Recepty, ktoré prospejú vašej pečeni

Ponúkame vám niekoľko tipov na jedlá, ktoré nezaťažia vašu pečeň. Dobrú chuť!

06.12.2019 06:00
citrónové lievance Foto:
Citrónové lievance.
debata

Tekvicová nátierka

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
tekvicova natierka Ilustračné foto.

Suroviny: 200 g tekvice (maslovej alebo hokaido), 50 g červenej šošovice, 2 PL olivového oleja, mletá rasca, strúčik cesnaku, citrónová šťava, kurkuma, petržlenová alebo koriandrová vňať

Postup: Tekvicu očistíme, umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Dáme ju variť spolu s červenou šošovicou. Necháme vychladnúť, preložíme do mixéra, pridáme koreniny, olej a rozmixujeme na krémovú konzistenciu. Podľa potreby rozriedime troškou vody. Pri podávaní posypeme vňaťou.

Energetické hodnoty na jednu porciu (50 g): energia 261 kJ, bielkoviny 2 g, tuky 4 g, sacharidy 6 g

Mrkvová nátierka so špenátom

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
mrkva so spenatom Ilustračné foto.

Suroviny: 200 g lučiny light, 250 g mrkvy, 50 g čerstvého špenátu, 30 g vlašských orechov, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, citrónová šťava, mleté čierne korenie, podrvené horčičné semienka

Postup: Očistenú mrkvu nastrúhame na jemno. Špenát prelejeme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Potom ho pokrájame na drobno. Orechy nasekáme na jemno. Do misky dáme lučinu, mrkvu, špenát, orechy, roztlačený cesnak, olej, citrónovú šťavu a korenie. Dôkladne premiešame.

Energetické hodnoty na jednu porciu (50 g): energia 292 kJ, bielkoviny 3 g, tuky 5 g, sacharidy 4 g

Citrónové lievance

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
citrónové lievance Ilustračné foto.

Suroviny: 200 g ricotty, 150 g hladkej špaldovej múky, 50 g ovsených vločiek, 150 ml nízkotučného mlieka, 2 vajcia, 1 ČL kypriaceho prášku, vanilkový prášok, štipka soli, šťava a kôra z 1 citróna

Postup: V miske zmiešame mlieko, ricottu, žĺtky, vanilku, šťavu a kôru z citróna. Pridáme múku s práškom do pečiva, vločky a soľ. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Na suchej rozohriatej panvici polievkovou lyžicou tvoríme lievance a opekáme do zlatista. Podávame s čerstvým ovocím.

Energetické hodnoty na jednu porciu (150 g): energia 1 228 kJ, bielkoviny 14 g, tuky 9 g, sacharidy 39 g

Zapekané vajíčka

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
zapekané vajíčka Ilustračné foto.

Suroviny: 100 g mrkvy, 50 g špenátu, 50 g parmezánu, 4 ks vajcia, soľ, mleté čierne korenie, čerstvá pažítka

Postup: Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo, špenát prepláchneme, necháme odkvapkať a pokrájame na širšie rezance. Syr nastrúhame. V miske zmiešame mrkvu, špenát a syr. Polievkovou lyžicou rozdelíme zmes do formy a v strede vytvoríme jamku, utlačíme. Hniezda dáme predpiecť do rúry asi na 30 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Potom vyberieme a do každého hniezda dáme jedno vajíčko. Posypeme soľou a korením. Pečieme ešte 10 až 12 minút alebo podľa toho, ako chceme vajíčko upečené. Podávame s čerstvou zeleninou.

Energetická hodnota na jednu porciu (50 g): energia 580 kJ, bielkoviny 11 g, tuky 9 g, sacharidy 3 g

Zeleninová polievka s hovädzím mäsom

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
nakrájaná zelenina Ilustračné foto.

Suroviny: 400 g chudého mletého mäsa, 1 cibuľa, 4 mrkvy, 3 stopky stopkového zeleru, 100 g jačmenných krúpok, 1 kg čerstvých paradajok, 3 strúčiky cesnaku, bobkový list, tymian, mleté čierne korenie, kurkuma, citrónová šťava, čerstvá petržlenová vňať, soľ

Postup: Do rozohriateho hrnca dáme mäso a nasucho ho orestujeme do hneda. Ak treba, odstránime prebytočný tuk. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky, mrkvu a zeler na polmesiačiky, paradajky nadrobno. Všetku zeleninu a jačmenné krúpky pridáme k mäsu a dobre premiešame. Zalejeme vodou, pridáme koreniny, soľ, cesnak. Privedieme do varu a na miernom plameni varíme približne 1 až 1,5 hodiny alebo kým nie je všetko mäkké.

