Prezradíme vám, ako vybrať ten správny kvetináč pre vaše rastliny

Kvetináče do záhrady
zdroj: gettyimages.com
...

Možno si myslíte, že výber kvetináča nie je ani náročný, ani podstatný. Dôležité predsa je, že má rastlina kvalitný substrát, pravidelnú starostlivosť, teda vhodné podmienky k rastu. Nie je to ale pravda. Podstatné je aj miesto, kde sa nachádza a hlavne to, v čom je zasadená – kvetináč. Prinášame vám nielen prehľad typov, ale aj ich silných a slabých stránok.

Rozhoduje nielen kvalita rastliny, ale aj vhodne zvolený kvetináč

V každom záhradnom centre nájdete širokú ponuku kvetináčov pre vaše rastliny aj priesady. Dostupné sú najrozmanitejšie tvary, farby, veľkosti, ba dokonca aj dizajn. Cena sa odvíja od použitého materiálu. Existuje dokonca klasifikácia kvetináčov, nie každý typ sa hodí všade. Iný druh zvolíte do záhrady, odlišný do interiéru a podobne. Preto je dobré oboznámiť sa s ich vlastnosťami, ale aj silnými stránkami a nedostatkami. Vaša voľba bude totiž vyžadovať starostlivé zváženie.

V hlavnej úlohe materiál

Keramika Keramický kvetináč je dominantný svojou kvalitou, ktorú zabezpečuje povrch ošetrený glazúrou. Rastliny budete polievať zriedkavo, nakoľko materiál bráni vode, aby sa nadmerne odparovala. Tvoria oporu pre ťažké a vysoké rastliny. K dispozícii máte pestrú ponuku farieb, veľkostí aj dizajnových stvárnení. Ako negatíva možno vnímať vyššiu cenu a hmotnosť samotného kvetináča.

Hlina Predstavujeme vám klasický typ kvetináča, hlinenej povahy a v známej hnedočervenej farbe. Sú to asi najčastejšie využívané kvetináče vo všeobecnosti. Zákazníkov na nich láka hlavne široké spektrum tvarov a veľkostí. Ich všednosť necháva vyniknúť rastlinám. Prijateľná cena však nie je pendantom kvality, pretože kvetináče sú krehké, ľahko sa rozbijú a nevydržia ani výkyvy počasia, napr. vplyvom mrazu sa začnú rozpadať. Zazimovať ich preto musíte v interiéri. Priepustnosť vyhovuje koreňovému systému, avšak pomáha aj odparovaniu vody. Pravidelná zálievka bude preto samozrejmosťou.

Plast Ide o kategóriu trvácnych, odolných a cenovo dostupných kvetináčov s nízkou hmotnosťou, pestrou paletou tvarov, veľkostí aj farieb, ale s odlišnou mierou kvality. Lacné varianty postačia priesadám a sadeniciam rastlín, drahšie ozdobia vašu záhradu, ale aj interiér. Väčšina sa skladá z dvoch samostatných častí. Vnútorná nádoba tvorí priestor pre rastlinu, do nej ju zasadíme. Vonkajšia nádoba plní estetickú funkciu a maskuje nepeknú vnútornú výplň. Dajte si ale pozor na dostatočný odtok vody, pretože plast nie je priepustný. Odoláva počasiu, zimovať môže aj vonku, avšak vplyvom ostrého slnka môže postupom času skrehnúť.

Laminát Laminátové kvetináče majú asi najdokonalejšie vlastnosti. Sú pevnejšie a stabilnejšie než plast. Dizajnom môžu pripomínať rozličné materiály, ako napr. tehlu, kameň či drevo. Jedinou nevýhodou je podstatne vyššia cena.

Drevo Drevo je veľmi populárny a vyhľadávaný prírodný materiál. Niet sa čomu čudovať, že existujú aj drevené kvetináče. Nechajte ich vyniknúť na terase alebo v altánku. V záhrade navodia súzvuk s prírodou. Drevo je tepelným izolantom. Rastliny sú chránené pred stratou vody aj výkyvmi teplôt. Dajte však pozor na pleseň a hnilobu. Drevené kvetináče potrebujú špeciálnu starostlivosť vo forme ochranných a impregnačných náterov.

Kov a betón Obidva materiály majú toho veľa spoločného a rovnako sa budú správať aj kvetináče, ktoré z nich vyrobia. Dominuje výrazná pevnosť, odolnosť a trvácnosť. Kovové kvetináče, napr. hliníkové, môžu byť extrémne ľahké. Váhu dodajte rastlinou a potrebným substrátom. Hliník sa veľmi rýchlo zohreje. Dajte pozor, aby mala rastlina dostatok vlahy. Betón je, naopak, ťažký a nepriepustný. Betónové kvetináče nájdete výlučne v exteriéri, kde tvoria dominantu. Dobre si však premyslite, kam ich umiestnite, nakoľko ich váha vám časté sťahovanie určite neumožní.

Pozrite si kvetináče v týchto e-shopoch:

Zaveste si rastlinky
Typický príklad balkónov a terás. Ide o kvetináče, ktoré sú vo svojej podstate konštrukciou, zloženou zo samotného kvetináča a mechanizmu na zavesenie, v prevažnej miere ide o háčik. Výhodou je pestrá ponuka tvarov aj veľkostí. Poteší moderný dizajn a prijateľná cena.

Kvetináč s vlastnou vodou Radi cestujete a často nie ste doma? Milujete rastliny, no nemáte čas sa o ne starať? Riešením pre zaneprázdnených sú samozavlažovacie kvetináče. Skladajú sa z nádoby pre rastlinu a rezervoára na vodu, ktorý je umiestnený na dne alebo v stenách. Rastliny tak majú zabezpečený pitný režim a vy sa nemusíte o nič starať, len občas doplniť vodu.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: