V Donovaloch chcú postaviť krytú lyžiarsku halu, búria sa bežní ľudia aj ochranári

2019-12-05 08:00:01 |   |    | 

Donovaly zrejme čoskoro úplne zmenia svoju tvár. V centre obce má vyrásť nový rozľahlý areál s ubytovacími zariadeniami, reštauráciami, ale aj zážitkovým centrom. Jeho súčasťou má byť vodný svet aj prvá lyžiarska hala v strednej Európe. Reakcie na tento projekt sú však zatiaľ rozpačité.



 

Donovalley resort je názov areálu zariadení cestovného ruchu, ktorý má vyrásť v centrálnej časti obce Donovaly. Na ploche viac ako 140.000 m2 vznikne ucelený areál na individuálnu rekreáciu, ktorý má byť v ďalšej fáze rozvoja rozšírený o jedinečný projekt zážitkového cestovného ruchu, ktorého dominantou a hlavným lákadlom bude prvá lyžiarska hala v strednej Európe.

Investor láka na zimné radovánky 365 dní ročne bez ohľadu na počasie. Tri hlavné zjazdovky budú určené pre lyžiarov a snowboardistov a ďalšie dve samostatne oddelené pre školu lyžovania pre najmenších. Vnútorná teplota v hale sa bude pohybovať stále pod bodom mrazu a na výrobu snehu sa využije umelé zasnežovanie. Dopravu zabezpečí sedačková lanovka, ale aj klasické vleky.

Lyžiarsku halu s rozlohou 4,48 hektára doplnia aj ďalšie zariadenia - korčuliarska hala, požičovňa lyžiarskeho a snowboardového vybavenia, fitness centrum, obchody, reštaurácie a bary. Vedľa haly má tiež vyrásť vodný svet relaxu a oddychu, oddelený iba sklenenou stenou. „Ak ste práve v saune, pozeráte sa do priestoru, kde je o 100 stupňov nižšia teplota…,“ uvádza sa v opise projektu.

Hala by mala stáť 60 miliónov eur a s výstavbou by sa malo začať na jar 2021. Plánovaná ročná návštevnosť projektu má presiahnuť 200.000 návštevníkov, čo je vysoko nad rámec ubytovacích a stravovacích kapacít projektu. Počíta sa preto aj  s približne 8 800 lôžkami, ktoré už v Donovaloch sú.

Miestni podnikatelia a súkromníci preto zrejme projekt Donovalley vítajú, iní názor však má široká verejnosť a ochranári. Petíciu proti výrubu lesa z dôvodu výstavby Letnej lyžiarskej haly už podpísalo takmer 22.000 ľudí. Žiadajú, aby Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vykonalo potrebné kroky proti výstavbe na Donovaloch a zastavilo výrub lesa.

Rezort vysvetľuje, že posudzovanie vplyvu stavby na životné prostredie bolo minulý rok a voči výsledku sa vtedy nikto neodvolal. "Tým sa nedal žiadny mandát ďalším orgánom štátnej správy do veci vstúpiť. Samozrejme, akonáhle bude petícia doručená, budeme sa ňou zaoberať," uviedol pre TASR hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.

Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) sa však už vyjadrila - letnú lyžiarsku halu Donovalley Resort na Donovaloch stavať neodporúča. Pre TASR to uviedol riaditeľ NAPANT-u Ľuboš Čillag. "Správa NAPANT nesúhlasí s konštatovaním, že navrhovaná činnosť nebude mať výraznejší negatívny vplyv na kvalitu životného prostredia v dotknutej oblasti Donovalov, ani na stav chránených území, chránených biotopov, chránených a ohrozených druhov živočíchov a rastlín a jednoznačne odporúča nulový variant, teda činnosť nerealizovať."

K výstavbe a prevádzke letnej lyžiarskej haly sa vyjadril aj Peter Malík z oddelenia hydrogeológie a geotermálnej energie Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra: "Mali by sa napríklad zdvojiť dná technologických objektov, kde dochádza k manipulácii s nimi, vybudovať núdzové záchytné nádrže, zaviesť automatizované kontroly únikov, zaviesť špeciálny režim manipulácie. Dobrých opatrení je tu naporúdzi dostatok, dôležité je, aby sa dodržiavali. Malo by to byť napokon aj vo vlastnom záujme investora."

Ak sa nedodrží technologická disciplína počas výstavby a prevádzky letnej lyžiarskej haly, môže vzniknúť riziko znečistenia podzemných vôd, uvádza Malík. Počas výstavby lyžiarskej haly môžu pohonné látky a mazivá teoreticky uniknúť do prostredia, z ktorého bude premiestnená zemina, ako vysvetlil hydrogeológ. Počas samotnej prevádzky haly pre podzemné vody predstavujú riziko prevádzkové kvapaliny ako amoniak, propylénglykol a kompresorové oleje.

Podľa projektového manažéra Igora Obšajsníka je v príprave projektu ochrana podzemných vôd jednou z hlavných priorít. Opatrení na stavbu vrátane tých na ochranu podzemných vôd je 162. Určilo ich 43 úradov a inštitúcií, ktoré dali zároveň aj súhlasné stanovisko na výstavbu projektu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR, Donovalley

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa