Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Martin Koči a ŠKODA Slovakia Motorsport štvrtí na Pražskom Rallysprinte

Monday, 09. 12. 2019 - 14:07, Public relations   

Martin Koči a ŠKODA Slovakia Motorsport štvrtí na Pražskom Rallysprinte
  • Martin Koči v Prahe viedol, napokon skončil tesne pod pódiom
    - premiérový štart so spolujazdcom Igorom Bacigálom si pochvaľovali obaja členovia posádky
    - až šesť špeciálov ŠKODA Fabia R5 sa umiestnilo v prvej desiatke

 

Tibor Szabosi;asfr5800.jpg

Tím ŠKODA Slovakia Motorsport uzavrel tohtoročnú športovú sezónu štvrtým miestom v cieli Pražského Rallysprintu. Martin Koči ho vlani vyhral a na štart jubilejného 25. ročníka tejto exhibičnej rely sa preto postavil so štartovým číslom jeden. Za chrbtom mal takmer kompletnú českú špičku i mená známe zo slovenských majstrovstiev. Košičan po štyroch rýchlostných skúškach viedol, ale napokon skončil tesne pod pódiom, keď na druhé miesto mu chýbalo iba 1,3 sekundy. Hlavnou prioritou súťaže pre tím bolo zoznámenie sa s novým spolujazdcom.

Tibor Szabosi;asfr6013.jpg

Stabilného navigátora v sezóne 2019 Radovana Moznera juniora v Prahe nahradil Igor Bacigál. Pri mene hurbanovského rodáka svietila maďarská vlajka, pretože Igor mal maďarskú licenciu a pravidelne štartoval u našich južných susedov. Nazbieral dokopy päť titulov absolútneho majstra Maďarska, po boku Norberta Hercziga, Andrása Hadika a Ferenca Vinczeho juniora.

Tibor Szabosi;asf71948.jpg

„S Igorom sme si v prvom rade sadli po ľudskej stránke. Je to inteligentný človek a veľký profesionál. K svojej práci pristupuje zodpovedne a má rád veci pod kontrolou, čo si veľmi vážim. Súťaž to bola krátka a pred ňou sme absolvovali len desaťkilometrový test. Samozrejme, pre ideálne zohratie sa budú potrebné ďalšie kilometre, ale ani teraz sme nemali žiadny zásadný problém. Či však budeme spolu jazdiť aj naďalej, to záleží od viacerých okolností,“ skonštatoval Martin Koči.

Tibor Szabosi;asf71725.jpg

„Myslím si, že na začiatok to bolo dobré. Veď Martin nie je žiadny zelenáč a ja už vôbec nie,“ zakontroval Igor Bacigál. „Spolujazdec sa musí maximálne prispôsobiť jazdcovi, byť jeho obslužný personál. Tempo, akým chce jazdec na rýchlostnej skúške dostávať informácie, nie je konštantné. Raz potrebuje informáciu o blížiacej sa zákrute skôr, inokedy neskôr. Keďže sa s Martinom ešte na sto percent nepoznáme, občas ma musel vyzvať, aby som zrýchlil alebo spomalil. Toto je však celkom bežná vec aj pri posádkach, ktoré spolu jazdia dlho. Po Pražskom Rallysprinte mám celkovo z nás dvoch dobrý pocit. Zistili sme, že vieme spolu fungovať, a to je najdôležitejšie,“ dodal skúsený navigátor.

Michal Bobko;asf-8351-4.jpg

Harmonogram Pražského Rallysprintu obsahoval šesť rýchlostných skúšok, postavených na troch úsekoch. Úvodné štyri skúšky mali tradičný „lesný“ charakter. Po nich nasledovali dva prejazdy divácky obľúbeným strahovským okruhom. Súťaž uzavrel krátky nemeraný epilóg, určený predovšetkým na šmyky a pobavenie divákov.

Tibor Szabosi;c30i6304-18.jpg

„Hneď od začiatku sa išlo veľmi rýchlo. Pražský Rallysprint je hlavne šou, ale tempo bolo porovnateľné s tým, ako sa jazdí bežne počas sezóny v českých a slovenských majstrovstvách. Je to krátka súťaž, takže nik na nič nečakal a od začiatku išiel naplno,“ hovorí Martin Koči, sedlajúci špeciál ŠKODA Fabia R5.

Michal Bobko;dsc0789-2.jpg

Tandem zložený z úradujúceho majstra Slovenska za volantom a maďarského šampióna na sedadle spolujazdca sa postupne prepracoval na priebežné druhé miesto. Rýchlejší bol len český talent Petr Semerád, navigovaný Jiřím Hovorkom. Keď Semerád havaroval, Martin Koči a Igor Bacigál poskočili do čela. Dva prejazdy strahovským okruhom však odsunuli posádku tímu ŠKODA Slovakia Motorsport na nepopulárne štvrté miesto, s minimálnou stratou 1,3 sekundy na druhú priečku.