Energetická hodnota na jednu porciu (300 ml): energia 619 kJ, bielkoviny 16 g, tuky 1 g, sacharidy 18 g

Fazuľová polievka s ryžou

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
fazuľa, ryža Ilustračné foto.

Suroviny: 1 PL olivového oleja, 1 cibuľa, 100 g ryže, 400 g čiernej fazule (vopred namočenej cez noc), 100 g mrkvy, 3 strúčiky cesnaku, čili, mletá rasca, škorica, mletý koriander, citrónová šťava, 100 g nízkotučného jogurtu, čerstvá petržlenová vňať

Postup: V hrnci nasucho orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno. Pridáme čiernu fazuľu, ryžu, nakrájanú mrkvu, cesnak a zalejeme vodou. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme 1 až 1,5 hodiny, kým nie je fazuľa mäkká. Pridáme koreniny, olej a citrónovú šťavu. Ponorným mixérom čiastočne rozmixujeme. Ak je polievka príliš hustá, dolejeme vodu. Na záver pridáme nasekanú vňať. Podávame s lyžicou jogurtu.

Energetická hodnota na jednu porciu (250 ml): energia 648 kJ, bielkoviny 12 g, tuky 2 g, sacharidy 18 g

Feniklová polievka

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
fenikel Ilustračné foto.

Suroviny: 2 až 3 buľvy fenikla, 2 zemiaky, 1 PL olivového oleja, 1 PL jablčného octu, 1 ČL soli, kurkuma, mleté čierne korenie

Postup: Fenikel dôkladne očistíme a pokrájame na väčšie kúsky. Zelenú vňať odložíme bokom. Zemiak ošúpeme a pokrájame. V hrnci nasucho orestujeme fenikel do zlatista. Pridáme zemiak, osolíme a zalejeme vodou. Privedieme do varu a na miernom plameni varíme domäkka. Rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme olejom a octom. Podávame ozdobené feniklovou vňaťou. Energetická hodnota na jednu porciu (250 ml): energia 425 kJ, bielkoviny 3 g, tuky 3 g, sacharidy 17 g

Tekvicový koláč s morčacím mäsom

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
tekvicový koláč Ilustračné foto.

Suroviny: 500 g morčacích pŕs, 250 g eidamu (30 %), 250 g tekvice, 2 PL nízkotučného jogurtu, 2 vajcia, citrónová šťava, mleté čierne korenie, kurkuma, drvené horčičné semienko, soľ

Postup: Mäso nakrájame na malé kúsky a premiešame s korením a citrónovou šťavou. Na dno misy vystlanej papierom na pečenie dáme polovicu mäsa. Posypeme polovicou postrúhaného syra, tekvicou a znovu zopakujeme: mäso, syr, tekvica. V miske rozmiešame jogurt s vajíčkami a so soľou. Vylejeme na poslednú vrstvu tekvice a dáme zapiecť na 40 až 45 minút pri 200 stupňov Celzia. Podávame s rukolou alebo valeriánou poliatou olivovým olejom a citrónovou šťavou.

Energetická hodnota na jednu porciu (250 g): energia 1 504 kJ, bielkoviny 51 g, tuky 14 g, sacharidy 7 g

Hovädzia sviečkovica

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
sviečková Ilustračné foto.

Suroviny: 500 g chudého hovädzieho mäsa, 4 mrkvy, 3 petržleny, 1 kaleráb, 1/4 zeleru, 1 žltá cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, ligurček, šťava z 1 citróna, kurkuma, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, kúsok čerstvého chrenu

Postup: Zeleninu očistíme a pokrájame na väčšie kúsky. Cibuľu pokrájame nadrobno a orestujeme ju v hrnci. Pridáme zeleninu, chvíľu restujeme, okoreníme a premiešame. Pridáme očistené mäso v celku, podlejeme vodou, prikryjeme a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme približne 2 až 3 hodiny, až kým mäso nie je mäkké. Uvarené mäso vyberieme a zeleninu rozmixujeme na omáčku. Podľa potreby dolejeme vodu. Ochutíme citrónovou šťavou a čerstvým nastrúhaným chrenom. Mäso nakrájame na tenké plátky, podávame s omáčkou a cestovinami alebo haluškami.

