Určite choďte voliť v eurovoľbách a pomôžte odstaviť vlastizradných progresívnych fašistov, ktorí už 6 mesiacov nerobia nič iné, len v Bruseli šíria lži a kydajú na Slovensko, aby nám zastavili eurofondy!

Ako negatívne myšlienky ovplyvňujú mozgové zdravie a čo s nimi robiť


Print Friendly, PDF & Email

Je tu niečo na zváženie. Zakaždým, keď máte nejakú myšlienku – a odhaduje sa, že vám ich hlavou každý deň preletí okolo 60 000 –mozog vám pumpuje do mysle chemické látky, ktoré ovplyvňujú spôsob, ako sa cítite. A deje sa tak skoro okamžite.

Zakaždým, keď máte nejakú smutnú, neláskavú či beznádejnú myšlienku – ako napríklad „Nikdy nezískam svoju vysnívanú prácu“ – vysiela váš mozog dávku chemických látok, ktoré spôsobujú, že sa cítite zle.

Naopak, vyčarujte myšlienku, ktorá je šťastná, naplnená láskou alebo povzbudivá a mozog vám vyšle blaženú dávku chemikálií, ktoré vám robia dobre.

Zdá sa byť zrejmé, že ak sa chcete cítiť lepšie, mali by ste si vedome plniť hlavu myšlienkami naplnenými nádejou. Väčšina z nás však nad svojimi myšlienkami nemá žiadnu kontrolu.

Objavujú sa automaticky a často sú zdrvujúco negatívne. Tieto automatické negatívne myšlienky (ANM) vám zamorujú mozog a kradnú pohodu.

Predstavte si tieto ANM ako mravcov, ktorí by vás mohli obťažovať pri nejakom romantickom pikniku. Jedna ANM, tak ako jeden otravný cvrček, nepredstavuje žiadny veľký problém.

Dve či tri ANM, podobne ako dva či tri exempláre hmyzu na vašom pikniku, vás dokážu popudiť viac.

Keď ale tých ANM máte stovky, tak ako stovky chrobákov na svojom pikniku, vie vám to pokaziť celý deň.

Tie ANM  sú zlou správou aj pre váš mozog.

Ako ANM ovplyvňujú mozog

Pred niekoľkými rokmi som robil štúdiu zobrazení mozgu porovnávajúcu účinky ANM a vďačnosti na činnosť mozgu.

Kvôli tejto štúdii sme u tej istej ženy vykonali dva skeny mozgu – jeden, keď sa zamýšľala nad všetkým, za čo je vo svojom živote vďačná, a druhý, keď mala hlavu plnú negativity – automatických negatívnych myšlienok (ANM).

Prvý sken prezradil, že vďačnosť a zdravé myslenie činnosť mozgu zlepšovali. Oblasti jej mozgu súvisiace s náladou pôsobili pokojne, s optimálnou aktivitou.

Pri druhom skene sme ju požiadali, aby sa zamerala na smutné, desivé, znepokojivé ANM. Predstavila si, ako ochorel a umiera jej milovaný pes. Ako prichádza o zamestnanie a dochádzajú jej peniaze. A predstavila si, že sa stáva bezdomovkyňou. Samé desivé veci.

Na druhom skene sa ukázalo, že jej negatívne naladený mozog vyzerá úplne inak než na zdravom skene. Konkrétne vykazovali vážny a znepokojujúci pokles aktivity dve dôležité oblasti mozgu.

V prvej to vyzeralo tak, že jej začal štrajkovať malý mozog, zvyčajne jedna z najaktívnejších oblastí mozgu. Malý mozog, alebo tiež cerebellum, nachádzajúci sa v zadnej časti mozgu, má na starosti koordináciu motoriky a organizáciu myšlienok a motoriky a je dôležitý pre spracovanie zložitých informácií.

Pri zníženej aktivite tejto oblasti majú ľudia sklon byť nemotornejší – jak pri svojich fyzických pohyboch, tak aj v kognitívnych procesoch.

