Neuveríte, že toto nie sú fotky: Izraelský maliar dokonale zachytáva ženskú krásu a prirodzenosť

V New Yorku žijúci izraelský maliar Yigal Ozeri zachytáva ženy v dažďových pralesoch, modelky v zasneženom Central Parku alebo napríklad izraelskú dôstojníčku, na ktorú obdivne hľadí skupinka mladých Palestínčanov. Jeden z najznámejších svetových fotorealistov okrem toho portrétoval členov britskej kráľovskej rodiny.

Keď sa pozeráte na tieto maľby, len ťažko uveríte, že skutočne nejde o fotografiu. Yigal Ozeri patrí v svojom obore k najväčším majstrom a jeho fotorealizmus je dotiahnutý do absolútnej dokonalosti.

"Tak ako iní pracujú s politickými postojmi, so sexualitou, s násilím a najrôznejšími pudmi, moje obrazy sa vracajú k základom, k čistote pohľadu na krásu, ktorá bola v umení prítomná odpradávna," hovorí o svojich obrazoch izraelský maliar.

Práca na každom obraze začína tak, že Ozeri najskôr s modelkou strávi až dva týždne a len nakrúca film. Podľa vlastných slov nikdy nerežíruje a všetko necháva na jej prirodzenom správaní. Z filmu potom vyberie potrebný záber, podľa ktorého výsledné dielo namaľuje.

"Z toho jedného záberu sa postupne snažím odstraňovať jednotlivé vrstvy a vytvárať novú realitu, mením farby, tvary... Snažím sa maľovaniu navracať intimitu. A emócie, život a slobodu," povedal Ozeri v minulosti.

Pozrite si galériu

Akty, ktoré rozprávkovo a nadprirodzene zobrazujú ženskú krásu a nevinnosť

Fotograf Ronald Schmets nefotí tradičné akty, ale snaží sa svoje zábery štylizovať do historického a klasického vyznenia. Ženy zobrazuje na rozprávkovom a niekedy aj fantastickom pozadí ako krehké bytosti, odeté len do ľahkých látok.

Zdroj: CNC