Energetická hodnota na jednu porciu (250 g): energia 595 kJ, bielkoviny 23 g, tuky 1 g, sacharidy 11 g

Video
Hovädzie kúsky so zelenou zeleninkou

Cviklová placka s morčacím mäsom

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
cvikla Ilustračné foto.

Suroviny: Placka: 100 g cvikly, 100 g hladkej špaldovej múky, 100 g celozrnnej špaldovej múky, 1 PL olivového oleja, soľ. Plnka: 400 g morčacieho mäsa, 50 g jemného odtučneného tvarohu, 50 g syra lučina, 1 strúčik cesnaku, 12 ks cherry paradajok, 1 čerstvá uhorka, šalátové listy, citrónová šťava, kurkuma, mleté čierne korenie

Postup: Placka: V miske zmiešame múku, soľ a olivový olej. Cviklu nastrúhame najemno a vyžmýkame, aby sme odstránili prebytočnú vodu. Pridáme do misky s múkou a premiešame. Malo by nám vzniknúť tuhšie nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme múku alebo vodu. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky odpočívať.

Mäso nakrájame na rezančeky a uvaríme vo vode. Šalát a uhorku nakrájame na pásiky a paradajky na malé mesiačiky. V miske vymiešame tvaroh, syr, cesnak, citrónovú šťavu a koreniny. Cesto vyvaľkáme na väčšie placky, ktoré nasucho opečieme na panvici, z každej strany asi dve minúty.

Vrch placky potrieme tvarohovou zmesou, poukladáme zeleninu, mäso a zabalíme. Prekrojíme na polovicu a môžeme podávať.

Energetická hodnota na jednu porciu (250 g): energia 1 508 kJ, bielkoviny 34 g, tuky 6 g, sacharidy 43 g

Zelerový šalát s olivami

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
zeler Ilustračné foto.

Suroviny: 1 ks stopkového zeleru, 4 až 5 reďkoviek, 100 g zelených alebo čiernych olív, hrsť petržlenovej vňate, 2 PL olivového oleja, 1 PL jablčného octu, 1 PL citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Stopkový zeler a reďkovky nakrájame na menšie plátky. Vňať nasekáme. Olivy prekrojíme na štvrtiny. Všetko dáme do misy. V menšej miske zmiešame olej, ocot, citrónovú šťavu, podľa potreby soľ a korenie. Vylejeme na zeleninu a dôkladne premiešame.

Energetická hodnota na jednu porciu (120 g): energia 423 kJ, bielkoviny 1 g, tuky 9 g, sacharidy 4 g

Mrkvový koláč

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
mrkvový koláč Ilustračné foto.

Suroviny: 500 g mrkvy, 3 vajcia, 350 g hladkej špaldovej múky, 6 ml olivového oleja, 100 g hrozienok, 50 g trstinového cukru, 2 ČL kypriaceho prášku, vanilka, mletý muškátový oriešok, škorica. Poleva: 100 g syra Lučina, 1 PL medu, 2 PL citrónovej šťavy

Postup: V mise zmiešame vajcia, mrkvu nastrúhanú najemno, koreniny, múku, cukor, namočené hrozienka a kypriaci prášok. Dôkladne premiešame. Dáme do 20 cm okrúhlej formy a pečieme vo vyhriatej rúre 60 až 90 minút na 160 stupňoch Celzia. Ak treba, prikryjeme alobalom. Vychladnutý koláč polejeme polevou.

Energetické hodnoty jednej porcie (75 g): energia 682 kJ, bielkoviny 4 g, tuky 5 g, sacharidy 25 g

Čokoládový koláč z fazule

Suroviny: 1 konzerva červenej fazule (približne 400 g), 3 PL odtučneného kakaa, 100 g ovsených vločiek, 80 g trstinového cukru, 2 vajcia, 50 ml olivového oleja, 80 g horkej čokolády (min. 70 %), 2 ČL vanilkového extraktu, štipka soli

Postup: V kuchynskom robote zmiešame olej, vajcia, cukor. Pridáme fazuľu a vymixujeme dohladka. Horkú čokoládu polámeme na menšie kúsky. Zvyšné suroviny pridáme a premiešame. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vymastili alebo vystali papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 až 18 minút na 180 stupňoch Celzia. Koláč podávame vychladnutý, môžeme ho posypať škoricou alebo kakaom.

Energetické hodnoty na jednu porciu (120 g): energia 423 kJ, bielkoviny 1 g, tuky 9 g, sacharidy 4 g

Zdroj: P. Minárik, M. Rác, E. Blaho: Diéta pri ochoreniach pečene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #recepty #zdravé recepty