Tibor Szabosi;asfr5999.jpg

„Celú súťaž sme poňali tak, aby sme sa s Igorom zohrali a zistili, ako nám to spolu funguje v súťažnom aute. Už dopredu sme rátali s tým, že použijeme staršie pneumatiky, ktoré nám zostali po sezóne. Mali sme dobré tempo, hoci niektorí jazdci boli za cenu väčšieho rizika rýchlejší. Povedali sme si, že nebudeme zbytočne tlačiť a riskovať poškodenie auta. Ešte na klasických rýchlostkách to bolo celkom dobré, ale na Strahove sa prejavil náš pneumatikový hendikep. Hlavne v prvom prejazde okruhovou skúškou sme stratili dosť času,“ opísal Martin Koči.

Tibor Szabosi;asf72883.jpg

Víťazom 25. TipCars Pražského Rallysprintu sa stala česká dvojica Jan Černý - Martin Tureček s vozidlom ŠKODA Fabia R5. Druhé miesto patrí poľskej posádke Grzegorz Grzyb - Tomasz Borko, sedlajúcej ďalšiu Fabiu R5, tretie Čechom Vojtěchovi Štajfovi a Radimovi Kotlářovi s Volkswagenom Polo GTI R5.

Tibor Szabosi;asf71773.jpg

„Celkovo to bol veľmi pekný deň. Som rád, že organizátori zaradili do harmonogramu klasické rýchlostné skúšky, lebo tie sú pre nás najvýživnejšie. Nechýbal ani okruh a záverečná nemeraná šou, takže aj diváci si prišli na svoje,“ povedal jazdec. „V Prahe som štartoval po druhýkrát a atmosféra tam bola skvelá. Opäť sa na nás prišlo pozrieť veľa ľudí,“ dodal navigátor Igor Bacigál.

Tibor Szabosi;asfr5937.jpg

Fanúšikov, ktorí sa lúčili s tohtoročnou sezónou, bolo vôkol trate naozaj neúrekom. Neodradilo ich ani sychravé počasie. Napokon, priaznivci rely sú zvyknutí najazdiť a nachodiť mnoho kilometrov, aby potom kdesi v lese trpezlivo čakali na prejazd svojich favoritov.

Tibor Szabosi;asfr6011.jpg

Teploty v Prahe sa pohybovali tesne nad nulou. Rýchlostné skúšky boli mokré, na druhej sa objavil aj ľad. „Pre klasické rýchlostky a prvý okruh me si zvolili mäkké slicky, druhý okruh sme odjazdili na mokrých pneumatikách. Jedna zo zákrut v druhej rýchlostnej skúške bola kompletne pod ľadom. Popod cestu viedol kanál a cesta namrzla. Našťastie sme na štarte dostali informáciu, kde to konkrétne je,“ opísal Martin Koči.

Tibor Szabosi;asfr5892.jpg

Sezóna 2019 je na konci, trofej za titul absolútneho majstra Slovenska v automobilových súťažiach už má Martin Koči vystavenú na poličke. Kto čaká, že jazdci počas zimnej prestávky iba oddychujú, prípadne si zdokonaľujú fyzickú kondíciu, ten sa mýli. Po naháňačke s časom na rýchlostných skúškach, nasleduje hádam ešte ťažšia súťaž. Nájsť a presvedčiť reklamných partnerov, aby športovcovi dali možnosť prejaviť svoj talent a urobiť ďalší krok v kariére.

Tibor Szabosi;c30i6301-33.jpg

„Veľmi rád by som sa posunul - respektíve vrátil - na vyššiu úroveň. Chcel by som ešte dostať šancu a predstaviť sa v niektorom medzinárodnom seriáli. Usilovne pracujeme, jednáme s partnermi a celé naše snaženie smeruje k tomu, aby sme na budúci rok mohli odjazdiť významný šampionát, pravdepodobne majstrovstvá Európy. Uvidíme...,“ uzavrel Martin Koči, ktorý v minulosti už dokázal vyhrať prestížnu Fínsku i Britskú rely, v rámci juniorských majstrovstiev sveta.

Tibor Szabosi;asfr5887.jpg

25. TipCars Pražský Rallysprint 2019 - poradie v cieli:

1. Černý/Tureček (ČR) ŠKODA Fabia R5 25:29,1 min.
2. Grzyb/Borko (Poľ) ŠKODA Fabia R5 +6,3 s.
3. Štajf/Kotlář (ČR) Volkswagen Polo GTI R5 +7,0
4. KOČI/BACIGÁL (SR) ŠKODA Fabia R5 +7,6
5. Bisaha/Kiška (ČR) Hyundai i20 R5 +22,3
6. Pech jun./Uhel (ČR) Volkswagen Polo GTI R5 +38,4
7. Mareš/Hloušek (ČR) ŠKODA Fabia R5 +50,1
8. Trojan/Rys (ČR) ŠKODA Fabia R5 +56,6
9. Drotár/Ferencz (SR) ŠKODA Fabia R5 +1:04,4 min.
10. Šimek/Krajča (ČR) Mitsubishi Lancer Evo IX +1:13,4.

Tibor Szabosi;asfr6009.jpg

Víťazstvá v rýchlostných skúškach: Václav Pech jun. 4, Martin Semerád a Petr Semerád po 1.

Vedenie v súťaži: RS1-RS3 Petr Semerád, po RS4 Martin Koči, RS5-cieľ Jan Černý.

 

Fotogaléria Škoda Slovakia Motorsport Pražský Rallysprint



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri