Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo a ako pestovať šiitake?

rss
Šiitake (Shiitake, Húževnatec jedlý) je liečivá ázijská huba, ktorú si môžeme s trochou šikovnosti vypestovať aj doma. Prečítajte si viac o zdraviu prospešných účinkoch šiitake a spôsobe pestovania... 

Šiitake a zdravie 

Šiitake používali tradiční japonskí, čínski a kórejskí liečitelia po celé tisícročia pri prevencii a liečbe mnohých ochorení. 
Z pohľadu moderného lekárstva obsahuje šiitake niekoľko mimoriadne cenných účinných zložiek stimulujúcich imunitu – jednou z nich je polysacharid nazvaný lentinan. 
Vďaka tomu má šiitake: 
  • protirakovinové,
  • antivírusové
  • a antibakteriálne účinky. 
Ďalšou skvelou vlastnosťou šiitake sú jej účinky proti tvorbe krvných zrazenín, takže pravidelná konzumácia šiitake chráni pred infarktom a mozgovou porážkou. 
Šiitake obsahuje aj vitamín C, celý rad vitamínov skupiny B a minerálne látky (draslík, fosfor, horčík, železo...). 
Výťažky zo šiitake, výživové doplnky s obsahom šiitake aj sušené hríby šiitake sa dajú kúpiť celkom bežne. Ale ak si radšej doprajete čerstvú hubu, môžete si ju vypestovať doma. 

Ako si doma vypestovať šiitake? 

Zakúpite si očkovaciu látku (tzv. podhubie) – na internete je niekoľko predajcov očkovacej látky šiitake. 
Pripravíte si materiál, do ktorého šiitake naočkujete. Máte na výber dve možnosti: 
  1. Substrát z pilín a slamy.
  2. Alebo naočkovať šiitake do dreva. 
V tomto článku si predstavíme prvú možnosť – naočkovanie šiitake do substrátu z pilín a slamy. 

Príprava substrátu 

Ideálny je mix kvalitnej, nakrátko narezanej obilnej slamy (bez plesní) a čistých drevených pilín (ideálne buk, gaštan, hrab, jabloň, jelša, lipa, orech, topoľ, vŕba... môže byť akýkoľvek 
ovocný strom, nie však ihličnany, agát ani dub). Zmiešajte piliny so slamou, nasypte do vody a dajte zovrieť. Po pár minútach varenia vodu vyliať, nechať odkvapkať a vychladnúť. 

Očkovanie šiitake do substrátu 

Jemne rozdrobte očkovaciu látku a čistou rukou ju premiešajte so substrátom v čistej nádobe, napríklad v lavóri. Čistota je kľúčom k úspechu. Naočkovaný substrát dobre natlačte do väčších igelitových sáčkov, po naplnení ich zaviažte. Po bokoch sáčku poprepichujte malé otvory do sponu 10 x 10 cm. 

Postup pestovania šiitake 

Sáčky umiestnite do garáže či pivnice, ale nie do úplnej tmy. Dôležitá je stabilná teplota v miestnosti asi v rozsahu 18 až 22°C bez veľkých výkyvov. Občas prevetrajte miestnosť. 
 
Ak je všetko v poriadku :) podhubie začne prerastať bielymi vláknami blok substrátu a do 3 až 4 týždňov ho celý prerastie. V ďalších asi 3 až 4 týždňoch postupne obelie celý blok substrátu a napokon začne hnednúť. 
 
V tomto momente by už mal byť blok substrátu súdržný, držať pohromade – zbavte ho igelitového sáčku opatrným prerezaním a odstránením igelitu. Povrch bloku substrátu dôkladne skontrolujte a ak náhodou nájdete zelené stopy plesní, odstráňte ich aj s okolím. 
 
V ideálnom prípade = pri zachovaní kvality slamy + pilín a čistoty sa plesne neobjavia. Naopak ak je plesní priveľa, je po šiitake... 
 
Bloku substrátu odspodu spravíte niekoľko hlbokých vpichov poriadne dlhým klincom alebo ihlicou, a postavíte ho napríklad do kýbla so studenou vodou, kde ponecháte celý blok pol hodiny pod hladinou. 
 
Prichádza finálna časť. Mokrý blok substrátu uložte do miestnosti s teplotou v rozsahu od 15 do 22°C. Udržiavajte vysokú vlhkosť vzduchu, aj rosením, prípadne natiahnite na blok igelitový sáčok s pár dierami, aby udržiaval vlhkosť. 
 
Pravidelne vetrajte a zabezpečte dostatok svetla. Ak je miestnosť príliš tmavá, pomôže aj elektrické osvetlenie niekoľko hodín denne. Pozor na prievan, nesmie byť. 
 
Asi po 1 až 2 týždňoch by ste už mali vidieť prvé zárodky húb, je to skvelý moment po toľkej poctivej práci :) nezabudnite však udržiavať blok substrátu dostatočne vlhký, rosením podľa potreby. 
 
Šiitake sa zberá v štádiu kedy ešte má plne uzatvorený klobúčik. Zberajte ich opatrným vykrútením alebo zrezaním tesne nad substrátom tak, aby nezostal zbytok huby. 
 
Šiitake sú nielen zdravé a liečivé, ale aj výborne chutia. 
 
Mnoho šťastia pri pestovaní a dobrú chuť :) 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz