Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Že ešte nemáte vianočné dačeky? Skúste pár mojich tipov

Tak čo, darčeky nakúpené, alebo vás to ešte len čaká? Možno vám pomôže pár tipov na veci, ktoré robia, budú robiť, alebo by som bola rada, keby robili, radosť mne či mojim blízkym. :)

Že ešte nemáte vianočné dačeky? Skúste pár mojich tipov

Darčeky jedny. Záležitosť, ktorá by mala príjemná sa raz-dva zvrtne na stres. Vianoce sú totiž jediný čas, kedy musíme poriešiť darčeky naraz pre všetkých. A ono to zase také jednoduché nie je, hlavne dnes, keď je toľko možností, že máme problém vybrať niečo aj sami sebe, nieto ešte niekomu inému. A tak strach z toho, či sa trafíme alebo kúpime dostatočne drahý darček často prevýši tú radosť, ktorá by sa s darovaním mala spájať. Sama si sypem popol na hlavu. Raz, keď budem veľká, by som chcela dospieť do štádia, že si naozaj dáme iba handmade a najlepšie vlastnými rukami urobené darčeky. Najťažšie asi bude zlomiť aj okolie a zvyšok rodiny, aby dohodu dodržalo. :)

Momentálne tam ešte nie som, no každý rok sa snažím ku kupovaným darčekom pridať aj niečo vlastné, u mňa teda prevažne jedlé. Najčastejšie je to granola, sirup, upečené cookies, makrónky či raw guľky, ale aj napríklad koláč vo fľaši (viď foto) je super darček. :) A zvyšok riešim tak, že sa dotyčného spýtam, čo potrebuje, alebo sa skrátka skúsim trafiť. Taktiež neuznávam na Vianoce veľké dary tipu nový mobil, aj keď vianočné reklamy sú lákavé. Možno by stačil nový obal s pekným dizajnom alebo dokonca s vlastnou fotkou, ktorá dotyčného poteší a ešte aj ochráni mobil, aby dlhšie vydržal.

Ja mám svoj smartfón z druhej ruky a slúži mi už dva roky. Ale najnovšie sa teším aspoň z takéhoto chutného krytu od etuo.sk. :)

Aj vďaka blogovaniu a Instagramu som natrafila na množstvo šikovných ľudí, zaujímavých značiek a milých, užitočných, často aj udržateľných darčekov. Bola by škoda nepodeliť sa o ne. ;)

 

Poukážky

Prijateľná alternatíva peňazí v obálke. Zároveň máte istotu, že obdarovaný peniaze použije na to, aby si urobil radosť a nezaniknú len tak v rodinnom rozpočte. Poukaz na fotenie, kurz varenia alebo aranžovanie vencov, na masáž, umytie auta či dokonca dentálnu hygienu. Super tip v duchu ekologických a zerowaste Vianoc je poukaz na kurz výroby voskovaných obrúskov, peňaženky z tetrapaku a pod. Takéto kurzy často organizujú bezobalové obchodíky, u nás v Trnave je to moja milá Baterkáreň. A keď naozaj neviete čo, poukážka na nákup v jednom z takýchto obchodíkov určite poteší.

Zdroj: facebook.com/BaterkarenTrnava

 

Darčeky, ktoré potešia dvakrát

Darovať niekomu pocit, že pomohol inému, je často viac ako všetky materiálne statky sveta. Možno ste už počuli o projekte Skutočný darček organizácie Človek v ohrození. Funguje to tak, že si na ich stránke vyberiete niektorý z darčekov, ktorý reálne pomôže ľuďom v núdzi. Napríklad taká koza alebo ovca či kuriatka znamenajú v rozvojových krajinách veľmi veľa, ale zaplatiť môžete aj za oblečenie, sadenice stromov či terapiu so psychológom. Ten, komu darček darujete, dostane certifikát o tom, že pomohol. A to je ten najkrajší a hlavne skutočný darček. Ak chcete darovať k dobrému pocitu aj niečo materiálne plusnaozaj kvalitné a užitočné, skúste to v menšom a podporte týrané ženy z azylového domu Tamara v Trnave. Tak, že si od nich kúpite vlastnoručne vyrobené mydlo

Zdroj: mydlatamara.sk

 

Zaujala ma aj myšlienka podpory ochrany vtáctva v našej krajine cez SOS/BirdLife Slovensko. Napríklad tak, že si kúpite spievajúceho plyšového vtáčika, ktorý vyzerá celkom ako živý, a tým podporíte Slovenskú ornitologickú spoločnosť.

 

Jedlo a pitie

U nás v rodine sa vždy hovorilo, že najlepší darček je taký, ktorý sa dá zest alebo vypit (čítaj tvrdo po trnafsky). S obľubou sa darovávali klobásky s mašľou namiesto kytíc a tak podobne. Ja radšej ostávam pri vínku, ktoré tiež poskytuje super možnosť podpory lokálnych výrobcov. A keď k dobrému vínu chcete ešte aj origoš etiketu s vtipným názvom z pera Kristíny Tormovej, odporúčam Víno Zeliska zo Svätého Jura. Kamarát z výšky Michal spolu s manželkou, vo svete sociálnych sietí známou ako Vinárova žena, to robia naozaj dobre.

