Namiesto lacných mliečnych čokolád stavte na ovocie, čerstvé i sušené, orechy a možno nejaký ten zemiak pre nezbedníka. Najlepšie je sladké ovocie, ktoré deťom sladkosti vynahradí. Skúste papáju, sušené mango, čerešne či kiwi. V balíčku by určite nemala chýbať ani mandarínka, bánán alebo jabĺčko.
Ak si potrpíte na sladkosti, vyberajte tie kvalitnejšie. Ideálna je čokoláda s vysokým obsahom kakaa (u mliečnej čokolády minimálne 35%, o horkej vyše 60%). Alebo si doma vyrobte vlastné čokolády, ktorým nikto neodolá.
1. Pravá domáca čokoláda
Na domácu 80% čokoládovou dobrotu vám budú stačiť len 2 ingrediencie:
- 300 g nepražených drvených kakaových bôbov
- 75 g trstinového cukru
Postup:
Drvené kakaové bôby najprv vysypte na panvicu a zľahka nasucho opražte. Keď ich rozohrejete, bude sa vám s nimi lepšie pracovať.
Ešte teplé ich presypte do mixéra, pridajte cukor a mixujte. Bôby sa tým zahrejú a zmes získa tekutú čokoládovú konzistenciu.
Hotovú čokoládu vylejte do formičiek. Do stredu zapichnite špajlu a už len počkajte na tú správnu chvíľu, keď vám špajla bude v čokoláde držať.