Nastielanie (mulčovanie) pôdy
Galéria (5) Zdroj: istock

5 dôvodov, prečo nastielať (mulčovať) pôdu

Nastielanie (mulčovanie) pôdy sa mnohým začínajúcim záhradkárom zdá ako zbytočná námaha. Tí skúsenejší však vedia, že prináša pozitíva, ktoré sa niekoľkonásobne vrátia. Poznáte hlavné výhody nastielania?

Galéria

Nastielanie (mulčovanie) pôdy
Nastielanie (mulčovanie) pôdy
Nastielanie (mulčovanie) pôdy
Nastielanie (mulčovanie) pôdy

Nastielanie znamená pokrývanie pôdy vhodným materiálom, ktorý pôdu chráni. Ako organický mulč sa používa biologický odpad zo záhrady či z domácnosti, slama, opadané lístie, podrvená kôra, drevená štiepka, surový kompost. Použiť môžete aj vytrhanú burinu, pozor však, aby neobsahovala semená. Anorganický mulč predstavuje najmä štrk a drobné kamene.

Základné funkcie nastielania pôdy

Reguluje teplotu pôdy a zabraňuje odparovaniu

Mulč nastlaný na pôdu pôsobí ako izolátor – ochranná vrstva, ktorá chráni pôdu pred slnkom a vetrom. Pomáha ju udržiavať v chlade a redukuje odparovanie počas horúcich dní. V zime zase chráni rastliny pred mrazom a zabezpečuje im dostatočnú vlhkosť.

Neprehliadnite:

Naozaj potrebujeme mulčovacie textílie?

Na zadržiavanie vody v pôde je najvhodnejší organický mulč – napríklad rozdrvená kôra. Anorganický mulč – napríklad štrk, takúto schopnosť nemá, navyše udržiava teplo.

Nastielanie (mulčovanie) pôdy
Zdroj: istock

Udržiava na uzde burinu

Nastielanie pôdy je dobrým spôsobom, ako minimalizovať rast buriny. Znižuje množstvo svetla, ktoré dopadá priamo na pôdu, čím sťažuje rast neželaných rastlín.

Najvhodnejším mulčom na boj proti burinám je rozdrvená kôra, novinový papier a z anorganických mulčov pomáhajú drobné kamienky alebo štrk.

Obohacuje pôdu o živiny

Organický mulč sa postupne rozkladá, čím zlepšuje kvalitu pôdy – odovzdáva jej živiny. Takže, ak na jeseň chránime pôdu nástielkou, na jar je pripravená na sadenie.

Okrem rozdrvenej kôry sú na tento účel vhodné skartované listy a odrezky trávy, ale tiež kompost.

Nastielanie (mulčovanie) pôdy

Znižuje eróziu pôdy

Ochranná vrstva nástielky zabraňuje tomu, aby dažde vymyli pôdu pri koreňoch rastlín, chráni ju aj pred vetrom. Dôležitú ochranu proti erózii poskytuje na svahoch a nerovných pozemkoch.

Na ochranu pred eróziou najlepšie fungujú z anorganických mulčov kamienky a štrk, z organických novinový papier a kôra.

Nastielanie (mulčovanie) pôdy
Zdroj: istock

Záhrada vyzerá krajšie

Nastielanie pôdy má tiež estetickú hodnotu. Tým, že maskuje holú pôdu, záhrada vyzerá príjemnejšie, zaujímavejšie, dekoratívne.

Neprehliadnite:

Čo použiť na mulčovanie záhonov s ružami?

Organický mulč vytvára rustikálny vzhľad záhrady, vynikne v prírodných prostrediach. Anorganický mulč je nápadnejší a vyzerá formálnejšie.

Náš tip: Ak na nastielanie používame zelený, vlhký, čerstvý biomateriál, vytvoríme z neho tenšiu vrstvu a keď zoschne doplníme ďalšou. Znížime riziko hniloby. Suchý materiál môžeme na pôdu uložiť v hrubšej vrstve – 10 a viac centimetrov. Nezabudnime ho mierne zvlhčiť. Uhlíkatý mulč vždy skombinujte s dusíkatým, napríklad: slamu a drevenú štiepku s pokosenou nadrobno nasekanou trávou.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.