozorňovať na to, keď niečo nie je úplne v poriadku.

Najjednoduchší spôsob, ako si vysvetliť neustále sa vracajúci opary, afty alebo popraskané kútiky, sú gény či zmena počasia.

Existujú ale spôsoby, ako sa týchto nepríjemností zbaviť. Dôležité je nájsť príčinu. Spoločným menovateľom však vždy zostáva stres a nesprávna strava.

opar
https://www.gettyimages.com/

Opary..

Opary sú vírusové ochorenie, ku ktorému buď máme vrodenú náchylnosť, alebo nie. Ale aj keď sa radíme do prvej skupiny, rozhodne sa s pľuzgierikmi na perách alebo pri nose nemusíme zmieriť.

Objavujú sa najmä pri oslabení imunity. Ako napríklad teraz na jeseň. Medzi ďalšie spúšťacie mechanizmy patrí stres, horúčka, únava, ale aj pooperačný stav a prípadne veľká fyzická záťaž..

Predchádzať oparom tak môžeme nielen správnym životným štýlom, ale aj tým, že s dostatočným predstihom začneme zásobovať telo potrebnou dávkou vitamínov, hlavne skupiny B.

Ako opar liečiť?

Najlepšie je s liečbou začať hneď vo chvíli, keď začne pľuzgierik svrbieť. Dobré je miesto potierať roztokom z vody a Jodisol. Opar sa potom ani nevytvorí. Keď sme ale možnosť prvej pomoci premeškali, dĺžku liečenie výrazne skráti prikladanie kúsku látky namočené vo Francovce alebo slivovicu.

popraskané kútiky

Nielen pery, ale najmä kútiky vyžadujú v zime zvýšenú starostlivosť. Spúšťačom býva aj suchý vzduch v domácnosti či v kancelárii. Pomôcť môže zvlhčovač vzduchu.

Účinné bývajú tiež dvojkomponentné mastičky, ktoré sú antibiotické a antimykotické. Liečbu je dôležité začať včas, aby sa kútiky nezhoršovali a nezačala vznikať napríklad pleseň.

Dôvod častého praskania kútikov a pier môžeme hľadať aj inde. Podľa čínskej medicíny sú ústa vývodom sleziny. V tom prípade je potrebné navštíviť lekára.

Ako perám pomôcť?

Na prasknuté kútiky platí dostatočné premasťovanie. Skúste kokosové maslo, ktoré boľavé miesto vráti do pôvodnej kondície. Stačí ho ním potierať štyrikrát denne. Preventívne užívajte vitamín B.

Bolestivé vriedky v ústach

Afty sa radia medzi problémy, ktoré sú stále trochu obostreté tajomstvom. Príčin, prečo sa na vnútornej strane úst a na jazyku tvoria, je totiž veľa. Jednou z nich je oslabený imunitný systém, ktorý môžeme hravo posilniť pridaním vitamínu B vrátane kyseliny listovej a tiež železa.

Najčastejšie však výskytu aftov predchádza stresová udalosť, poranenie úst, zápal ďasien alebo zlá znášanlivosť niektorých potravín – orieškov, kyslých či pálivých pokrmov. Kapitolou samou pre seba sú fajčiari, ktorí do úst cigaretou prenášajú baktérie.

To najmenej, čo pre prevenciu môžeme urobiť, je používať kefku s mäkkými štetinami, dostatočne a pravidelne spať a každý deň zásobiť telo aspoň pár lyžičkami živého jogurtu, ktorý pomáha z tela dostávať škodlivé baktérie.

Ako afty liečiť?

Na vriedok platí priloženie vlhkého vrecka čierneho čaju, ktorý je alkalický a neutralizuje kyseliny. Pomáha aj kvapka tea tree oleja na postihnuté miesto. Skúste tiež dezinfekčné výplachy, ktoré dokážu zahubiť baktérie. Doplnkovo ​​je vhodné konzumovať vitamín B..

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané