Slovenský folklórny súbor na cestách po svete: Spoznať Indiu je ako výchovná facka

2019-12-08 00:00:01 |   |    | 

FS Zemplín nedávno zastupoval Slovensko na medzinárodnom folklórnom festival v Indii. O svojej ceste nám porozprávali viac.



 

Pozvanie do Indie prijal FS Zemplín pod hlavičkou Chandigarh University – univerzity, ktorú navštevuje 40.000 študentov a ktorá organizovala festival za pomoci folklórneho súboru RIFAC. Počas príprav na náročnú cestu bolo nevyhnutné spojiť sa aj so Slovenským veľvyslanectvom, ktoré pôsobí v Naí Dillí.

 

Prípravy

Príprava na festival sa začala už na jar tohto roku rezerváciou leteniek  pre 30-členný kolektív FS Zemplín. Viedeň je pre nás trošku vzdialenejšia, a tak sme zvolili let z Budapešti cez Paríž a potom do hlavného mesta Indie - Naí Dillí.  Spiatočná cesta bola naplánovaná z Naí Dillí do Amsterdamu s prestupom do Budapešti.

Uprostred prázdnin absolvovali členovia FS Zemplín už nie veľmi príjemné potrebné očkovanie, ktoré je pre tieto krajiny doporučené. Ďalším krokom potrebným pre vycestovanie do Indie bolo podanie si elektronických žiadosti o víza. Následne sa každý člen súboru  musel osobne zúčastniť pohovoru na Indickom veľvyslanectve v Bratislave, kde nám víza udelili a vďaka Slovenskému veľvyslanectvu dokonca 22 členom odpustili poplatky.

Na naše prekvapenie a radosť súbor oslovil p. veľvyslanec Ivan Lančarič s ponukou vystúpiť a reprezentovať Slovensko na dôležitom podujatí - Oslavách štátnosti SR, ktoré organizovali spoločne s Českou republikou pod názvom „Spoločné oslavy slovenských a českých národných dní na slovenskej ambasáde v Naí Dillí“.  Po intenzívnej komunikácii s veľvyslancom a zamestnancami ambasády sa  podarilo dohodnúť všetky potrebné detaily a s pokorou a s očakávaním sa súbor Zemplín vydal na cestu.

 

V hlavnom meste

Po celodennom cestovaní a prílete v nedeľu večer 22.9.2019 folkloristov na letisku v Dillí čakali zástupcovia veľvyslanectva a po veselej a spevavej  ceste autobusom sa súbor presunul do hotela.  V pondelok nadránom sa napriek únave a nedostatku spánku súboristi vydali na cestu do Agry. Mesta,  kde leží jeden z divov sveta - legendárny a monumentálny Taj Mahal. Podľa teórie znamená tento názov doslova „koruna úžasných miest, koruna palácov“ a treba povedať, že si toto meno zaslúži a niet divu, že sa radí medzi najkrajšie svetové pamiatky UNESCO.

Ďalší deň v hlavnom meste bol spríjemnený prehliadkou mesta. Navštívili sme tradičné chrámy  a mali možnosť okúsiť aj množstvo hlučných, neústupných a dotieravých obchodníkov či drvivú tlačenicu mechanickej a ľudskej dopravy. Po prekonaní drsnej škrupiny sme však veľmi rýchlo objavili, že hlavné mesto Indie je pokropené lesknúcimi sa diamantmi - úžasnými starými pamiatkami, grandióznymi múzeami, životaschopnou umeleckou scénou aj najlepšími reštauráciami na indickom subkontinente.

Slovenský veľvyslanec Ivan Lančarič a český veľvyslanec Milan Hovorka usporiadali v utorok 24. septembra 2019 Národné dni Slovenskej republiky a Českej republiky. Osláv sa zúčastnil aj indický minister vnútra Shri G. Kishan Reddy a vnučka Mahátmu Gándhího Smti Tara Gándhí Bhattacharjee.

Večerný galaprogram bol vystavaný temperamentnými piesňami a tancami FS Zemplín a Baletnou skupinou z českého Liberca. Spevácka skupina z FS Zemplín mala tú česť zahájiť recepciu národnými hymnami Slovenskej a Českej republiky.  Bol to čarovný večer v znení posolstva priateľstva medzi troma národmi, kde sa súbor predstavil pred vyše tisíckou diplomatov z celého sveta.

 

Medzinárodný festival

Po krásnych dňoch strávených v Naí Dillí nás čakal odchod a presun na festival v Chandigarhu – meste vzdialenom 250 km severne, ktorého univerzita patrí k najlepším v Pandžábe a severnej Indii. Mesto Chandigarh bolo vysnívaným mestom prvého indického premiéra a je preslávené svojou architektúrou a urbanistickým dizajnom.