U druhej sa zdalo, že jej zo všetkého toho negatívneho myslenia upadli spánkové laloky. Spánkové laloky hrajú dôležitú úlohu pri kontrole nad náladou, pamäťou a duševným rozpoložením.

Znížená aktivita v nich je spájaná s niektorými formami depresie, ako aj s problémami s pamäťou, ponurými myšlienkami, ba dokonca aj s násilím.

Dlhodobé účinky negatívneho myslenia

O súvislosti medzi našimi myšlienkami a činnosťou mozgu sa vie už desaťročia. Vedci z Národného ústavu duševného zdravia už v roku 1995 používali na skúmanie toho, ako myšlienky ovplyvňujú činnosť mozgu, neurozobrazovanie.

Podrobili zdravé ženy skúmaniu na skeneri mozgovej činnosti a pozreli im do lebiek, aby zistili, čo sa deje, keď svoje mysle naplnili šťastnými, smutnými a neutrálnymi myšlienkami.

Keď boli ich myšlienky šťastné, aktivita v ich emocionálnom mozgu ochladla a udávali, že sa cítia lepšie. Keď sa zamerali na smutné myšlienky, ich emocionálny mozog vykazoval vyššiu aktivitu v režime, ktorý je spájaný s depresiou.

Tieto účinky nie sú krátkodobé. Negatívne myslenie nám účinne presmerováva neurálne siete, posilňujúc v mozgu cesty, ktoré nás s väčšou pravdepodobnosťou nútia vidieť pohár ako poloprázdny.

Naša práca so zobrazeniami mozgu ukazuje, že zlé pocity ďalej nepriaznivo ovplyvňujú mozog, znižujú aktivitu v oblasti, ktorá má na starosti sebakontrolu, úsudok a plánovanie.

To zvyšuje šancu na prijímanie zlých rozhodnutí, čo vedie k ďalším ANM, vďaka čomu sa cítite horšie. Je to nadol klesajúca špirála, ktorá si môže vybrať veľkú daň na vašej pohode a zdraví.

Čím viac umožňujete ANM zotrvávať vo svojej hlave, tým s väčšou pravdepodobnosťou budete pociťovať úzkosť, depresiu či hnev, a tým väčšie budú vaše šance na problémy v práci, vzťahoch či škole.

Prírodná liečba osteoartritídy

Varovanie: vaše ANM klamú

Neverte všetkému, čo si myslíte. ANM nielen narušujú optimálnu činnosť mozgu, ale zvyknú aj klamať. V skutočnosti klamú často a môžu spôsobovať chaos vo vašom živote.

Vo svojej novej knihe Zmeňte svoj mozog, zmeňte svoje známky píšem o štrnásťročnom Marcusovi, ktorý sa považoval za hlúpeho a denne si nadával za problémy v škole a slabé výsledky v testoch.

Mal však IQ 135, čo ho radilo medzi 1 % najinteligentnejších ľudí sveta. Hlúpy nebol, no potreboval prestať veriť všetkým hlúpym ANM, ktoré sa mu objavovali v hlave.

Povedal som Marcusovi, aké dôležité je skúmať svoje myšlienky, aby sme zistili, či sú pravdivé a či nám pomáhajú, alebo ubližujú.

Bohužiaľ však, ak sa svojim myšlienkam nikdy nevzopriete, budete im jednoducho veriť a ANM budú vládnuť vášmu mozgu a ničiť vám život.

Naučte sa 7 druhov ANM

Eliminovať ANM a nahradiť ich osožnejšími myšlienkami, ktoré vám poskytujú presnejšie, správnejšie hodnotenie každej situácie, sa môžete naučiť.

Táto zručnosť, ak si ju osvojíte a budete ju používať, vám môže úplne zmeniť život. Prvým krokom je naučiť sa identifikovať 7 druhov ANM:

1. ANM ´všetko alebo nič´

Tieto zakrádavé ANM uvažujú v absolútnych kategóriách – veci sú všetky dobré alebo všetky zlé – a používajú slová ako všetci, vždy, nikdy, žiadny, nič, nikto, každý zakaždým.

Keď sa počujete hovoriť „Nikto ma nikdy nepočúva“, možno ste zamorení myšlienkami ´všetko alebo nič´.

2. ANM ´len to zlé´

Tieto ANM nedokážu vidieť nič dobré! Vyhľadávajú vo všetkom tú zlú stránku. Všade dokážu nachádzať chyby a hľadať problémy aj v tých najpokojnejších situáciách.

Ľudia, ktorých hlavy sú plné týchto ANM, zrejme hovoria niečo ako: „Boli sme na krátkej dovolenke na Havaji, no spálila som sa na slnku, takže to bolo úplne nanič.“

3. Vinu utvrdzujúce ANM

Tieto ANM uvažujú v slovách ako mal by som či musím.

Za 35 rokov svojej psychiatrickej praxe som zistil, že vina vo všeobecnosti nie je nápomocným motivačným činiteľom správania. Často má opačný účinok a môže byť pre vaše ciele kontraproduktívna.

Namiesto toho, aby ste si hovorili, „Mal by som sa vzdať cukru“, by ste si mali radšej pomyslieť „Vyradenie cukru mi pomôže dosiahnuť moje zdravotné ciele a vyhnúť sa emocionálnej horskej dráhe.“

4. Nálepkovacie ANM

Označovať seba či niekoho iného negatívnymi nálepkami potláča vašu schopnosť vidieť osoby a situácie také, aké naozaj sú.

Keď napríklad nazvete niekoho hlupákom, tak tú osobu v podstate dávate do jedného vreca so všetkými hlupákmi, ktorých ste kedy poznali a strácate schopnosť správať sa k nim slušne.

5. Predpovedacie ANM

Týmto klamným ANM nenačúvajte! Predpovedacie ANM si myslia, že dokážu vidieť do budúcnosti a každej situácii predpovedajú ten najhorší možný výsledok.

ANM ako „Nespravím testy a nikdy sa nedostanem na univerzitu“ sa môžu stať samonaplňujúcimi sa proroctvami.

6. ANM čítajúce v mysli

Tieto ANM si myslia, že dokážu každému nazrieť do duše a vedieť, čo si myslí.

ANM ako „Nevidel si, ako na mňa ten niekto dôležitý hľadel? Je mi jasné, že sa na mňa hnevá“, môžu vo vzťahoch spôsobovať veľa problémov.

7. Obviňujúce ANM

Keď sa niečo pokazí, tieto ANM rýchlo zbavia zodpovednosti slovami: „To urobil on! Spravila to ona! To nie je moja vina! Je to tvoja vina!“

Tieto ANM nechcú, aby ste si priznali vinu, ani aby ste sa naučili veci napraviť a urovnať ich. Chcú, aby ste boli obeťou. A zo všetkých ANM sú tieto tie najtoxickejšie.

Ako poraziť svoje negatívne myšlienky

S trochou praxe sa môžete naučiť ANM eliminovať. Ľahkou cestou k tomu je všímať si svoje myšlienky a rozpoznávať všetky tie negatívne.

Vždy, keď sa cítite smutní, nahnevaní, utrápení, nervózni či vykoľajení, spíšte si negatívne myšlienky, identifikujte druhy ANM a odporujte im.

Odporovanie oberá myšlienku o jej silu.

Vzoprenie sa svojej negativite racionálnym, čestným myslením je účinným nástrojom, ktorý môže zlepšiť činnosť vášho mozgu, zdvihnúť vám náladu a skrášliť život.

Prírodná liečba osteoartritídy

Zdroj: mindbodygreen.com, Spracoval: Badatel.net

Súvisiace články


Odoberajte nové články na email!

Ušetrite čas a prihláste sa na odoberanie nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy Vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.



Upozornenie: Tento článok je názorom jeho autora. Zdravotné rady v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu ani vyšetrenie lekárom. Príspevky a komentáre pod článkom môžu vyjadrovať postoje, ktoré sa nemusia zhodovať s postojmi redakcie.

 

Pridajte komentár

*