MENU
zdravy-zivot

Na zdravie! Jedno pivo denne obnoví črevnú mikroflóru. Vedci prezradili, aký druh si dopriať

Lahodný zlatistý nápoj poteší žalúdok aj črevá.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Na zdravie! Jedno pivo denne obnoví črevnú mikroflóru. Vedci prezradili, aký druh si dopriať

Znie to príliš jednoducho, no také to skutočne je. Fermentovaný pivový nápoj dokáže vo vašich črevách zázraky.

Zdravie sídli v črevách. Miliardy bakteriálnych buniek sa starajú o chod trávenia a zároveň sú riadiacim centrom imunity. Správna funkcia tráviaceho systému neoddeliteľne súvisí s fungovaním mikroorganizmov črevnej mikroflóry. Porušenie krehkej rovnováhy sa odzrkadlí na rôznych zdravotných ťažkostiach. Môžete to však zmeniť, stačí na to jeden „orosený” pohár zlatistého nápoja.

Čítajte aj: Pijete kávu? Neprestávajte! Kávičkári majú nižší výskyt rakoviny

Možno ste už počuli, že v črevách sídli 80 % celkového imunitného systému. Už menej sa vie, že zdravie črevnej mikroflóry má veľký význam pre fyzické i duševné zdravie. Posilniť si ho môžete prírodnými probiotikami, fermentovanými výrobkami, no ak kyslá kapusta či kefír nie sú práve podľa vášho gusta, máme pre vás dobrú správu - rovnakú službu črevnej mikroflóre preukáže pohár silného piva. Neveríte? Vyskúšajte!

Silní pomocníci

S tvrdením prišli vedci z Amsterdamskej univerzity, ktorí skúmali účinky pív na zdravie čriev. Do popredia vyzdvihli najmä silné belgické pivá. Tie prechádzajú dvojakou fermentáciou, vďaka čomu obsahujú obzvlášť veľké množstvo užitočných baktérií vhodných na zlepšenie črevnej mikroflóry. Odborníci vysvetlili, že pri druhej fermentácii sa dodávajú kvasinky, ktoré fungujú ako probiotické mikróby. Dokážu tak zlikvidovať škodlivé baktérie v čreve a zároveň posilnia zdravie. Pivá pripravované dvojitou fermentáciou bežne nájdete aj medzi slovenskými a českými značkami. 

Pečeň potrebuje reštart! Začnite ešte dnes s TOP potravinami, ktoré ju ozdravia

S rozumom

Liečiť sa s pivom treba však s rozumom. Autori štúdie zároveň jedným dychom dodávajú, že aj v tomto prípade platí, že menej je viac. Črevnú mikroflóru dokáže ozdraviť už jedno pivo. „Vo vysokých koncentráciách je alkohol pre črevo zlý, ale ak budete piť iba jedno z týchto pív každý deň, bude to pre vaše zdravie užitočné,” povedal podľa portálu Independent autor štúdie profesor Eric Claassen z Amsterdamskej univerzity.

Zároveň vysvetlil, že pre organizmus sú veľmi prospešné silné belgické pivá, ako sú Hoegaarden, Westmalle Tripel a Echt Kriekenbier, bohaté na probiotické mikróby. Vyskúšať obnoviť črevnú mikroflóru si však môžete tiež s rôznymi značkami pív, ktoré sa nachádzajú i v našich obchodoch. 

Môže vás zaujímať:

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor