Nenechajte sa oklamať nepravým vianočným punčom: Znak, ktorý ho prezradí!
K adventu a vianočným trhom neodmysliteľne patria punč, grog či varené víno. Ako zistíte, či sú pripravené z kvalitných surovín a čo môžete urobiť, keď vôbec nechutia tak, ako by mali?
Nie je to až taká výnimočná situácia, že si chce trhovník prilepšiť a namiesto lahodného nápoja vám predá varené víno či punč vyrobené z podradného typu vína. Jeho nie veľmi dobrú chuť sa snaží prebiť množstvom cukru alebo korenia. Kým pri burčiaku je kvalita regulovaná a kontrolovaná, pre varené víno, grog a punč žiadne striktné pravidlá neexistujú a tak je v podstate len na poctivosti predávajúceho, aké ingrediencie použije. Jediné, čo musí dodržať, je minimálna teplota 60 ° C, ktorú by pri podávaní mali mať.
Čítajte tiež: Falošná čokoláda klame spotrebiteľov: TIPY, ako ju odhalíte v priebehu pár sekúnd
Základom je kvalitné víno
Ak nie ste s kvalitou nápoja spokojní, môžete ho reklamovať ako v každej inej reštaurácii. Za to, že bude mať dohodnuté vlastnosti uvedené niekde na tabuli alebo odovzdané ústne, zodpovedajú stánkari. Ak neboli vlastnosti špecifikované, mali by podľa informácií českej spotrebiteľskej organizácie dTest zodpovedať povahe tovaru a zvyklostiam - varené víno by malo byť pripravené z kvalitného vína, grog z rumu a punč z kvalitného vína, rumu a ovocnej šťavy.
Ako v prípade nespokojnosti postupovať? Predajcovi nedostatok alebo nespokojnosť oznámte hneď po ochutnaní. Keď varené víno chutí ako slabý šípkový čaj so škoricou, čo najskôr ho vráťte obsluhe. Začať sa sťažovať po dopití je už neskoro! Kupujúci má v prípade nespokojnosti právo na primeranú zľavu alebo môže žiadať nápravu. Ak ide o závažné nedostatky, ktoré sa nedajú uspokojivo napraviť, môžete žiadať vrátenie peňazí.
Punč pokazí presladené víno
Základnými surovinami na výrobu punču sú víno, rum, čierny čaj alebo voda, cukor, ovocné šťavy a koreniny. Poctivý punč by mal obsahovať naozaj kvalitné víno.
Klasický punč
Ingrediencie:
- 1 liter vína
- 1/2 litra čierneho čaju
- 150 ml rumu
- 2-3 škoricové drievka
- 6 klinčekov
- citrón alebo citrónový džús či šťava
- 2 PL kryštálového cukru
- ovocie podľa chuti nakrájané na kocky (jablko, hruška, pomaranč, ananás...)
Do hrnca nalejeme víno aj čaj a pomaly ohrievame. Pridáme škoricové drievka, klinčeky a cukor. O chvíľu aj plátky citróna alebo citrónovú šťavu. Budú tak pekne uvoľňovať svoju chuť a vôňu. Pozor, keď sa začne tvoriť pena, víno treba odstaviť, inak sa začne variť a alkohol sa odparí. Medzitým do rumu namočíme nakrájané ovocie, aby nasiaklo. Keď je víno prehriate, cez sitko ho vlejeme do misky k rumu s ovocím. Premiešame a môžeme podávať. Ideálne naberačkou do vopred zohriatych pohárov.
Varené víno
Ingrediencie:
- 1 liter vína – najčastejšie sa používa červené, no dá sa vyrobiť aj z bieleho
- 8 klinčekov
- šťava z citróna alebo pomaranča
- trochu cukru
- škorica
V hrnci zohrejeme víno spolu s pomarančovou alebo citrónovou šťavou, klinčekmi, škoricou a cukrom. Servírujeme horúce. Možno použiť aj ďalšie koreniny, obľúbený je napríklad badián či perníkové korenie, nebojte sa ani sušeného ovocia. Niekto dáva namiesto cukru med a môže sa pridať tiež trochu rumu.
Grog
Ingrediencie:
- 1/2 litra červeného vína
- 2 klinčeky
- 2 PL kryštálového cukru
- kôra
- šťava z polovice citróna
V hrnci povaríme víno, klinčeky, cukor, citrónovú kôru a šťavu. Dávame pozor, aby to nezačalo vrieť. Nakoniec precedíme a podávame teplé.
Fotogaléria
alkohol víno zdravie vianočný punč