Protea kráľovská
Galéria (6) Zdroj: istock

Ako sa starať o proteu? Je to skutočne také náročné?

Protea kráľovská (Protea cynaroides) má povesť pôsobivého kríka s náročným pestovaním. V skutočnosti však stačí dodržať niekoľko jednoduchých pokynov a môže sa jej dariť aj vo vašej záhrade či v byte. Čo potrebuje táto africká rastlina s tridsaťcentimetrovými kvetmi, aby vás potešila svojou krásou?

Galéria

Protea kráľovská
Protea kráľovská
Protea kráľovská
Protea kráľovská
Protea kráľovská

Základom pestovania proteí je čo najviac napodobniť podmienky, na aké sú zvyknuté. Väčšina druhov pochádza z Južnej Afriky a rastie v kyslej, dobre odvodnenej pôde chudobnej na živiny. Môžu byť teda spokojné aj v záhrade alebo domácnosti, kde majitelia nemajú čas na pravidelné zalievanie. Zemina by však nemala úplne vyschnúť – aspoň nie počas prvého roka po vysadení. Mimochodom, viete, že Protea kráľovská je veľkým magnetom pre vtáky, ktoré majú rady nektár?

Vyberte jej slnečné a vzdušné miesto

Ideálne miesto na pestovanie tejto exotickej rastliny je slnečné s dobrým prúdením vzduchu. Protea má rada dokonca aj veterné oblasti. Podľa druhu narastie krík jeden až päť metrov. Veľmi dôležitým faktorom pre zdravie rastliny je teplota. Protea zvyčajne bez problémov zvláda teploty do -4 stupňov Celzia, niektoré druhy ešte nižšie. V každom prípade, ak krík vysadíme von, v zime potrebuje ochranu. Vhodnejšie je pestovať ho v kontajneri a na zimu premiestniť na miesto, kde mrazy nehrozia (optimum je polotieň a teplota okolo 10 stupňov Celzia).

Protea kráľovská
Zdroj: istock

Sadenie v záhrade

Výsadbová jama by mala byť dvakrát väčšia ako nádoba, v ktorej sme rastlinu kúpili. Počas prvých dvoch rokov polievame raz za týždeň, neskôr je odolnejšia voči suchu. Po zasadení do zeme alebo kvetináča navrch položte hrubú vrstvu mulču, vhodná je aj kôra z borovíc a ihličie. Mulč ochráni rastlinu pred burinou, udrží potrebnú vlhkosť a zabezpečí postupné hnojenie. Prihnojovanie nie je potrebné, pretože protea pôvodne rastie v veľmi chudobnej pôde. Ak spozorujete na rastline známky žltnutia, pridajte do pôdy chelát železa – najnižšiu odporúčanú dávku.

Protea kráľovská
Zdroj: istock

Pestovanie v interiéri

Ak chceme mať proteu v interiéri, môžete ju vypestovať zo semiačok, ktoré pred sadením na 24 hodín namočíte do teplej vody. Nádobu zakryte fóliou, do ktorej urobíte dierky. Rastlina klíči jeden až tri mesiace, takže buďte trpezliví. Chladnejšia teplota v noci urýchli klíčenie, cez deň je ideálna bežná izbová teplota.

Protea kráľovská
Zdroj: istock

Prerezávanie zlepšuje kvalitu a množstvo kvetov

Tak, ako v prípade u nás bežných krov a drevín, aj v prípade tejto kríkovej rastliny prerezávanie podporuje tvorbu a kvalitu kvetov. Zároveň podporuje vzdušnosť, znižuje riziko ochorení, predlžuje život rastliny. Mladé rastliny prerezávame po prvých šiestich mesiacoch až roku po výsadbe, najlepšie na jar alebo koncom leta. Odstraňujeme aj slabé a poškodené stonky.

Protea kráľovská
Zdroj: istock

Proteu ničí nadmerná vlhkosť

Vlhký substrát, ťažká pôda, ktorá udržiava vodu je pre tento krásny krík pohromou. Korene kríku sú veľmi citlivé na napadnutie hubami, preto s nimi pri sadení manipulujte veľmi opatrne, aby ste ich nepoškodili. Nikdy nerušte pôdu okolo koreňov!

Náš tip: Ak máte v záhrade ílovitú pôdu, nesaďte proteu do nej, ale do kontajnera, kam namiešate kvalitnú ľahšiu – piesočnatú pôdu. Nezabúdajte na to, že by mala byť kyslá a pridajte mulč.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.