Kedy začať zdobiť vianočné stromčeky a kde táto tradícia vznikla?

  • Prvé vianočné stromčeky sa objavili v Nemecku

Vianočný stromček patrí medzi jednu z neodmysliteľných súčastí najkrajších sviatkov v roku, pričom jeho stavanie má dlhoročnú tradíciu. No viete, kde tento zvyk vznikol a kedy sa v domácnostiach začína zdobiť?

Zdobenie vianočného stromčeka pochádza z nemeckého mesta Brémy zo 16. storočia, približne z roku 1570, kedy začali kresťania vo svojich príbytkoch zakladať “rajské stromy”. Najskôr išlo o stromček alebo väčšiu vetvičku, ktorú zdobili ovocím, orieškami či rôznymi ozdobami.

V 17. storočí sa tradícia stavania stromčekov preniesla do viacerých nemeckých domácností či už v mestách alebo na dedinách, až sa postupne rozšírila za hranice do celého sveta.

Prvé vianočné stromčeky začali na Slovensko prenikať koncom 18. storočia práve z Nemecka a Rakúska, do roľníckej kultúry koncom 19. storočia, do nietorých oblastí aj neskôr.

>>>Predvianočný kvíz ľudových zvykov: Viete, v ktorý deň sa čo tradovalo?

V súčasnej dobe sa nachádza vianočný stromček takmer v každej domácnosti, pričom je vyzdobený rôznymi ozdobami, ktoré zvyknú podliehať aktuálnym trendom.

Foto: Instagram

Kedy by sa mal zdobiť stromček?

Z historického hľadiska by sa mal vianočný stromček postaviť na Štedrý deň a zložiť na dvanásty deň, no túto tradíciu dodržiava čoraz menej rodín.

V mnohých krajinách sa stromčeky zdobia už od 8. decembra, teda 16 dní pred Vianocami.

Niektoré domácnosti sa však stromčekom potešia už na začiatku adventu, teda štyri nedele pred Vianocami, zatiaľ čo iné vytiahnu ozdoby 12 dní pred Vianocami.

Kvíz

metro.co.uk, wikipedia, foto: pixabay.com