Svet kresťanstva 05. december 2019

The Bible Project: Krátke animované videá vysvetľujú Sväté písmo

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík
Pozoruhodný kanál na YouTube má mnohé videá aj so slovenskými a českými titulkami.
Pozoruhodný kanál na YouTube má mnohé videá aj so slovenskými a českými titulkami.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

The Bible Project: Krátke animované videá vysvetľujú Sväté písmo
Ilustračné FOTO – Pixabay

Advent je obdobím prípravy na Vianoce, keď veriaci hľadajú príležitosti na duchovné stíšenie a snažia sa viac pozornosti venovať náboženskému prežívaniu. Niektorí idú na rorátnu omšu, iní si dávajú záväzok viac sa venovať modlitbe, prípadne čítaniu Biblie.

Ak sa neviete odtrhnúť od internetu a obrazoviek ani v advente, máme pre vás jeden tip, ako aj do tohto prostredia vpustiť trochu duchovna. Volá sa: The Bible Project.

Jeho základom je neziskové tvorivé štúdio, ktoré produkuje krátke, približne 5- až 10-minútové animované videá, vysvetľujúce názorne základné koncepty kresťanskej viery ako Mesiáš, Svätosť, Nebo a zem či Duch Svätý. Popritom ponúka tiež videá s prehľadom tém jednotlivých kníh Starej a Novej zmluvy. Alebo vysvetlenie židovsko-kresťanského kontextu slov ako hriech, šalom či agapé. 

Nájdete ich na webovej stránke thebibleproject.com, ale majú aj vlastný kanál na YouTube, ktorý má 1,6 milióna odberateľov. Videá vyzerajú takto:

Medzičasom ich vzniklo vyše 180. Videá sú v angličtine, ale mnohé majú titulky aj v iných jazykoch vrátane slovenčiny a/alebo češtiny.

Aktivujete si ich tak, že po spustení videa prejdete kurzorom po videu, vpravo dole na obrazovke sa vám zjaví koliesko (Nastavenia). Kliknete naň a v menu sa vám objavia „Titulky“. Kliknete na ne a objaví sa vám ponuka jazykov v abecednom poradí. Pri viacerých (no nie všetkých) videách si môžete vybrať slovenčinu, prípadne češtinu. Titulky sa aktivujú po kliknutí na vybraný jazyk. Pri každom videu to treba urobiť nanovo.

Súčasťou projektu je aj séria 15 videí o tom, ako vôbec čítať Bibliu. S výnimkou posledných dvoch ostatných 13 má taktiež slovenské titulky.

Ekumenický projekt

The Bible Project je výsledkom spolupráce dvoch priateľov, ktorí boli spolubývajúcimi na Multnomah Bible College: Tim Mackie je mimoriadny profesor Starého zákona na evanjelikálnom Western Seminary v Portlande, štát Oregon. John Collins je zase odborník na vizuálnu komunikáciu. Svoj spoločný projekt o Biblii rozbehli v roku 2014.

Samozrejme, majú aj ďalších spolupracovníkov. Niektorí tvorcovia, ktorí im pomáhajú s vizuálnou zložkou, profesionálne spolupracujú s veľkými filmovými štúdiami. A na videách to vidieť. Sú stvárnené s veľkou dávkou profesionality.  

Vekovo oslovujú hlavne skupinu 18- až 45-ročných. Medzi priaznivcami majú však starších i mladších divákov.

Mnohí z nich sú hľadajúci a o kresťanstve nič nevedia. K videám sa dostali tak, že im ich napríklad ponúkol algoritmus na YouTube. Jednotlivé témy dobre vysvetľujú základy kresťanstva, no aj pravidelný čitateľ Biblie v nich nájde zaujímavú perspektívu alebo niečo, čo doteraz v biblickom texte nemusel vnímať.  

Keďže projekt je neziskový, Mackie a Collins ho financujú formou crowdfundingu. Obsah videí sa neodvíja od teológie jednej denominácie. Autori sa ich cielene snažia robiť tak, aby boli prístupné katolíkom i protestantom.

„Veríme, že od prvej strany po posledné slovo je Biblia jednotným príbehom, ktorý vedie k Ježišovi,“ píšu autori na svojej stránke. „Táto rôznorodá zbierka starovekých kníh preteká múdrosťou pre našu modernú dobu.“

Aj keď využívajú najdynamickejší komunikačný kanál (mladí už často nekonzumujú audiovizuálny obsah z televízie, ale z YouTube), ich cieľom je nadchnúť ľudí pre čítanie Biblie. Tak, aby „kniha kníh“ mohla naďalej pretvárať životy jednotlivcov i celých komunít. Autori v rámci spätnej väzby vedia od svojich divákov, že ich videá používajú aj farnosti či cirkevné zbory v biblickom vyučovaní.

Ak vás The Bible Project oslovil, tu vám ponúkame odkazy na niektoré jeho videá, z ktorých každé má slovenské, prípadne české titulky (ide o neúplný zoznam):   

Kniha Genesis, 1. časť (SK/CZ)

Kniha Genesis, 2. časť (CZ)

Nebo a Zem (SK/CZ)

Mesiáš (SK/CZ)

Starozákonná kniha Exodus, 1. časť (CZ)

Starozákonná kniha Exodus, 2. časť (CZ)

Biblické zmluvy (SK/CZ)

Svätosť (SK/CZ)

Starozákonná kniha Levitikus (CZ)

Starozákonná kniha Numeri (CZ)

Obeta a zmierenie (SK/CZ)

Zákon (SK/CZ)

Kniha prísloví (SK/CZ)

Kazateľ (SK/CZ)

Kniha Jób (SK/CZ)

Kniha žalmov (SK)

List Židom (CZ)

Duch svätý (SK/CZ)

Narodenie Ježiša – Evanjelium podľa Lukáša (SK/CZ)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0