Godzilla vs. Kong

Kong8 resizeGodzilla vs. Kong sa mala dočkať svojej premiéry ešte vlani, iba rok po uvedení veľkolepého sklamania s názvom Godzilla II: Kráľ monštier. No za nevyhnutný odklad boli asi všetci nakoniec radi a dá sa povedať, že prijatiu to určite neuškodilo. Skôr naopak, novinka z dielne Warner Bros. Pictures sa tentoraz teší pozitívnejšiemu prijatiu a v okresanej kino sezóne ide pre mnohých o príjemné spestrenie nielen streamovacej ponuky.

Pre tých čo stále nevedia, ktorá bije - Godzilla vs. Kong je štvrtým filmom takzvaného MonsterVerse, ako snahy legendárneho štúdia znovu prepojiť osudy nemenej legendárnych titanov. Znovu, lebo to nie je premiéra tejto dvojice v rámci jedného filmu. Prvýkrát k tomu došlo už v roku 1962, keď si premiéru odbila Kong10 resizejaponská snímka s veľavravným názvom King Kong vs. Godzilla s nie úplne jednoznačným záverom. Režisér Adam Wingard (obstojný thriller Hosť) sa pritom nechal počuť, že v novej verzii to bude celé inak a tentoraz bude mať finále jednoznačného víťaza. Realita je však trochu komplikovanejšia.

Komplikovanejšie je to i s napojením na predošlé diely série. Kým Godzilla už dostala šancu zažiariť dvakrát (prvý raz v roku 2014), v prípade King Konga si musel divák vystačiť iba s jednou účasťou a aj to situovanou behom obdobia vojny vo Vietname. Úplný úvod teda pôsobí, ako by sa na ceste k očakávanému spojeniu vytratil minimálne jeden ďalší film, i keď vo výsledku to nijak výraznejšie neprekáža. Kaiju snímky neboli nikdy postavené na deji a nezriedka disponovali i určitou naivitou. Inak Kong3 resizetomu nie je ani v tomto prípade a kvalita diváckeho zážitku nie je vôbec podmienená znalosťou predošlých častí – hoci to, samozrejme, neuškodí.

Oproti predošlému filmu ide pritom o zlepšenie po všetkých stránkach. Ak sa dala minule chváliť fantastická triková kvalita, Godzilla vs. Kong pôsobí ešte o niečo presvedčivejšie a akčné scény občas berú dych – a to i na menšej obrazovke, hoci niet pochýb, že v kinosálach vyniknú ešte o niečo viac. Dianie sa až toľko nezadrháva a k rozuzleniu postupuje i vďaka kratšej minutáži podstatne svižnejšie. No a medzi hlavnou časťou ľudského obsadenia tentoraz absentuje vyložene nevhodný ťahúň ako bol minule Kyle Chandler (ten si síce zopakoval svoju úlohu spolu s Millie Bobby Brown, no je citeľne v pozadí), čo je taktiež pozitívom. No skutočne to znamená, že ide o lepší film? Áno, ale iba o Konga.

Práve obrovitánska opica je totiž srdcom celej snímky a jedinou skutočne zaujímavou postavou. Istú hĺbku dostáva i Kong6 resizevďaka charakteru hluchého domorodého dievčatka, schopného sa s ním dorozumievať posunkovou rečou, čo však, samozrejme, nevrhá až tak dobré svetlo na ten zvyšok osadenstva. Takmer nik tu totiž nemá čo hrať, hoci o úmysel nepochybne nešlo. Stačí si spätne prečítať slová jedného z producentov, ktorý sa vyjadril na margo ľudského zloducha, že ide o veľmi komplexný charakter, veriaci, že je na strane dobra. Pri pohľade na to, čo sme dostali, to však pôsobí, ako by sa stratil v strižni, alebo existoval iba na papieri. Talentu je na pritom scéne dostatok, ale skutočne si obľúbiť takto ploché postavičky nie je vôbec jednoduché.

Najväčším kladom zápletky je, že prináša i niekoľko menších prekvapení, no obecne nijak nevybočuje z bezmyšlienkovitej zábavy, kladúcej dôraz na súboj gigantických monštier. To znamená, žKong2 resizee scenár je vyložene priemerný, občas deravý ako ementál a na svoju škodu aj zbytočne vážny. Aké-také odľahčenie vnáša do diania len osoba afroamerického konšpirátora stvárneného Brianom Tyree Henrym a to je trochu málo. Je len na konkrétnom divákovi, do akej miery to dokáže akceptovať a či vyžaduje viac – alebo mu stačí sledovať, ako si King Kong a Godzilla „dávajú po tlame“ a súčasne ničia všetko naokolo. No na druhej strane, o oscarové parametre sa tu nikto zjavne nesnažil a z toho pohľadu je asi zbytočné pristupovať k látke prehnane kritickým okom. Ďalšie diely však už naozaj nie sú potrebné.

Kong9 resizeGodzilla vs. Kong, USA, 2021
Dĺžka: 113 minút
Réžia: Adam Wingard
Scenárř: Terry Rossio, Eric Pearson, Max Borenstein
Kamera: Ben Seresin
Hudba: Junkie XL
Hraúí: Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Šun Oguri, Eiza González, Jessica Henwick, Julian Dennison, Kyle Chandler, Demián Bichir, Ziyi Zhang, Kaylee Hottle, Lance Reddick, Danai Gurira, Daniel Nelson, Benjamin Rigby, Conlan Casal, Brad McMurray
Strih: Josh Schaeffer
Scénografia: Owen Paterson, Ronald R. Reiss (set dekoratér)
Kostýmy: Ann Foley
Producenti: Alex Garcia, Jon Jashni, Mary Parent, Brian Rogers, Thomas Tull
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.