Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2019 11:41 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Foto

Ľudia sa spájajú na pomoc obetiam prešovskej tragédie: Za necelý deň poslali 51-tisíc eur!

Z oficiálneho účtu mesta Prešov sa už počas tohto víkendu uvoľnia peniaze potrebné na lieky pre ľudí dotknutých tragickým výbuchom. Informovala o tom Lenka Šitárová prostredníctvom oficiálneho profilu mesta Prešov na sociálnej sieti.

Doteraz sa vyzbieralo približne 51-tisíc eur, presnejšia suma bude známa po víkende. Účet momentálne nie je transparentný, Šitárová však tvrdí, že aktívne komunikujú s bankou a v pondelok by sa to malo zmeniť.

Rodinám pomôže aj Prešovský samosprávny kraj (PSK). „Na pondelkové zastupiteľstvo PSK máme prichystaných 50-tisíc eur, ktoré vlejeme do nadácie na podporu rodiny a v krátkom čase na to bude zasadať správna rada, ktorá rozdelí hlavne pre rodiny, ktoré sú postihnuté touto katastrofou, tieto finančné prostriedky,“ informoval agentúru SITA predseda PSK Milan Majerský (KDH). Ako dodal, PSK tiež ponúkol 200 ubytovacích kapacít.

Fotogaléria
59
fotiek v galérii

Cez svoju oficiálnu stránku mesto Prešov prosí ľudí dotknutých výbuchom a ich rodinných príslušníkov, prípadne majiteľov okolitých bytoviek, áut a tiež všetkých, ktorí potrebujú aktuálne informácie, aby navštívili ZŠ Prostějovskú, kde im mestská polícia a členovia tímu krízovej intervencie ochotne pomôžu a poradia. Núdzové ubytovanie na Volgogradskej ulici, ktoré poskytlo mesto, využilo doposiaľ 13 ľudí.

„Nateraz nie je možné, aby sa obyvatelia z blízkeho okolia vrátili do svojich bytov, vzhľadom na to, že okolité bytovky sú naďalej odpojené od plynu aj elektriny, a tak sú neobývateľné. Je pravdepodobné, že ani v priebehu dnešného dňa sa ľudia nebudú môcť vrátiť do bytov, z ktorých boli evakuovaní,“ informuje na svojej stránke.

Hasiči prehľadávajú jednotlivé podlažia bytového domu v Prešove. Aktuálne sú prehľadané deviate až 11. podlažie. Na mieste sú i statici. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Peter Kovalík. "Nižšie podlažia boli prehľadané už včera (v piatok 6. 12., pozn. TASR) od príjazdu prvých hasičov a počas evakuácie. Aktuálne prebieha prieskum 12. podlažia statikmi, ktorí zhodnotia možnosť vykonania prieskumu na tomto najviac poškodenom podlaží," uviedol Kovalík. V sobotu z bytového domu podľa jeho slov vyniesli tri obete, celkovo je ich sedem. "Aktuálne je na mieste udalosti 12 zasahujúcich hasičov so štyrmi kusmi hasičskej techniky, z toho sú dva kusy výškovej techniky z Prešova a Košíc. Na mieste sú aj štyria príslušníci požiarnotechnického a expertízneho útvaru Prezídia HaZZ," dodal Kovalík.

Polícia SR varuje pred falošnými transparentnými účtami, ktoré boli zriadené na pomoc obetiam výbuchu v Prešove. Ako uviedla na svojej facebookovej stránke, „je to nepochopiteľné, ale naozaj sa môže nájsť niekto, kto chce využiť nešťastie iných vo svoj prospech“.

Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom. Číslo transparentného účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229, variabilný symbol: 6122019.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur