Európskeho oscara pre najlepší film má Favoritka

Najlepším európskym filmom, ktorý triumfoval v ôsmych kategóriách, je historická satira Favoritka lídra gréckej divnej vlny Yorgosa Lanthimosa.

08.12.2019 21:00
Olivia Colman in the film THE FAVOURITE. Photo... Foto:
Olivia Colman, hlavná predstaviteľka filmu Favoritka, ktorý získal osem ocenení, je najlepšou európskou herečkou roka.
debata

Tvorivý tím Favoritky má na konte okrem hlavného ocenenia aj cenu za kameru, postprodukciu, make up, kostými, Lanthimos je najlepším režisérom, predstaviteľka jednej z hlavných ženských úloh Olivia Colman je najlepšou herečkou a film zvíťazil aj v kategórii najlepšia komédia. Colman si tak za rovnaký film pripísala k Oscarovi a Zlatému Glóbusu aj "európskeho oscara”.

O ceny síce nejde, ale Favoritka si ich zaslúži

Komediálna dráma Favoritka bola začiatkom roka nominovaná aj na Oscara, napokon ho získal retrofilm podľa skutočných udalostí Zelená kniha, ktorý politike udeľovania oscarov svojou témou, poetikou i rasovo vyváženým obsadením vyhovoval lepšie ako, prevažne cinefilmi, favorizovaná Lanthimosova snímka. Favoritka je dramédia o ľudskej ješitnosti, závisti, egocentrizme či preambicióznosti, Lanthimos teda reflektuje neduhy súčasného postmoderného človeka zo západu, ktorý kvôli osobnému rozvoju neváha zaprieť hodnoty, morálku a napokon “predať” i sám seba. Na tému nazerá skrz čiernohumornú optiku, k postavám je cynicky krutý a jeho charakteri sú často preexponované. Lanthimos však dokonale vie pokiaľ môže zájsť, aby sa jeho hrdinky a hrdinovia nestali karikatúrami, ale stelesňovali ambivalentné vlastnosti a motivácie, v ktorých sa divák sám zrkadlí.

Favoritka je film, ktorý bude rovnako výrečný o niekoľko rokov ako dnes a zasadením do historických reálií len potvrdzuje univerzálnosť a nesmrteľnosť ľudských túžob a manévrov používaných pri dosiahovaní osobného šťastia.

Francúzska režisérka a scenáristka Céline Sciama natočila subtílnu ženskú drámu o láske a (ne)slobode Portrét ženy v Plameňoch a už z festivalu v Cannes si odniesla cenu za najlepší scenár. Nie je teda prekvapením, že Európska filmová akadémia jej tiež udelila ocenenie v rovnakej kategórii. Portrét ženy v plameňoch je totiž jeden z tých filmov, kde funguje rozprávačská schéma jednoduchého príbehu s režijným konceptom a výrazovými prostriedkami v absolútnej harmónii.

Narodila si sa do vojny

Najlepším európskym dokumentárny filmom sa stala snímka For Sama (Pre Samu) režijného dua Waad al-Kateab a Edward Watts, ocenená už v Cannes Zlatým okom za dokument. Sýrčanka Waad Al-Kateab začala nakrúcať dramatické udalosti vo vojnovej Sýrii na mobilný telefón a materiál spočiatku chápala ako osobnú kroniku. Natáčala protesty rovnako ako mnoho ďalších civilistov a nedokázala predpokladať, ako sa jej život závislí na udalostiach v rodnej krajine, vyvinie.

Počas vyhroteného vojnového konfliktu sa zamilovala a do extrémnych podmienok priviedla na svet dieťa.

"Zmes emócií – šťastia, strát, lásky – a hrôzostrašných zločinov páchaných Assadovým režimom na obyčajných, nevinných ľuďoch. Bolo to nepredstaviteľné až do momentu, kým sme si tým osobne neprešli,” povedala o filme jeho režisérka, protagonistka a autorka námetu Waad al-Kateab.

Herec Antonio Banderas a filmár Pedro Almódovar už pred časom spolupracovali na dráme Koža, ktorú nosím (2011), ktorá polarizovala divákov i kritikov, no posledný film barda španielskej kinematografie Bolesť a sláva je kvalitatívne vyvážený a má pozitívne ohlasy. Filmár rozvýja príbeh starnúceho režiséra, ktorý sa vyrovnáva s démonmi minulosti i prítomnosti a Banderasov výkon v hlavnej úlohe je jednou z dominánt, inak priemernej drámy oscilujúcej, ako je už u Almódovara zvykom, medzi melodrámou a fiktívnym životopisným filmom. Antonio Banderas si v Berlíne prevzal cenu pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe.

Najlepším animovaným celovečerným filmom je španielsko-francúzska adaptácia grafickej novely Buñuel in the Labyrinth of the Turtles ( Buñuel v labyrinte korytnačiek). Príbeh v réžii Salvadora Simóa je okrem iného i o tom, ako sa šťastnou náhodou podarí poprednému predstaviteľovi svetového filmu minulého storočia, surrealistovi Louisovi Buñuelovi zohnať peniaze na realizáciu dokumentu o jednom z najchudobnejších španielskych regiónov Las Hurdes.<pf>

Výber laureátov Európskych filmových cien:

Najlepší európsky film: Favoritka (r. Yorgos Lanthimos) Najlepšia európska komédia: Favoritka (r. Yorgos Lanthimos) Najlepší európsky dokument: For Sama (r. Waad al-Kateab a Edward Watts) Najlepší európsky animovaný film: Buñuel in the Labyrinth of the Turtles (r. Salvador Simó) Najlepšia herečka: Olivia Colman (Favoritka) Najlepší herec: Antonio Banderas (Bolesť a sláva) Najlepšia réžia: Yorgos Lanthimos (Favoritka) Najlepší scenár: Céline Sciama (Portrét ženy v plameňoch)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európske filmové ceny #Yorgos Lanthimos #Favoritka