Opäť teda nasledovalo skoré vstávanie a začal sa náročný presun na univerzitu, kde sme sa v poobedňajších hodinách už mali zúčastniť hlavné otváracieho ceremoniálu s otvorením festivalu a sprievodom. Autobus nám poskytlo veľvyslanectvo, čo sa ukázalo ako veľmi praktické a pohodlné vzhľadom na typ prepravy, ktorý nás čakal v nasledujúcich dňoch počas festivalu.

Doprava v Indii je hromadná, zahŕňa naozaj rôzne formy, kde sa fantázii medze nekladú. Bežne vidíte šesť osôb na motorke či skupinu chlapov usadených na hornej korbe nákladiaku. Tiež sa spokojne zmestí aj 10 osôb do miestneho polootvoreného taxíku - tuk-tuku.

Rýchlosť prepravy vo veľmi veľkej miere ovplyvňuje maximálna povolená rýchlosť na diaľnici pre autobusy – 40 km / hod., s ktorou treba vopred rátať.  Svoje urobí aj posvätné zviera na ulici – krava. Tú nikto nesmie udrieť, ani na ňu kričať. Smie sa iba popohnať, a preto je to v rámci premávky pre turistu zaujímavé divadlo.

Po príchode na festival sme sa presunuli ubytovať do cca 20 min. vzdialeného hostela od univerzity. V Indii nájdete akékoľvek ubytovanie. Od extravagantných luxusných hoteloch až po lacné a špinavé prenájmy. Aj napriek bujným predstavám vás však vie realita vždy prekvapiť.

Po návrate na univerzitu sme sa začali pripravovať na sprievod a otvárací ceremoniál, ktorý sme úspešne absolvovali v obrovskom stane postavenom v areáli univerzity. V ďalších dňoch nás na festivale čakali rôzne zážitky spojené hlavne s čakaním, kedy vie dážď spôsobiť posunutie programu aj o 3 hodiny. Zakúsili sme tiež pravú indickú kuchyňu a jej zvyky počas stravovania v univerzitnej jedálni, ale aj pravú festivalovú atmosféru, kde sa spojila kultúra z celého sveta. Na festivale bolo zúčastnených 33 súborov od Nepálu, cez Taiwan a Indonéziu, Bulharsko, Fínsko, Poľsko, Chorvátsko, Afganistan až po Anglicko.

Ako súbor sa takmer nikdy nezvykneme zúčastňovať na tanečných či hudobných súťažiach. Ani na tomto festivale to nemalo byť inak, po príchode sme však zistili, že festival zmenil formát a názov a my sa nachádzame na veľkej celosvetovej súťaži s názvom 1. Medzinárodný festival mládeže v Chandigarhe. Dni plynuli, vystúpenia sa striedali a zrazu to prišlo. Na záverečnom ceremoniáli začali vyhlasovať výsledky a ocenenia. Pri vyhlasovaní prvého miesta padol názov „Folklórny súbor Zemplín“. S prekvapením a úžasom sme vyskočili zo svojich miesta a s hrdosťou si prevzali cenu za sprievodný program, otvárací ceremoniál a celkové vystupovanie súboru. Organizátori rozdelili taktiež súťaž choreografií na playback a súťaž živých hudieb a slovenský folklór opäť zabodoval. Ľudová hudba FS Zemplín a spevácka zložka nám vybojovali tretie miesto v súťaži kapiel. Radosť tak bola o to väčšia.

Po sladkej chuti víťazstva sme v sobotu celý deň putovali do ďalšieho indického mesta s idylickým názvom Rohtak – Heart of Haryana. Čas v Indii ukázal, že prvé dni bola len prípravka na reálnu drsnosť posledných dní. Veď predstava kolóny 15 žltých školských autobusov, ktoré prepravujú cca 600 umelcov na trase 250 km v trvaní 8 hodín dá človeku zabrať. Posledné dni boli pre stredoeurópana vzhľadom na ubytovanie a hygienu v miestnej škole pomerne drsné, naši súboristi to už ale hravo zvládli.

 

India a svet okolo nás

Spoznanie ďalekej Indie a ťažkých životných podmienok, ktoré v nej vládnu a ktoré si my tu v strednej Európe ani vieme predstaviť, môžeme prirovnať ku výchovnej facke od starého otca. Možno nám pomôže menej bedákať nad našim bytím a uvedomiť si, že naše rozvinuté Slovensko aj náš región prežíva nebývalý rozkvet, ktorý ani nie sme občas schopní oceniť. S hojnosťou potravín, ale aj materiálnych statkov. S patričnou slobodou. Aj my si však z Indie máme čo zobrať. Je to totiž jedna z tých krajín, kde čas nehrá tak vážnu úlohu, akú mu prisudzujeme my. A že si zhon a časový stres vlastne spôsobujeme sami. Keď sa pritom niektoré veci nestanú, alebo sa dostanú na rad o dve - tri hodiny neskôr, v podstene o nič nejde. A to nás naučila India.

 

Autor: Patricia Buxarová

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: FS Zemplín

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa