Predĺžia život a podporia zdravie

Zdravie v seniorskom veku už neklape tak dobre ako v mladosti. S pribúdajúcim vekom sa postupne objavujú zdravotné ťažkosti a choroby, ktoré zhoršujú kvalitu života – napríklad osteoporóza, srdcovo – cievne ochorenia, problémy s kĺbmi či nefungujúce trávenie. Niektoré ťažkosti je však možné ovplyvniť vhodnými potravinami – tak prečo to neskúsiť.

 

To, ako funguje zdravie v seniorskom veku, je ovplyvnené mnohými faktormi – napríklad genetickou predispozíciou, životným štýlom, ktorému bol organizmus počas života vystavený, prekonanými chorobami, ale aj duševným stavom seniora a jeho chuťou žiť. Kvalitu života a zdravia nikdy nie je neskoro začať ovplyvňovať! Dokonca ani v neskoršom veku.

Jedzte s rozumom a pre zdravie!
Jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu zdravia, je skladba jedálnička. To, čo zjete, sa prejaví nielen na vašej postave, pleti, ale najmä na zdravotnom stave. Existujú určité druhy potravín, ktoré by na tanieri seniora rozhodne nemali chýbať. Nech sa páči, začítajte sa a nalaďte si chuťové poháriky.

Mliečne výrobky pre pevné kosti
S pribúdajúcim vekom sa pevnosť kostí a ich hustota neúprosne znižuje. Už po 35. roku začína odbúravanie kostnej hmoty prevládať nad jej novotvorbou. Na pozore by sa mali mať najmä ženy, u ktorých sa štruktúra kostí mení aj vplyvom poklesu hladiny ženských pohlavných hormónov – estrogénov. Preto sa osteoporóza objaví asi u tretiny žien práve v období menopauzy. Ak si chcete udržať pevné kosti, do svojho jedálnička si zaraďte látky, ktoré sú potrebné na stavbu kostí – napríklad vápnik, vitamín D, fosfor, horčík a podobne. Kostiam chutia predovšetkým mliečne výrobky, preto ich majte na tanieri každý deň. Ak vás trápi vyššia hmotnosť, odporúča sa vyberať si také, ktoré majú znížený obsah tuku – dobre si však sledujte obsah vápnika. Dobré na kosti je tiež konzumovať ryby alebo mak.

Ryža na trávenie
Problémy s trávením pozná väčšina seniorov. Či už ich trápi zápcha, hnačka, nadúvanie alebo spomalené trávenie, nikdy to nie je ideálne. Nie vždy je však správnym riešením užívanie liekov. Skúsiť sa to dá napríklad aj úpravou stravy. Odporúča sa jesť potraviny s vysokým obsahom vlákniny, veľa čerstvého ovocia a zeleniny a dodržiavať pitný režim – vhodné sú bylinné čaje podporujúce tráviace procesy (mätový, kamilkový, feniklový) alebo zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Pozitívne výsledky na trávenie dosiahnete napríklad aj s ryžou. Táto potravina je ľahko stráviteľná a má nízky obsah tukov. Tým, že obsahuje veľké množstvo vlákniny, chráni črevnú flóru. Pôsobí ako „jemný peeling“ na steny čriev a podporuje trávenie. Má aj prečisťujúci účinok – vďaka vysokému obsahu draslíka sa vyplavuje voda a podporuje látková výmena.

Ovos na cievy
Srdcovo – cievne ochorenia sú častým zdravotným problémom, ktorý trápi nielen slovenských seniorov. Aby ste sa vyhli vzniku mozgovej mŕtvice, srdcovému infarktu, vysokému krvnému tlaku alebo cholesterolu v krvi, je dôležité zmeniť celkovú životosprávu. Ak trpíte nadváhou, zbavte sa prebytočných kíl, pravidelne športujte a jedzte zdravo. Do svojho jedálnička zaraďte ovsené produkty. Ovos je totiž najhodnotnejšia cereália, ktorá obsahuje ovsenú vlákninu betaglukán, ktorá preukázateľne znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Môžete ich konzumovať vo forme raňajkových müsli alebo iných ovsených produktov (napríklad sušienky).

Sója na pamäť
Pri staršom veku je to už s pamäťou a fungovaním mozgu horšie. Je dokázané, že s pribúdajúcim vekom sa kvalita pamäte zhoršuje. Aj keď ide o fyziologický proces, netreba sa tak ľahko vzdávať a vyhovárať sa na starobu. Tak ako sa trénuje telo, môžete si cvičiť aj pamäť – napríklad lúštením tajničiek, riešením rôznych kvízov a testov. Opäť si však môžete pomôcť aj správnym výberom potravín. Vyskúšajte napríklad sóju, ktorá obsahuje lecitín. Ten je známy tým, že významne zlepšuje prenos nervových signálov a teda zlepšuje zapamätávanie, proces učenia a podporuje činnosť pamäte.

Zdroj: Weara