VIDEO: VYBALANSUJ SVOJE TELO do krásy! STABILITA, ROVNOVÁHA, VÝDRŽ.

Diana Hô Chí | 7. december 2019
diana ho chí, cviky, doma, cvičenie na doma, žinienka, ohybnosť, relax, fit, fitness, joga, pilates, kardio, zdravie, chudnutie, diéta
foto: Marek Pavlásek

Nech zdvihne ruku tá, ktorá si myslí, že obyčajným státím na jednej nohe alebo držaním v pozícii mačky sa ulieva a necvičí! Aj ja som žila v tomto „omyle“ dosť dlho. Pokiaľ som nemala tep vystrelený do závratných výšok a nelapala po dychu, myslela som si, že necvičím. No ako sa človek mení, učí, objavuje, tak som aj ja prišla na skryté čaro a náročnosť na prvý pohľad jednoducho vyzerajúcich cvikov. Balančné a výdržové cvičenia zaraďujem takmer do každého tréningu. Je dôležité udržať určitú rovnováhu, harmóniu vo svojom živote, a teda aj v tréningu. Balančné pozície si vyžadujú zvýšenú koncentráciu, stabilizujú telo aj myseľ a posilňujú sebavedomie. Pre niekoho sú práve takéto pozície výzvou.

Skúste sa na chvíľku spolu so mnou zahĺbiť do svojho vnútra, sústrediť sa na dýchanie, precítiť každý jeden sval v tele a zabudnúť na okolitý svet. Pretože práve pri balančných polohách musíte svoju myseľ upriamiť len a len na seba.

1. Postavíme sa na šírku panvy a držíme telo vzpriamene, ako keby nás niekto ťahal za vlasy do stropu.

S nádychom vytiahneme pravú nohu do úrovne bedrových kostí, koleno pokrčíme v pravom uhle, špičku ťaháme k sebe. Stojná noha je vystretá, chodidlo zatlačené silou do podložky, lýtko, koleno, stehno aj zadok úplne pevné.

S ďalším nádychom vystrieme ľavú ruku pred seba a s výdychom ju prenesieme pred zdvihnuté pravé koleno. Zatlačíme kolenom do vonkajšej strany dlane a dlaňou tlačíme do kolena.

S ďalším nádychom prenesieme pravú ruku za chrbát a dlaňou sa zaprieme o driekovú časť chrbta. S každým nádychom predlžujeme svoje telo a s výdychom otvárame pravé rameno. Pohľad smeruje buď pred seba, do strany alebo sa pozeráme ponad pravé rameno. Závisí to od našej stability. Držíme aktívne centrum tela, dych je plynulý, pomalý a hlboký. Cvik zopakujeme aj na druhú stranu.

NA ČO SI DAŤ POZOR? Počas držania pozície sa sledujte, či sa nepredkláňate, nezakláňate, ale držíte telo vzpriamene.

Každú pozíciu držte min. 60 sekúnd, 10 pomalých nádychov a výdychov.