vianočný stromček
Galéria (6) Zdroj: istock

Ako si vybrať živý vianočný stromček a ako sa oň starať, aby vydržal čo najdlhšie?

Napriek množstvu umelých stromčekov v rôznych štýloch, ktoré dnes na trhu sú, viaceré rodiny stále uprednostňujú živý vianočný stromček. Má nezabudnuteľnú vôňu a vytvorí čaro Vianoc, aké si pamätáme z detských čias. Viete, ako si vybrať stromček a ako sa oň starať, aby vydržal až do 6. januára?

Galéria

zdobenie stromčeka
vianočný stromček
vianočný stromček
vianočný stromček
vianočný stromček

Jedlička, smrek či borovica?

Veľmi populárnym vianočným stromčekom je jedľa. Má plný tvar, lesklú zelenú farbu. Je ideálnou voľbou, ak chcete svoj stromček postaviť skôr pred štedrým dňom. Nemusíte sa obávať, že týždeň po ozdobení bude vyzerať zle. Jednou z najkrajších a najvzácnejších odrôd je jedľa vznešená (Noble Fir). Je to mohutný strom s ihličkami s modrým nádychom a pravidelne nahusto rozmiestnenými vetvičkami.

Stále obľúbenou odrodou je smrek, pretože vydáva klasickú čerstvú vianočnú vôňu. Má tiež krásny pyramídový tvar. Problémom je, že tento stromček dlho v interiéroch nevydrží, začne mu opadávať ihličie. Stále je však dobru voľbou v prípade, že ho plánujete umiestniť do chladnejších miestností, do predzáhradky alebo do interiéru na kratší čas – ak ho postavíte deň pred štedrým dňom, určite vám vydrží cele sviatky, dôležité je, aby nebol pri tepelnom zdroji a aby ste ho kúpili čerstvý.

Ak neznášate opadajúce ihličnany, zvoľte si borovicu. Oceníte jej huňatý vzhľad, dlhé ihličie a konáre smerujúce nahor. Samozrejme, i jej vôňu. Negatívom je, že jej ihličie je dosť ostré, preto sa ťažšie ozdobuje.

vianočný stromček
Zdroj: istock

Aký stromček si vybrať?

Bez ohľadu na druh, ktorý uprednostníte, dôsledne prezrite celý stromček. Najdôležitejšie je, aby nemal žiadnu suchú, hnedú ihličku, ihličie by malo byť svieže zelené, lesklé a zdravé. Môžete spraviť test, že rukami prejdete po pár vetvičkách – ak z nich neopadne žiadne ihličie, máte ten správny strom.

Na toto pri výbere stromčeka nezabudnite:

* Pred odchodom z domu stanovte výšku, akú by mal váš vianočný stromček mať.

* Veľmi dôležitá nie je len výška, ale aj šírka stromu, ktorá sa pri jednotlivých odrodách veľmi líši.

* Nikdy nekupujte stromček, ktorý je už vopred zabalený v sieti! Neviete, čo vás po jej rozbalení čaká.

vianočný stromček
Zdroj: istock

Aby vydržal čo najdlhšie

Po kúpe stromčeka a prevezení do domácnosti odstráňte sieťovinu, aby sa vetvičky mohli uložiť do prirodzenej polohy. Kmeň zrežte asi 2,5 centimetra, aby sa stromčeku otvorili póry. Vložte ho do vedra s vodou a nechajte vonku na chránenom tienistom mieste. Pred prenesením do interiéru vetvičky jemne otraste, aby ste sa zbavili prípadných opadávajúcich ihličiek. Vo vnútri umiestnite strom do nádoby, do ktorej môžete pridávať vodu – budete prekvapení, koľko stromček vypije! Radšej kúpte väčší stojan, ako by ste mali z kmeňa osekávať. To môže spôsobiť rýchlejšie vysychanie stromu. Pravidelne kontrolujte, či má stromček vodu a nenechávajte pridlho rozsvietené žiarovky. Ľahko spôsobia vyschnutie ihličia.

vianočný stromček
Zdroj: istock

Náš tip: Kontajnerový stromček

Ak chcete mať istotu, že váš stromček vydrží celé sviatky, zvoľte si kontajnerový. Do obdobia Vianoc ho môžete mať na balkóne alebo v záhradke, vo vnútri by určite nemal byť pri radiátoroch. Všímajte si zeminu, ak je suchá polejte ho. Ak ho včas po sviatkoch zasadíte a nemá veľmi narušenú koreňovú sústavu, môže vám z neho vyrásť v záhrade krásny strom. Je to síce zriedkavé, pretože tieto stromy nie sú určené na výsadbu, ale mnohým sa to už podarilo.

zdobenie stromčeka
Zdroj: istock

Text: Sabína Zavarská
Foto: Istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.