Svet kresťanstva 09. december 2019

Pápež František prijal na audiencii premiéra Pellegriniho

TASR
TASR
Slovenský premiér naposledy navštívil pápeža pred 19 rokmi.
Slovenský premiér naposledy navštívil pápeža pred 19 rokmi.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Pápež František prijal na audiencii premiéra Pellegriniho
Pápež František v pondelok prijal slovenského premiéra Petra Pellegriniho s delegáciou počas jeho oficiálnej návštevy Svätej stolice. FOTO TASR – Monika Himpánová

Pápež František v pondelok prijal slovenského premiéra Petra Pellegriniho s delegáciou počas jeho oficiálnej návštevy Svätej stolice.

Pellegrini v priebehu audiencie odovzdal najvyššiemu predstaviteľovi katolíckej cirkvi dary zo Slovenska – vyrezávaný betlehem z Oravy a sklenený kríž zobrazujúci Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska, od umeleckého sklára a dizajnéra Achilleasa Sdoukosa. Umelec má grécky pôvod po otcovi, jeho matkou je slovenská maliarka Ingrid Zámečníková.


Dary premiéra Pellegriniho pre pápeža: vyrezávaný betlehem z Oravy a sklenený kríž zobrazujúci Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska, od umeleckého sklára a dizajnéra Achilleasa Sdoukosa. Foto: TASR/AP

Premiér sa po audiencii u pápeža stretne so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom.

Vlani pred Vianocami absolvoval audienciu u pápeža vtedajší prezident Andrej Kiska. Pontifikovi odovzdal dar zo Slovenska – štyri vianočné gule, ktoré vyrobili ľudia zo sociálne znevýhodnených skupín.

Spoločnú audienciu u pápeža Františka absolvovali v marci tohto roku predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček. Pápeža pozvali na spoločnú návštevu oboch krajín.

Dosiaľ posledným slovenským premiérom, ktorého prijal pápež, bol Mikuláš Dzurinda. Audienciu absolvoval u Jána Pavla II. v novembri 2000. Dzurinda a vatikánsky štátny sekretár Angelo Sodano vtedy podpísali základnú zmluvu medzi SR a Svätou stolicou.

Stretnutie sa takmer strojnásobilo

Stretnutie s pápežom zanechá v človeku veľké dojmy, ide z neho veľká energia a charizma, uviedol premiér SR Peter Pellegrini po pondelkovom stretnutí s pápežom Františkom vo Vatikáne. Stretnutie sa z plánovaných 15 minút nakoniec predĺžilo na takmer 40 minút.

„Ja si to môžem len nesmierne vážiť, ak som tak zaujal alebo zapôsobil na Svätého Otca, že mi venoval toľko svojho vzácneho času. Je to pre mňa obrovská pocta, ktorej sa mi dnes týmto dostalo,“ priznal sa premiér.

„Vôbec sme sa v našom rozhovore nevenovali nejakým diplomatickým frázam. Bavili sme sa veľmi ľudsky, otvorene o rôznych veciach. Veľmi sa teším, že sme sa dotkli potreby pestovať medzigeneračnú solidaritu, aby mladí pomáhali starším, ale, naopak, aj starší pomáhali mladým v týchto časoch. Aby sme ako verejne činné osoby nerezignovali. Treba ďalej naozaj povzbudzovať tie národy a vychovávať spoločnosť. Nesmieme skĺznuť, ísť len po nálade a prispôsobovať sa nálade v spoločnosti, ale niekedy treba spoločnosti povedať, aj čo sa jej nepáči a nehľadieť len na svoju popularitu, ale brániť hodnoty a tradície,“ priblížil premiér témy spoločného rozhovoru.

Stretnutie s pápežom zhodnotil ako veľmi obohacujúce. „A veľmi sa teším, že na záver odkázal, že pozdravuje veľmi úprimne všetkých ľudí žijúcich na Slovensku, že na nich myslí. Veľmi oceňuje, ako sa naozaj snažíme udržiavať kresťanské hodnoty a tradície,“ konštatoval Pellegrini, ktorý pápeža zároveň pozval na Slovensko.

„Tlmočil som mu, že by si Slováci veľmi želali, keby mohli byť svedkami ďalšej apoštolskej návštevy Svätého Otca na Slovensku, lebo nám je to blízke. No uvidíme, čo život prinesie. Zároveň som toto pozvanie tlmočil aj štátnemu sekretárovi (Pietrovi Parolinovi),“ dodal.

Pápež sa podľa premiéra nevyjadril, či Slovensko navštívi, avšak uviedol, že veľmi rád chodí do malých krajín a dáva tak najavo, že sú preňho dôležité.

Pellegrini k tomu dodal, pápež František veľmi dobre vie, kde je Slovensko, a pozdravuje všetkých. „Želá im všetko najlepšie, krásne sviatky a posiela Božie požehnanie,“ uviedol.

Premiér obdaroval pápeža vyrezávaným betlehemom z lipového dreva od umelca zo severu Slovenska a sklenený kríž s vyobrazením patrónky krajiny, Sedembolestnej Panny Márie.

„Veľmi sa teším, že mi daroval okrem svojej tvorby – ktorú mám možnosť si so sebou odnášať naspäť na Slovensko – jeden nádherný obraz, v ktorom prepojil aj moje meno, ktoré v preklade znamená ,pútnici‘. Daroval mi obraz, ktorý vyjadruje cestu pútnikov sem do Vatikánu a k Bazilike svätého Petra. Nesmierne si to vážim, že to bol dar, ktorý má niečo tak osobného a k čomu mi sám Svätý Otec povedal aj ten príbeh,“ uzavrel Pellegrini.

Premiér Pellegrini ešte v pondelok odlieta z Ríma do USA, kde ho na druhý deň čaká okrem otvorenia Generálneho konzulátu SR v New Yorku aj bilaterálne rokovanie s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Premiér navštívil aj Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda

Premiér Pellegrini v nedeľu po prílete do Ríma navštívil aj Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda – inštitúciu, ktorá v Ríme zabezpečuje formáciu kňazov prichádzajúcich zo Slovenska na postgraduálne štúdiá. Urobil tak pri príležitosti 60. výročia iniciatívy jeho vzniku.

„V Ríme si robia doktoráty na pápežských univerzitách z rozličných teologických disciplín, ale aj napríklad z kánonického práva, zo psychológie, z ekumenizmu. Takto sa pripravujú na špeciálnu službu na území Slovenska, ale viacerí z absolventov pracujú napríklad aj v slovenských komunitách v zahraničí počnúc Spojenými štátmi až po západnú Európu,“ uviedol pre novinárov rektor kolégia Pavol Zvara.

Ako priblížil, práve povojnové obdobie bolo veľmi náročné zvlášť v Československu, keďže došlo k prenasledovaniu cirkvi po roku 1948.

„Mnohí nemohli realizovať svoje duchovné povolania na Slovensku, takže museli emigrovať a prichádzali do Ríma, kde hľadali určité zázemie a pomoc. Koncom 50. rokov sa tá myšlienka konkrétnej pomoci zhmotnila v tomto dome. Práve 26. decembra 1959 sa stretla skupina piatich slovenských kňazov a spísali výzvu, ktorú následne 27. decembra rozposlali po celom slobodnom svete,“ vysvetlil vznik kolégia jeho rektor.

Výzvu rozposlali po slovenských rodinách a emigrantoch s cieľom vyzbierať finančnú pomoc na zakúpenie pozemku a stavbu domu pre kolégium v Ríme. To sa zhostilo niekoľkých úloh – prvou bola výchova kňazov, ďalej vydavateľská činnosť, starostlivosť o slovenské katolícke misie v slobodnom svete, komunikácia so slovenskými komunitami a v neposlednom rade starostlivosť o pútnikov prichádzajúcich do Ríma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PÁPEŽ FRANTIŠEK PRIJAL PREMIÉRA PETRA PELLEGRINIHO 🇸🇰🇻🇦 . Slovenský premiér sa s hlavou katolíckej cirkvi stretol po dlhých 19 rokoch. Naposledy pápež Ján Pavol II. prijal premiéra Mikuláša Dzurindu v roku 2000. Dzurinda vtedy s vatikánskym štátnym sekretárom Angelom Sodanom podpísal základnú zmluvu medzi SR a Svätou stolicou. Pellegrini daroval pápežovi Františkovi vyrezávaný betlehem z Oravy a sklenený kríž zobrazujúci Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska, od umeleckého sklára a dizajnéra Achilleasa Sdoukosa. Umelec má grécky pôvod po otcovi, jeho matkou je slovenská maliarka Ingrid Zámečníková. Ešte v nedeľu premiér navštívil aj Pápežské slovenské kolégium svätých Cyrila a Metoda v Ríme. Foto: TASR/AP . @peter_pellegrini @franciscus #vatican #vatikan #slovensko #slovakia #svetkrestanstva

Príspevok, ktorý zdieľa Svet kresťanstva (@svetkrestanstva),

V súčasnosti pôsobí v kolégiu 14 kňazov, ktorí študujú ako doktorandi na rímskych univerzitách. Od roku 1989 prešlo kolégiom viac ako 150 kňazov.    

Medzi najvýznamnejšie osobnosti, ktoré tento dom navštívili, patrí pápež Ján Pavol II., ktorý tak urobil 8. novembra 1981. „Bola to jeho prvá oficiálna návšteva mimo Vatikánu po májovom atentáte. Bolo to veľmi veľké povzbudenie pre Slovákov žijúcich v cudzine – naozaj nie iskierka nádeje, ale zapálený oheň,“ uzavrel rektor. Dodal, že dom navštívili všetci slovenskí prezidenti, ako aj viacerí premiéri, ministri či poslanci slovenského i Európskeho parlamentu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia