Pestovanie rastlín vo vode
Galéria (6) Zdroj: istock

Pestovanie rastlín bez použitia pôdy: Ako pestovať rastliny vo vode?

Pestovanie izbových rastlín je nielen stále aktuálny trend, ale estetický i zdravý spôsob, ako si spríjemniť atmosféru v domácnosti. Novinkou v oblasti dekoratívneho pestovania rastlín v interiéroch je ich pestovanie vo vode. Bez hliny, zato v estetických sklených nádobách.

Galéria

Pestovanie rastlín vo vode
Pestovanie rastlín vo vode
Pestovanie rastlín vo vode
Pestovanie rastlín vo vode
Pestovanie rastlín vo vode

Pestovanie rastlín vo vode má viacero výhod. Nemusíme sa obávať, že neodhadneme, kedy rastlina potrebuje vodu a kedy jej má priveľa, nemusíme ju polievať. Ocenia ho aj chovatelia mačiek, ktoré sa rady hrajú s hlinou v kvetináčoch alebo s kvetináčmi samotnými. Vodu stačí vymieňať iba občas, máme dobrý prehľad o zdraví rastliny, vrátane jej koreňového systému a prípadné problémy môžeme hneď riešiť.

Menej škodcov i prachu

Profesionálni pestovatelia rastlín odporúčajú túto metódu alergikom na prach a nečistoty, pretože je podstatne čistejšia. V pôde sa, navyše, často množia škodcovia, plesne, huby. Rastliny pestované v pôde, sú preto náchylnejšie na ochorenia.

Pestovanie rastlín vo vode
Zdroj: istock

Nádych exotiky

Vodná záhrada je veľmi estetickým prvkom, ktorý dodá exotickú príchuť každej domácnosti. Vynikne v obývačke, ale aj na kuchynský parapet či pracovný pult si môžeme postaviť niekoľko sklených váz s bylinkami a koreninami. Praktické a skutočne pekné riešenie.

Čo treba vedieť predtým, než začnete pestovať rastliny vo vode?

Vyberte si rastlinu, ktorá je vhodná na pestovanie vo vode

Nie každá rastlina by týmto spôsobom pestovania prospievala a prežila. Preto si v prvom rade vyberte takú, ktorej to neublíži, ale práve naopak. Patrí k nim, napríklad: potosovec zlatý, figovník lýrovitolistý, figovník kaučukový, aloa pravá, zelenec chochlatý, lopatkovec. Najjednoduchší spôsob je, ak máte niektorú z týchto rastlín v kvetináči, odrezať z nej odrezok a ten dať do vázy s vodou. Dbajte o to, aby neboli priveľmi dlhé.

Pestovanie rastlín vo vode
Zdroj: istock

Zvoľte správnu nádobu

Optimálna je sklená váza s úzkym hrdlom, ktoré drží rastlinku vo zvislej polohe. Pre väčší efekt môžete dno vystlať prírodnými kameňmi, napríklad vhodnými do akvária.

Nájdite si vhodné miesto

Odrezkom pestovaným vo vode sa bude najlepšie dariť pri jasnom, nepriamom svetlo. Vyhýbajte sa blízkosti tepelných zdrojov.

Pestovanie rastlín vo vode
Zdroj: istock

Počkajte, kým sa rozrastie

Počas prvých pár mesiacov (alebo kým sa neobjavia korene) treba vodu vymieňať ráz týždenne. Nebojte sa použiť vodovodnú vodu. Keď rastlinka vytvorí pevný koreňový systém, môžete ju presadiť do pôdy alebo ju naďalej pestovať vo vode. V tom prípade vodu vymieňajte raz za mesiac a občas pridajte živiny, ktoré rastlinka potrebuje – podľa druhu.

Pestovanie rastlín vo vode
Zdroj: istock

Náš tip: Informujte sa u odborníkov, akú výživu je vhodné vašej rastline do vody dopĺňať, aby bola spokojná a zdravá.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.