ŠKANDÁL v divadle: Dočasnému riaditeľovi chceli vyplatiť mastnú odmenu! Drsná reakcia ministerky...

Zdieľať
Vie ministerka Laššáková o šafárení v divadle?
Vie ministerka Laššáková o šafárení v divadle? Foto: Štátne divadlo Košice, SITA

Takéto šafáranie sa len tak nevidí. Štátne divadle Košice momentálne riadi poverený dočasný riaditeľ Igor Dohovič. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by mu za pár mesiacov vo funkcii nechceli priklepnúť odmenu vo výške neuveriteľných 4000 eur. A navyše, tieto peniaze by mal dostať za činnosti, o väčšinu ktorých sa absolútne nepričinil on, ale bývalé vedenie divadla. Čo na takéto rozhadzovanie peňazí hovorí ministerstvo kultúry, pod ktoré spadá? 

Platy divadelných pracovníkov sú dlhodobo poddimenzované a rozhodne nejde o obrovské zárobky. To sa však netýka samotného riaditeľa Dohoviča, ktorý je poverený dočasným riadením divadla v Košiciach. V tejto funkcii je od júla tohto roka, kedy sa doterajšiemu šéfovi Petrovi Himičovi skončil päťročný kontrakt. Okrem toho, že počas tohto obdobia poberal Dohovič riadny plat, najnovšie zistenia hovoria o tom, že mu ekonomický úsek divadla prisúdil rozprávkovú odmenu vo výške 4000 eur. A to rozhodne nie je zanedbateľná sumička. Za čo si podľa kompetentných zaslúžil takéto peniaze?

Príkladom je realizácia TRANS-MISIE, čo je medzinárodný festival. Ten však bol kompletne dohodnutý a zabezpečený ešte bývalým generálnym riaditeľom. Ten navyše ostal v divadle pôsobiť ako dramaturg a má na starosti spomínaný festival dotiahnuť do úspešného konca. Problémom je, že odmenu za toto zorganizovanie by nedostal Himič, ale naopak terajší šéf Štátneho divadla v metropole východu. Tu sa však výpočet „Dohovičových úspechov“ iba začína. Riaditeľ si pripisuje zásluhy napríklad aj za riešenie súdnych sporov, čo je veľmi zaujímavý bod celej odmeny. Divadlo totiž nevedie žiadne súdne spory, okrem jedného. Ten sa vlečie už dlhé roky, navyše ani nie je ešte ukončený.

Ak by sme pokračovali, v liste ktorým ekonomický úsek divadla priklepol odmenu terajšiemu šéfovi divadla, sa spomína aj spracovanie Všeobecných obchodných podmienok, ktoré boli rovnako rozbehnuté za predošlého vedenia. On to iba takpovediac „doklepol“. Rovnako tak nárast tržieb nie je práve úspech terajšieho šéfa, ktorý sa dostal do vedenia počas divadelných prázdnin, teda v júli tohto roka. Hrací plán bol však schválený dávno predtým. Dokopy je počet činností, za ktoré bolo schválených 4000 eur asi 11. Je podľa Dohočia táto suma vhodná pri pohľade na jeho pôsobenie?

„Dovoľte mi zareagovať na Vami položené otázky. Vzhľadom na to, že je nejasné, o akú informáciu ide, o ktorú sa opierajú Vaše otázky, je ťažšie presne zareagovať. Viem však s určitosťou povedať, že postupy odmeňovania a „návrhov“ odmien jednotlivým zamestnancom majú niekoľkoročný zaužívaný štandard a každý vedúci zamestnanec je povinný zdôvodniť výšku odmeny, ako, aj za čo je odmena poskytnutá. O výške odmeny, jej pridelení alebo nepridelení rozhoduje priamy nadriadený. Je to jeho neodškriepiteľná kompetencia a právomoc. Pani Maďarošová Angela nie je priama nadriadená Generálnemu riaditeľovi Štátneho divadla. Jej návrh je stále len návrhom, ktorý je povinná podložiť reálnymi výsledkami,“ napísal nám v stanovisku dočasný generálny riaditeľ divadla Igor Dohovič. Konkrétne k otázkam, či je odmena adekvátna k jeho pôsobeniu na poste riaditeľa sa však nevyjadril. Pravdou je, že odmeňovanie má zaužívaný štandard, otázkou ostáva, či sa tento štandard má aplikovať aj na riaditeľa, ktorý naskočil do rozbehnutého vlaku a nie je isté, či bude pokračovať na tomto poste aj ďalej po uplynutí 6 mesačnej doby.

Preto sme oslovili Ministerstvo kultúry, ktoré ponuku na dočasné šéfovanie Dohovičovi dalo a ktoré ma finálne slovo v prípade odmien. Ministerka však urobila rázne rozhodnutie a Dohovič môže na prilepšenie pred Vianocami zabudnúť. „Ministerka kultúry SR v roku 2019 neschválila štatutárnemu zástupcovi – generálnemu riaditeľovi Štátneho divadla Košice žiadnu odmenu ani za 1. polrok 2019, ani za 2. polrok 2019,“ napísal nám Pavol Čorba z kancelárie ministerky Ľubice Laššákovej. Zdá sa teda, že nateraz sa musí Dohovič s rozprávkovou odmenou rozlúčiť. Do budúcna však takéto rozhadzovanie štátnych peňazí rozhodne nie je dobrým signálom. A už vôbec nie v oblasti kultúry, kde je tých peňazí žalostne málo…

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom