Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton do Ferrari pôjde. S ním by už malo dva tituly

Podobne ako po minulé roky, ani v tejto sezóne nevynechal ani jednu z 21 zastávok formuly 1. Aktuality z okruhov prinášal pre zvučné mediálne značky, spolupracoval aj s oficiálnym kanálom šampionátu.

04.12.2019 06:00
debata (3)

Útok Lewisa Hamiltona na šiesty titul majstra sveta sledoval z bezprostrednej blízkosti a presvedčil sa aj o ľudskosti extravagantnej hviezdy. „Je mimoriadne lojálny k ľuďom, ktorým dôveruje,“ vraví o úspešnom krajanovi Chris Medland, motoristický expert, komentátor i moderátor.

Môže byť Hamilton ešte lepší?

Je to priam strašidelné, ale môže. A dokonca o dosť lepší ako teraz. Jeho prístup je obdivuhodný, aj z navonok perfektného monopostu sa zakaždým snaží získať čo najvyšší výkon. A vďaka experimentom s jeho nastavením mu to často aj vychádza.

Je to jeho najväčšia výhoda oproti rivalom?

Tých je viac. Okrem surovej rýchlosti – myslím si, že je najrýchlejším mužom na jedno kolo – spočíva jeho sila v cite pri práci s pneumatikami. Veľmi rýchlo sa učí a reaguje na to, čo jeho monopost potrebuje v jednotlivých úsekoch okruhu. Jeho veľkou zbraňou je, že sa dokáže výborne nabudiť na preteky. Podáva v nich výnimočné výkony, robí menej chýb ako jeho najväčší súperi.

Čo potrebujú jeho protivníci na to, aby sa to zmenilo?

Jazdiť proti nemu tvrdo. Hamilton priznáva, že Maxovi Verstappenovi dáva viac miesta, pretože ho považuje za nepredvídateľného. To je pre Holanďana dobrá správa, pretože vie, že do týchto súbojov môže ísť agresívne. Zdolanie Hamiltona v kvalifikáciách môže byť ďalším z receptov, ako rozhodiť jeho rytmus v pretekoch. V druhej časti sezóny to ukázalo Ferrari.

Má ešte Hamilton nejaké iné slabiny?

Je ich minimum, no napríklad kvalifikačné výsledky mohol mať lepšie. Tento rok odštartoval z prvého miesta päťkrát, rovnako ako jeho tímový kolega Valtteri Bottas. Počas pretekov sa ešte Hamiltonovi stáva, že sa dostane do negatívneho nastavenia mysle. Akoby si v nepriaznivej situácii neveril, že ešte môže zaútočiť na triumf.

Hamilton stráca na Schumacherov rekord jeden titul. Môže ho pokoriť už o dva roky?

Áno, myslím si, že ho prekoná v najrýchlejšom čase. Hamilton a Mercedes podľa mňa v ďalšej sezóne nebudú dominovať, no zostávajú topfavoritmi a Hamilton obháji honor šampióna. V roku 2021 vstúpia do platnosti nové pravidlá, no popredné stajne by nemali ohroziť. Ak Mercedes zostane v šampionáte a Lewis v jeho sedačke, F1 bude mať nového rekordéra.

Oslavy šiesteho titulu Lewisa Hamiltona v F1 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Lewis Hamilton oslavuje šiesty titul pred boxom...

Ako vysoko by ste ho zaradili v rebríčku najlepších jazdcov v histórii?

Do prvej trojky. Jazdcov počas aktívnej kariéry zväčšia neocenia tak, ako po jej skončení. Je pozoruhodné, že Schumachera prekonal v kvalifikačných víťazstvách a blíži sa aj k jeho maximu v počte triumfov vo veľkých cenách. Podobne ako v ére nadvlády Schumachera, Sennu, Clarka či Fangia aj Hamilton ťažil z dominantného auta, no nielen z neho.

Jeho šnúru od roku 2014 prerušil len niekdajší tímový kolega Nico Rosberg. Ten krátko po titule v roku 2016 nečakane ukončil kariéru. Môže sa takáto situácia zopakovať aj u Hamiltona?

Jeho rozhodnutie odísť do pretekárskeho dôchodku bude nepredvídané, ale myslím si, že ešte niekoľko sezón si odkrúti. Je súťaživý, ale ak nadobudne pocit, že stráca motiváciu, jednoducho skončí. Dokonca možno počas rozbehnutej sezóny.

Bývalý šampión Damon Hill tvrdí, že Hamilton nedostáva uznanie, aké si zaslúži. Prečo sa v športe viac vyzdvihujú napríklad výsledky tenistu Rogera Federera či golfistu Tigera Woodsa?

Vysvetlenie je jednoduché – jazdci F1 potrebujú na úspech dobré auto. Dočkať sa obdivu bez toho, aby niekto povedal, že pretekár za triumfy vďačí monopostu, je veľmi náročné.

Ako by sa to dalo zmeniť?

Nemyslím si, že je to možné. Ak áno, jedine tak, že Hamilton si vybojuje titul s autom, ktoré zreteľne zaostáva za najrýchlejšími. Takáto situácia však nenastane – a nie je to jeho chyba.

V posledných rokoch Hamiltona spájajú s prestupom do konkurenčného Ferrari. Uskutoční sa?

Podľa mňa áno. Keby sa mu podarilo priniesť titul do Maranella, zanechal by vo formule 1 ešte väčšie dedičstvo.

Získal by titul, ak by v uplynulých rokoch jazdil vo Ferrari?

Myslím si, že by sa mu to podarilo a dokonca dvakrát – v rokoch 2017 i 2018. Bol oveľa konzistentnejší ako Sebastian Vettel a v spomínaných sezónach by vo Ferrari uspel.

O Hamiltonovi sa hovorí, že sa v ňom bije viacero osobností. Akoby stále hľadal, kým alebo čím chce byť…

To by som nepovedal. Má síce zložitú povahu, ale to nie je nič výnimočné. Skôr by som povedal, že jeho osobnosť sa skladá z viacerých častí.

Akých?

Keďže je pod neustálym drobnohľadom, snaží sa byť opatrný. Dôkladne si vyberá, koho pustí do svojej blízkosti. Nespráva sa vždy tak, ako by chcel, čo nie je jednoduché. Občas musí povedať opak toho, čo si v skutočnosti myslí či cíti. Vyhne sa tým určitým témam a reakciám, ktoré by jeho výroky spustili. Je veľmi emotívny, zároveň však trochu v úzadí, čo je niekedy na škodu.

Na fotografiách s celebritami rozhodne nepôsobí ako introvert. Sú tieto priateľstvá úprimné alebo ide o pózu?

Je to jeho prirodzené správanie. Ide o slávnych ľudí a Lewis sa s nimi preto vie stotožniť. Na druhej strane si užíva aj voľné chvíle s rodinou a je rád, keď aj verejnosť vníma, že si dopraje domácu pohodu ako každý z nás.

Pri tohtoročnom útoku na titul priznal, že bojoval nielen so súpermi, ale aj s vlastnými démonmi. Všimli ste si niečo nezvyčajné v jeho správaní?

Nič som nepostrehol. Hamiltonove emócie boli vždy kolísavé, no udalosti zo súkromia jeho profesiu neovplyvňujú. Možno sa trochu zmenila jeho komunikácia na sociálnych sieťach. Voľnejší priechod dal myšlienkam až po zaistení si titulu.

Veľmi diskutovanými sa stali jeho výzvy k environmentálnym aktivitám či vegánstvu. V tejto téme mu ako jazdcovi F1 vyčítali pokrytectvo.

Nie je to pokrytecké, akurát musí byť opatrný v šírení podobných posolstiev. Obdivujem ho, že si naň vybral globálnu platformu. V Mexiku vymenoval niekoľko zmien, vďaka ktorým je jeho životný štýl šetrnejší k životnému prostrediu. K tomu sa snaží nasmerovať aj značky, ktorých je tvárou. Nie sú to len prázdne reči.

Zapôsobil na vás niečím v padoku?

Môže sa zdať, že má komplikovanú povahu, ale je lojálny k ľuďom, ktorým dôveruje. Tento rok v Austine som sa prostredníctvom prilby podpísanej všetkými jazdcami F1 snažil získať peniaze pre kolegovu chorú manželku. Potrebuje ich na jej nákladnú liečbu. Vyzeralo to tak, že jediný, kto ju nepodpíše, bude Lewis. Nešlo o nič osobné, nedovoľoval to jeho kontrakt. Jeho autogram môže byť totiž zvečnený len na niekoľkých prilbách od jeho dodávateľa.

Nakoniec ste však jeho autogram získali…

Áno, jeho tlačová hovorkyňa, ktorá mi predtým povedala, že jeho podpis nezískam, zmenila názor. Hamilton si podpísanú prilbu všimol, vypočul si príbeh a podpísal ju. V rovnaký deň si zabezpečil majstrovský titul. Jeho autogram mal tak ešte väčšiu hodnotu. Treba pochopiť, že dostáva možno aj milión podobných žiadostí a nie je v jeho silách, aby vyhovel každému. Keď sa však s niekým bližšie zoznámi, ochotne mu pomôže.

Hamilton viackrát hovoril o tom, že by motošport chcel sprístupniť nielen deťom z bohatých rodín, ale aj z pracujúcej triedy, z ktorej pochádza. Môže to zmeniť?

Nie. Finančne by mohol podporiť niekoľko nádejí, ktoré vynikajú v motokárach, ale potom ide o rovnaký príspevok ako od ktoréhokoľvek iného sponzora. F1 je drahý šport a vyžaduje si peniaze na najlepšie vybavenie. To sa nezmení. Dúfajme, že jeho príbeh inšpiruje niekoľko rodín, aby vyskúšali motokáry a talenty si všimnú sponzori.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Chris Medland