Obdobie sviatkov je vždy plné povinností, zhonu, nedostatku času a zmätkov. Pred sviatkami máme vždy veľa práce, nevieme, kde nám hlava stojí a potom na poslednú chvíľu sa snažíme márne dobehnúť stratený čas a rýchlo po nociach upratujeme, pečieme, nakupujeme online.
Následne, keď už máme voľno a chceli by sme si konečne užiť tu sľubovanú rodinnú pohodu a relax, o ktorom sme toľko počúvali, tak sa nám dvere netrhnú a prichádza jedna návšteva za druhou. Všetkých treba samozrejme pohostiť, zabaviť. Až potom je konečne rad i na nás a my odchádzame na okružné jazdy po rodinných príslušníkoch a známych, kde vysedávame na nekonečných obedoch a večerách.

Naši milovaní štvornožci sa nestačia diviť. Vianočné dekorácie plnia byty a domy, zásoby jedla sú všade navôkol akoby sa chystal koniec sveta. Neustále sa niečo pečie a varí a po byte stále chodia húfy cudzích ľudí a nieekdy aj ich miláčikovia, čiže votrelci. Je to pre nich obdobie veľkých zmien a stresu a nie každá mačacia povaha niečo také unesie bez ujmy.

Na čo by sme si teda mali počas sviatkov dávať pozor, aby sme ich šťastne prežili my i naše milované mačky?

vianočný stromček

1. Dekorácie

  1. Dekorácie

Súčasťou každého sviatočného obdobia býva aj dekorovanie našich bytov a domov. Najrôznejšie ozdoby, sviečky, vône však môžu lahodiť nášmu oku i nosu, ale nemusia byť rovnako priaznivé aj pre naše mačky. Jednak tu hrozí riziko otravy, popálenín, ale aj iných fyzických zranení, no tiež psychickej ujmy.

Ak už chceme byt zahaliť do vianočného šatu, skúsme to robiť pomaly, postupne a nenásilne, v dostatočnom časovom predstihu. Mne sa to osvedčilo najviac. Výzdoba potom mačky takmer vôbec nezaujíma a doslova ju ignorujú.


Sviečky a vonné esencie by som používal len tam, kde budú pod dohľadom alebo bez prístupu mačiek. Rovnako sa k výzdobe nehodia jedlé dekorácie, ktoré by mlsnú mačku lákali.

Pozor na vianočné čokoládové figúrky, salonky a iné maškrty!!!

Čokoláda je pre mačky jed. Obsahuje alkaloid theobromin, ktorý chemicky veľmi podobný kofeínu. Pre mačky je nestráviteľný, ukladá sa v jej organizme a môže spôsobiť otravu až smrť. Obsahujú ho aj kolové nápoje a čaje.

vianočný stromček

Napríklad i typická vianočná ruža je tiež pre mačky jedovatá!

2. Vianočná hostina

Čo si budeme nahovárať, sviatky sú aj o jedle a hodovaní. Väčšina z toho, čo ale sviatočná tabuľa ponúka, rozhodne nie je vhodné pre našich chlpáčikov. Mačka by mala dostať dostatok svojej stravy v rovnakom čase ako obvykle, aby sme jej režim zbytočne nenarušili.
Tvrdí sa že láska prechádza žalúdkom, ale určite je nutné dávať pozor, čo sa teda ponúka. Mačky sú aj veľké výmyselníčky a to, čo nie je priamo zakázané je povolené a povolené je aj to, čo nik nevidí. Práve z tohto dôvodu by som nikdy nenechával prestretý stôl bez dozoru. Okrem toho, že by micka degustovala nejaké tie dobroty, mohla by stiahnuť aj obrus a celú tú nádheru zničiť. Samozrejme nie úmyselne.

Alkohol, tabák či iné stimulanty a lieky sú pre mačky prudko jedovaté i v minimálnych dávkach!

sviatočná večera a mačacie hračky

3. Dni otvorených dverí

Ako to tak už býva, najmä u rozvetvených rodín, jedny navštevujú druhých a stále dookola niekto u niekoho vysedáva. Rozdávajú sa darčeky, hoduje sa, hrajú sa hry, sleduje telka a mnohokrát sa u toho veselo popíja. Doslova možno povedať, že v niektorých prípadoch sú sviatky “dňami otvorených dverí”. Tu treba zdôrazniť, že v byte či dome sú aj mačky, ktoré by mohli ľahko vybehnúť a nemuseli by nájsť cestu späť.

ozdoby a Robinko

K nám keď chodili návštevy, tak na všetkých dverách boli napísané upozornenia o tom, aby hostia dávali pozor na dvere a okná, že sú na dome 4 mačky. Rovnako boli aj ústne inštruovaní pri príchode. Všetky mačky boli na tieto dni označené obojkom s rolničkou, aby ich pohyb bolo možné registrovať aspoň sluchom, ak už nie zrakom.

Rovnako by som návšteve zdôraznil, že podobne ako v ZOO, aj u nás platí, že kŕmenie zvierat je prísne zakázané! V prítomnosti mačiek by som zakázal aj fajčenie, používanie akejkoľvek pyrotechniky (i prskaviek) a otvoreného ohňa (sviečky a svietniky).

Vianočná nádielka Bella

Aby ste mickám nenarušili ich pohodu, skúste dodržiavať ich bežný harmonogram. Kŕmte ich v rovnakom čase, venujte im pozornosřť ako obvykle, hrajte sa s nimi. Počas návštev im urobte nerušené miesto mimo hlavného centra diania, kde sa budú môcť ukryť pred zvedavcami a spokojne oddychovať či sa zahrať. Podobné útočisko ocení aj extrovertná mica! Dbajte však na to, aby mali prístup k toalete, miskám s krmivom a vodou.
Ak si myslíte, že tieto dni budú pre ne veľkou záťažou, skúste použiť umelé mačacie feromóny, ktoré by mohli doma navodiť príjemnú a pohodovú atmosféru. Rovnako je možné zakúpiť špeciálnu diétu s upokojujúcimi látkami. Voľne predajné sú aj prírodné prípravky, Bachove kvety a homeopatiká. U svojho veterinára sa môžete poradiť aj iných spôsoboch medikácie.

Všetci vieme, že istá dávka stresu a zhonu k sviatkom patrí. Ako ale lepšie odpočívať ako doma v teple, pri vianočnom stromčeku, obklopený mojimi 4 mačkami? Nič lepšie nepoznám a vy?

Článok bol v upravenej podobe uverejnený v odbornom mesačníku Pes a mačka: ISSN: 1335-7778, číslo 11/2019, XVIII. Ročník. 

Podobné články:
Ako docieliť, aby vianočný stromček odolal útokom?

Zdobenie vianočného stromčeka, alebo na čo si dávať pozor

Exkluzívne mačkami inšpirované vianočné ozdoby na stromček

Ako na to, aby vianočný stromček a dekorácie odolali mačkám?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..