Hnojenie viniča - áno alebo nie?

Hnojenie viniča
zdroj: gettyimages.com
...

Vlastníte rozsiahly vinohrad, alebo máte v záhrade len niekoľko koreňov pre vlastnú potrebu? V súvislosti s aktivitami, ktoré vo viniciach vykonávame je to vlastne jedno. Pri práci musíte byť za každých okolností precízni. Súčasťou starostlivosti je aj pravidelné hnojenie, ktoré dodá potrebné živiny a chráni rastliny pred nájazdmi škodcov.

Hnojenie viniča pre lepšiu úrodu

Čas hnojenia Pri hnojení začíname od pôdy. Hnojte na konci zimy a následne na jar. Najúčinnejšou látkou je dusík. Čas hnojenia prispôsobte typu a zloženiu samotného hnojiva. Močovinu aplikujte na konci zimy, hnojivá s prevahou amoniaku na jar, liadok aj tesne pred začiatkom kvitnutia.

Dávkovanie Množstvo hnojiva závisí od viacerých faktorov. V prvom rade vychádzajte z typu pôdy, ktorú máte vo viniciach a skontrolujte jej zloženie, čiže aké látky a v akom množstve sa v nej nachádzajú. Tieto informácie vás povedú pri výbere konkrétneho hnojiva. Ďalším činiteľom dávkovania je očakávaný výnos a produkcia hrozna a následne aj vína. Podľa typu hnojiva budete vedieť koľkokrát máte vinič, vami zvoleným hnojivom, vlastne prihnojiť. Líšia sa totiž časom vstrebávania dusíka do pôdy.

Jarné hnojenie Na jar sa príroda prebúdza a pôda je, po zimnom odpočinku, smädná po živinách. Je preto vhodný čas na aplikáciu hnojív, pozostávajúcich z viacerých zložiek. Na jeseň zasa živín ubúda, pôda je unavená a žiada doplniť zásoby. Siahnite po prípravkoch s obsahom draslíka a fosforu. Nehnojte podľa svojej ľubovôle, ale požiadajte o pomoc odborníkov. Každé štyri roky máte nárok na rozbor pôdy, ktorý prezradí všetko podstatné. Budete vedieť, čo sa vo vašej pôde nachádza, ktoré živiny jej chýbajú, ako aj to kedy a čím hnojiť.

Rastliny medzi radmi Prechádzate sa po vinohrade a vidíte zarastené plochy medzi radmi? Možno si ani neuvedomujete, akých pomocníkov v rastlinkách máte. Rôzne ďateliny a trávy nielen že priaznivo pôsobia na vinič, ale obohacujú pôdu o potrebný dusík. Ak ich pokosíte, nebudú oberať pôdu o živiny, vytvoria súvislý povrch, na ktorý budete môcť vstúpiť aj v daždivom počasí. Jedinou podmienkou je obmieňať zelený porast každé tri až päť rokov.

Pozrite si záhradné hnojivá v týchto e-shopoch:

Biologická ochrana viniča Ak neuznávate pestovanie viniča pod záštitou chémie a syntetických prípravkov, môžete sa vydať cestou k prírode. Ľahké to zaiste nebude, avšak odmena v podobe kvalitného vínka a zdravého viniča je na nezaplatenie. K východiskovým atribútom patrí:

  • vhodné miesto
  • správna výživa (organické hnojivá)
  • starostlivosť o vinič
  • osvetlenie
  • kyprá pôda v blízkosti viniča

Škodce a parazity zneškodníte ich prirodzenými nepriateľmi, ako sú lienky, roztoče alebo použijete prípravky, vyrobené lúhovaním rastlinných častí.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: