rodinné auto plné batožiny
Zdroj: isifa/Shutterstock

Kontrola auta pred zimou: Na toto určite nezabudnite!

Či už idete do Álp na dovolenku alebo k babke na sviatky, mali by ste predtým skontrolovať stav svojho vozidla. Výsledky prehliadky vám pomôžu predchádzať nepríjemným príhodám a riešiť otázky bezpečnosti.

Radí Stano Botur, šéfredaktor:

„Najlepšie je prejsť si kontrolný zoznam s dvojtýždenným predstihom pred odchodom, takže v prípade nutnosti opravy budete mať čas na odborný servis vozidla.“

7 vecí, ktoré treba skontrolovať pred zimnou dovolenkou

1. Doplňte všetky kvapaliny

Pri vypnutom motore skontrolujte hladiny kvapalín posilňovača riadenia, brzdovú kvapalinu, chladiacu kvapalinu a motorový olej. Ten možno už bude treba vymeniť spolu so vzduchovým filtrom. Ak je príliš zanesený, môže výrazne zvýšiť spotrebu paliva. Zistite hladinu v posilňovači riadenia, aby dosiahla značku na mierke. Ak je nízka, prečítajte si používateľskú príručku a dokúpte kvapalinu vhodnú pre svoje vozidlo.

doplnenie kvapalín do auta
Zdroj: isifa/Shutterstock
doplnenie kvapalín do auta
Zdroj: isifa/Shutterstock

2. Stierače a ostrekovače skiel

V zime sa stierače spolu s ostrekovačom využívajú oveľa viac ako v lete, a preto stieracie lišty nezabudnite vymeniť v predstihu. Samozrejmosťou je kontrola funkčnosti ostrekovacej sústavy a výmena letnej náplne ostrekovača za zimnú. Do ostrekovačov radšej použite kvapalinu s odolnosťou do -30 °C (do chladiaceho systému aj lepšiu).

kontrola stieračov
Zdroj: isifa/Shutterstock

3. Prekontrolujte, či nevyteká tekutina

Aj malé úniky oleja či vody sa môžu zmeniť na výdatné pramene, len čo opustíte mesto. Každý zjavný únik treba dať odborne prehliadnuť v autoservise. Najbežnejšie zdroje únikov kvapalín sú chladič, olejová vaňa, prevodovka, hadice a rúrky posilňovača riadenia, hadice kúrenia a chladič. Skontrolujte tesnosť pomocou baterky. Zaznamenajte si farbu tekutiny a vysledujte stopy tekutín smerom k ich zdroju. Ak nemáte garáž, prehliadku vám za pár eur urobia rovno v servise.

kontrola podvozku
Zdroj: isifa/Shutterstock

4. Doplna natankujte

Ak možno očakávať veľmi nízke teploty, je lepšie doliať do nádrže aj špeciálne aditíva zabraňujúce zamŕzaniu nafty a dotankovať plnú nádrž kvalitným palivom. Jazdite s dostatočným množstvom. Môžete sa zdržať v kolónach, navyše na horách môže byť dostupnosť čerpacích staníc horšia.

tankovanie
Zdroj: isifa/Shutterstock

5. Stav všetkých remeňov

Náhradné remene možno ľahko kúpiť a preventívne vymeniť v meste. Ak sa však pokazia, po ceste či na chate môže byť ťažké rýchlo zohnať náhradný remeň. Pri kontrole mierne vytočte remeň v priečnom smere, aby ste mohli pozorovať trhlinky alebo zasklenie. Dajte vymeniť natrhnutý, opotrebovaný alebo rozstrapkaný poháňací remeň.

6. Skontrolujte vonkajšie svetlá

Ľahko sa kontrolujú a ich výmena je lacná. Čísla žiaroviek a postupy výmeny sú uvedené v používateľskej príručke. Otočte kľúč do polohy „zapaľovanie“ (nie je potrebné naštartovať motor). Ovládajte smerové svetlá, brzdové svetlá a rezervné svetlá a v garáži priamo z miesta vodiča skontrolujte, či vidíte pred sebou, resp. v spätnom zrkadle odrazy zapínaných svetiel. Vykonajte kontrolu predných svetlometov, stretávacích, diaľkových, parkovacích, brzdových, hmlových, obrysových a ďalších prevádzkových svetiel.

kontrola svetiel
Zdroj: isifa/Shutterstock

7. Pozor na tlak v pneumatikách

Nízky tlak vzduchu v pneumatikách spôsobuje vyššiu spotrebu paliva, rýchlejšie sa opotrebujú a viac sa zahrievajú. Horúce pneumatiky sú náchylnejšie na „strelenie“, teda explóziu pri jazde po diaľnici, čo môže byť naozaj nebezpečné, hoci sa to deje najmä v lete. Pred odchodom z mesta ich prekontrolujte (vrátane rezervného kolesa). Na nálepke umiestnenej na dverách vodiča alebo na stĺpiku dverí nájdete správny tlak vzduchu pre svoje vozidlo. Ak štítok chýba, prečítajte si používateľskú príručku. Tlak vzduchu v pneumatikách merajte vždy vtedy, keď sú pneumatiky studené, čo v zime určite budú.

kontrola tlaku v pneumatikách
Zdroj: isifa/Shutterstock

Radí odborník Miroslav Krajčák, servisný technik autoservisu a pneuservisu BestDrive Bratislava-Polianky, bestdrive.sk:

Prečo meniť gumy?

Špeciálna zmes a dezén

Behúňová zmes zimných pneumatík je mäkká, čo zabezpečí zvýšenú priľnavosť najmä na zľadovatenom povrchu. Zimné dezény zvyšujú záberové vlastnosti v hlbokom alebo kašovitom snehu.

kontrola dezénu na zimných pneumatikách
08 auto shutterstock 143654173 | Zdroj: isifa/Shutterstock

Letné pneumatiky si ušetríte

Prezúvaním cez zimu dvojnásobne predĺžite životnosť letných pneumatík. Využívajte teda zimnú aj letnú súpravu plášťov.

Kedy treba prezúvať?

U nás je používanie zimných pneumatík povinné od 15.novembra do 31.marca, ak je na vozovke súvislá snehová alebo ľadová vrstva. Ak vás v takýchto podmienkach pristihne polícia na letných gumách, môžete dostať pokutu od 30 do 50 €, preto je lepšie meniť pneumatiky v predstihu. Jazda na letnom náhradnom kolese v zimnom období je však možná pri núdzovom dojazde, teda ak ste naozaj dostali defekt a použijete rezervu, ktorú po príjazde na miesto vymeníte za predpísanú pneumatiku.

zimné pneumatiky
Zdroj: isifa/Shutterstock

Brzdný účinok

Zimné pneumatiky majú v zimných podmienkach (pod +7 °C) zlepšený brzdný účinok, akceleráciu aj stabilitu v zákrutách.

V oblastiach, ktoré sú väčšinu zimy zasnežené, je výhodnejšie zaobstarať si na zimu užšie pneumatiky. Menšia styčná plocha s podkladom zvyšuje prítlak a dezén sa tak na snehu menej prešmykuje. Tam, kde sú väčšinou mokré alebo suché cesty, odporúčame používať cez zimu širšie pneumatiky. Vďaka väčšej styčnej ploche s vozovkou zabezpečujú vyššiu stabilitu vozidla pri jazde v priamom smere aj v zákrutách.

Text: Stanislav Botur
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje