Koláč jemnej maslovej chuti plný šťavnatých jabĺk. Jedna porcia vám bude určite málo.
Potrebujeme:
- 450g hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- 110g masla
- 100g masti
- 5-6 lyžíc studenej vody
- 3-4 veľké kyslejšie jablká
- 2 lyžice krupicového cukru
- 1 lyžica masla
- potravinárska fólia
Na polevu:
- 2 lyžice marhuľového džemu
- 2 lyžice marhuľového likéru alebo pálenky
Vyskúšajte tiež: RECEPT: Voňavý jablkový mrežovník pre celú rodinu
Postup:
- V mise zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme maslo, masť a miešame, kým sa nevytvorí mrvenička. Nakoniec prilejeme vodu a dobre premiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Z cesta vytvarujeme placku, zabalíme ju do fólie a necháme v chladničke oddýchnuť 30 minút.
- Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy 26 cm a rozložíme ho do nej. Prevísajúce okraje orežeme a formu s cestom vložíme späť do chladničky. Zatiaľ očistíme jablká, vyberieme z nich jadrovník a rozkrájame na tenké prúžky. Jablkové prúžky rozložíme po celom ceste, pokojne aj vo dvoch vrstvách.
- Posypeme ich cukrom a rozdrobeným maslom. Dáme piecť na 45-50 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom koláč necháme asi hodinku chladnúť. V malej miske zmiešame marhuľový džem a pálenku. Zmesou potrieme povrch koláča a môžeme servírovať.
Vyskúšajte tiež:
- Najkrajšia vôňa vo svete pečenia: Jablkové RECEPTY na sladko aj slano
- Jahodové koláče bez výčitiek: 4 RECEPTY, do ktorých sa zamilujete
- Zdravé maškrty: Voňavé banánové recepty vám osladia víkend
- Mrkvové recepty: Vyskúšajte naše tipy na 5 zdravých dobrôt
- Čučoriedková závislosť: Tiež ich milujete? Budete aj tieto RECEPTY