Zdroj: vinozeliska.sk

 

Keď nie víno, tak skúste úžasné kvalitné sypané čaje slovenskej značky Wilfred. Ďalej milujem produkty Powerlogy, hlavne ich orechové krémy, na ktorých som závislá. A majú tiež kvalitný olivový olej v nádhernom balení. Klasika je čokoláda Lyra a mrazom sušené ovocie od Brix. Tými nikdy nič nepokazíte. :)

 

Knihy

Ku knižným darčekom sa uchyľujem veľmi často, lebo sama knihy rada dostávam. Hlavne tie kuchárske, aj keď málokedy z nich varím, skôr sa inšpirujem a relaxujem pri listovaní. :) Túto jeseň vyšlo v Česku aj na Slovensku niekoľko kvalitných počinov od foodblogeriek. Do Vianoc by som to nevydržala, a tak som si povedala, že jednu si darujem sama sebe a zároveň podporím jej autorku. Spomedzi všetkých ma najviac zaujala kniha od blogerky LaPetite Mary s názvom Medzi jedlom a láskou. Prečo? Lebo keby som niekedy napísala kuchársku knihu, predstavujem si ju nejako podobne. Poctivé jedlo z kvalitných, minimálne spracovaných surovín, veľa zeleniny, ovocia, návody, ako si mnohé vyrobiť doma a zbaviť sa zároveň zbytočných obalov. Ja síce pečiem chlieb, máme vlastnú uskladnenú zeleninu a ovocie, nasušené čaje, ale kam sa hrabem na Máriu s jej kefírom, jogurtami, kvasenou zeleninou a všetkým možným, na čo sa určite raz odhodlám aj ja. :)

Inak keď už sme pri kváskovaní, jedna z priekopníčok kváskovania na Slovensku Lenka Mančíková vydáva svoju druhú knihu venovanú kvásku – Kvások – pokračujeme z lásky ku kvásku. Takže ak hľadáte darček pre kváskovačov alebo kváskovania chtivých, toto je určite dobrý tip. Alebo že by skôr poukaz na kurz? ;)

Ak hľadáte niečo všeobecnejšie, určite nič nepokazíte bibliou zerowaste životného štýlu Domácnosť bez odpadu od Bey Johnson. Šíriť povedomie v tejto oblasti nikdy nie je na škodu.

Na záver mám ešte jeden tip na knižku pre deti. Svet detských kníh je obrovský a je v ňom mnoho skvostov, ale aj balastu. Sami dostávame knižky a vidím, že nie všetky sú napísané tak, aby dieťa vedeli zaujať. O to viac ma potešilo, že moja dobrá kamarátka, ilustrátorka Simona Čechová, sama nakreslila aj napísala parádnu detskú knižku o včelách a včelárstve, ktorému sa sama venuje. Včelár Jožko je u našej Karolínky veľmi obľúbený a sama si ho pýta. Vďaka nej som sa aj ja sama naučila o včelách veci, ktoré som nevedela.

 

Pre deti

Ak sa to čo i len trochu dá, snažím sa deťom kupovať hračky z dreva (aspoň tie, čo nevyrobí môj mužíček, nadšený woodworker) alebo prírodných materiálov, ideálne od domácich značiek a s nejakým zaujímavým príbehom. My sme tento rok detvákom od Ježiška objednali balančnú dosku Utukutu. Je to česká rodinná firma, ktorá okrem týchto dosiek vyrába aj húpačky a rôzne drevené predmety. Veľký výber pekných a originálnych hračiek z dreva má eshop Hrackoland.sk a páčia sa mi aj produkty od značky Korkii, hlavne ich edukačné prestierania. :)

Ak chcete pre deti radšej niečo praktické, určite sa im na pitie zídu zdravé sklené fľaše s farebným háčkovaným obalom od značky Yeho.

 

Ďalšie mne blízke tipy:

 

Pre bežkyne: Legíny SHEruns z dielne slovenskej značky Abraka, vyrobené z recyklovaných PET fliaš. Krásne a neskutočne pohodlné!

Pre pekárky: Narezávatko na chlieb Drevko. Má ergonomický tvar a je to aj pekný doplnok do domácnosti. A nezabudnite prihodiť aj nejakú peknú ľanovú zásteru, obrúsky, košík či vrecko na chlebík. Betka z Abreadbag má v ponuke krásne kúsky.

Pre tie, čo chcú byť krásne: Prírodná a slovenská, taká je kozmetika Dulcia natural, za ktorou stoja dve šikovné Lucie. :) Ja ju používam nejaké dva roky a som s ňou veľmi spokojná. Ďalší tip na prírodnú kozmetiku made in SR je Kvitok.sk, predtým Navia, ktorá má tiež veľmi zaujímavé produkty, navyše ako jediná slovenská značka má certifikát, ktorý je istotou, že kozmetika ani jej zložky neboli testované na zvieratách. Povedali mi to v Baterkárni, kde túto kozmetiku, ale aj spomínané fľašky Yeho a mydlá Tamara predávajú.

Pre radosť: Hľadala som niečo naozaj pekné, milé, slovenské a vianočné... A našla som tieto úžasné voňavé handmade sójové sviečky od M-Factory. Keby sa tak vôňa dala jesť!

Zdroj: facebook.com/DrevkoDoKuchyne

 

Máte nejaké tipy aj vy pre mňa? Sem s nimi! A nezabudnite, že Vianoce nemajú byť o materiálnych veciach, takže maličkosť od srdca je viac ako drahý neosobný dar. ;)

5. 12. 2019 19:43 | Tipy & návody

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Podeľte sa s nami o váš názor!

Články

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty