Záhrada podľa feng šuej

Krásna záhrada
zdroj: gettyimages.com
...

Záhrada je prioritne miestom oddychu. Niektorí v nej relaxujú aktívne starostlivosťou o zeleninové alebo okrasné výsadby, iní si radšej doprajú posedenie na terasu, prípadne grilovačku s rodinou. V každom prípade by však záhrada mala vo vás vyvolávať príjemné pocity. Každý priestor treba zharmonizovať. Starí Číňania to vedeli už dávno, vytvorili učenie, ktoré navodzuje súlad medzi človekom, jeho príbytkom a prírodou.

Nechajte sa viesť prírodou

Vyskladanie záhrady podľa princípov feng šuej nie je žiadny módny výstrelok, ale správne rozhodnutie. Sú staré viac ako 6000 rokov a o ich účinku a ozdravnom charaktere vypovedajú mnohé štúdie. Plánujete rekonštrukciu záhrady? Zamerajte sa najskôr na jej tvar. Pozitívne vibrácie prinesie ovál a kruh. Nezabúdame na to, že nie vždy je úprava tvaru možná prirodzene. Pomôcť si však vieme v každom prípade. Do rohov pozemku umiestnite kvetinové záhony, stromy, prípadne ozdobný múr. Tieto prvky záhradu opticky zagulatia. V strede umiestnite trávnik, ktorý nie je prekážkou prúdiacej energii.

Podstatou feng šuej je učenie o piatich elementoch. Začnime kovom. Jeho prítomnosť zabezpečí napr. aj pergola, ktorej základom je konštrukcia z hliníku. Predelíte ňou záhradu, získate miesto pre odpočinok s blízkymi a oporu získajú aj ťahavé rastlinky. Prirodzenou súčasťou záhrady je drevo. Zastupujú ho stromy, drevnaté kríky, ale aj altánky, prípadne terasy s dreveným záhradným nábytkom. Vodopád, či fontána prinášajú element vody. Základom pozitívnej energie je prírodná voda bez chemických prípravkov. O čistenie sa starať nemusíte, zabezpečia ho vodné rastliny. Určite však na ne nesmiete zabudnúť pri plánovaní jazierka. Časť pozemku môže zostať aj bez výsadby. Vpustíte tak do záhrady prvok zeme. Červené rastliny a okrasné kríky prinesú element ohňa.

Pozrite si záhradné fontány v týchto e-shopoch:

Vyformovanie tvaru záhrady a vpustenie základných elementov je pri feng šuej záhrade len mierne rozbehnutie. Nerušený tok energie zabezpečíte len pri každodennej starostlivosti. Pravidelne koste trávnik, čistite záhony a odstraňujte burinu, kyprite pôdu, prípadne odstráňte odumreté časti porastov. Čistite jazierko aj všetky zanesené žľaby a odtoky. Záhrada by mala byť vždy dokonale upravená, čistá a presvetlená. Občas prerieďte husté koruny stromov, kríkov, ostrihajte bujný živý plot a nechajte svoju záhradu presvietiť blahodarným slnkom. Tmavé kúty sú vo feng šuej tabu. Zabudnite na pravé uhly a ostré, rovné línie. Vo feng šuej sa máte prechádzať len po kľukatých chodníkoch a cestičkách.

Povedie vás kompas

Sever v znamení čistoty. Riaďte sa týmto pravidlom a pozitívna energia vstúpi do vášho príbytku aj záhrady. Pokosený trávnik, záhony bez buriny a lístia sú v severnej časti nevyhnutnosťou. Fontánou prípadne jazierkom posilníte prvok vody, ktorý tu vládne. Cirkulujúca voda je symbolom prúdenia energie. Život vnesú vodné rastliny a ryby. Nie je tu miesto pre stromy ani husté kríky. Vhodnou dekoráciou sú záhradné sošky zvierat. Nič nepokazíte napr. soškou korytnačky, ktorá predstavuje kariérny rast.

Smerom k východu záhradu rozsvieťte. Žltá, červená a oranžová farba prinesú teplo a harmóniu. Zasaďte ruže a aksamietnice, vyhraďte priestor stromom a kríkom. Ak máte radi príjemné posedenia s rodinou a priateľmi, postavte na východnej strane priestranný drevený altánok s veľkým dreveným stolom a stoličkami. Čím viac dreva, tým lepšie. Energiu prinesú aj akékoľvek drevené sošky. Máte detičky? Okrem altánku tu môžete postaviť aj pieskovisko s preliezkami.

Pozrite si záhradné altany v týchto e-shopoch:

Juh v znamení hojnosti. Zabudnite na rastlinné zvyšky a prežívajúce rastliny. Všetko poriadne vyčistite, prekyprite a pohnojte pôdu. Vysaďte nové priesady v sýtych ohnivých farbách. V tomto bode sa spája voda s ohňom. Aj v južnej časti záhrady môže mať miesto jazierko, či napájadlo pre vtáky. Voda musí zostať vždy čistá. Sem patrí aj kozub, pec a gril.

Západ je spojený so slnkom, životom aj kovom. V tomto prípade platí, že menej je niekedy viac. Zvoľte záhony s nízkymi kvetmi, ktoré ale znesú ostré slnečné lúče a ovocné stromy. Pre deti tu môžete vybudovať zónu na hranie – kamenné ihrisko alebo kolotoč určite ocenia a vyšantíte sa s nimi aj vy. Vyhraďte miesto záhradným soškám z kameňa, hliny, prípadne sadry.

Pozrite si fotogalériu k článku TU

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: