Počas Vianoc nechudnite. Stačí, ak nepriberiete

Vianoce sú sviatky, keď naše telo dostane zabrať. Doprajeme si maškŕty a jedlo, ktoré patrí len na štedrovečerný stôl. Dnes sú tieto sviatky naozaj viac o hojnosti, z ktorej by sme mohli uberať. Veď si len zaspomínajte, ako vyzerali kedysi. Viac chodov, ale striedme porcie, viac fyzickej námahy a najmä pokoj a rodinná pohoda.  Dajú sa dnes vôbec prežiť Vianoce bez toho, aby ste po novom roku museli nasadiť diétu?

Štedrovečerné menu tvoria tradičné pokrmy a koláče. Niekedy stačí malá zmena a z tradičného bohatého jedla je pre telo akceptovateľný pokrm s nižšou energetickou hodnotou. Zemiakový šalát môžete spraviť bez majonézy, kapra pripraviť na masle. Ak sa však nechcete vzdať klasiky, môžete použiť majonézu s nižším obsahom tukov, biely jogurt alebo si jednoducho naložiť na menší tanier.

Pečenie nie sú preteky
Aj pri pečení môžeme použiť jednoduché postupy, vďaka ktorým bude vianočné pečivo ľahšie a výsledný kulinársky zážitok vôbec neutrpí. Najmä si pamätajte, že pečenie nie sú preteky a menej je viac. Ak chcete predísť konzumácii príliš veľkého a energeticky vysokého príjmu počas Vianoc, okrem veľkostí porcií bude dôležitým opatrením aj správny výber surovín. „Skúste pri vianočnom pečive znížiť obsah energie v zákuskoch a množstvo tukov a cukrov. Urobiť tak môžete napríklad náhradou masla kvalitným margarínom alebo sladidlom,“ hovorí MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ.

Tekutiny zabránia únave
Dôležitý je aj pitný režim, ktorého základom je kvalitná minerálna a pramenitá voda. Zásaditá minerálna voda pomáha pri trávení, čo počas sviatkov určite oceníte. K tradičnej pohode patria aj  osviežujúce nealkoholické nápoje, nemusíte však sami vypiť celú fľašu, radšej sa podeľte s najbližšími alebo si na odľahčenie vezmite ich light verziu. Pravidelným prísunom tekutín nielen zabránite vianočnej únave, či bolestiam hlavy ale aj zaplníte žalúdok a zjete menej koláčov.

Strava by mala byť vyvážená
Samozrejme, to že si zvolíte nízkokalorické produkty, ešte neznamená, že ich môžete konzumovať v neobmedzenom množstve. Strava by mala byť predovšetkým vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by malo byť spestrením v rozumnej miere a v kombinácii s pohybom. „Potraviny či nápoje s označením „light“ nemajú zoštíhľujúci účinok, no sú lepšou voľbou z hľadiska kontroly energetickej rovnováhy. Mnohé štúdie dokázali, že jedinci, ktorí konzumujú „light“ výrobky, majú lepšie výsledky pri redukcii váhy než jedinci konzumujúci potraviny a nápoje sladené cukrom,“ vysvetľuje MUDr. Peter Minárik.

Pohyb by nemal chýbať
A to, na čo počas Vianoc pravidelne zabúdame, je pohyb. Sedenie alebo ležanie pred stolom plným lákadiel v sprievode bohatej televíznej nádielky je príjemné, ale aj zaručené lepidlo na nežiaduce kilá. Využite, čo vám  zima ponúka a vyberte sa na vzduch s rodinou. Lyžujte, prechádzajte sa, dajte si guľovačku. Silu tradičných vianočných dobrôt premôžte aktivitou. Nezabudnite, dôležitý nie je len príjem, ale aj výdaj energie.

Zdroj: Ľubica Š.