Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako predchádzať nechcenému úniku moču? Máme pre vás 5 tipov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: PR článok)

Na Slovensku sa s únikom moču stretáva viac ako 800 tisíc žien a mužov, z rôznych dôvodov. Samovoľný únik moču (inkontinencie), postihuje primárne ženy, ale nevyhýba sa ani mužom. Tieto intímne problémy sú často spájané s pokročilým vekom, avšak netrápi len staršie osoby dôchodkového veku, ale i mladých ľudí v produktívnom veku.


Najčastejšou príčinou môže byť stres, náročnejší športový výkon, dvíhanie ťažkých predmetov, ale aj obyčajný smiech alebo kýchnutie. Problémom s nepríjemným únikom moču sa dá predchádzať. Chce to ale dbať na prevenciu, dodržiavať niekoľko základných odporúčaní, ktoré môžu pomôcť. Ktoré to sú?

1. Sledovať hmotnosť 

Ako súvisí nadváha s močovým mechúrom? Odpoveď je veľmi jednoduchá – čím ťažší je človek, tím je väčšia záťaž na močový mechúr a  núti k častejšiemu vyhľadávaniu toalety. I toto je jeden z dôvodov, prečo je dobré udržať si zdravú hmotnosť.

2. Sledovať, čo jest a piť 

Ak má nikto problémy s močením, je dobré sa vyhýbať nápojom, ako je káva a čierny čaj. Všeobecne sa dá povedať, že nápoje s obsahom kofeínu a alkoholu sú pre močový mechúr škodlivé. Tiež konzumácia určitých potravín môže ovplyvniť činnosť močového mechúra, napr. kyslé či korenené potraviny.

Ako predchádzať nechcenému úniku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)
3. Nezabúdať na panvové dno 

Vhodnou prevenciou inkontinencie je precvičovanie svalov panvového dna. Správne posilnené svalstvo panvového dna pomáha udržať správnu polohu močového mechúra a správne postavenie panvy. Najvhodnejšie cvičenia na posilnenie svalov panvového dna sú Kegelove cviky, ktoré je možné prevádzať bez toho, aby si to okolie všimlo.                                                                              

4. Chrániť sa pred infekciou 

Zápalové infekcie močových ciest môžu spôsobovať dočasný, nechcený únik moču. Baktérie, ktoré sú pre močový mechúr škodlivé oslabujú aj svaly močovej trubice.

5. Cigarety sú passé 

Keď opomenieme fakt, že dlhodobé fajčenie zvyšuje riziko rakoviny a ďalších závažných ochorení, taktiež cigaretový dym a nikotín dráždivo pôsobia na močový mechúr. Pozor na chronický kašeľ!  I ten môže viesť k inkontinencii.

Ak už ide o akúkoľvek formu inkontinencie, je veľmi dôležité tieto problémy čo najskôr riešiť. Občas môže únik moču odznieť, častejšie je však potrebná rada a pomoc lekára. Odborný lekár na základe stanovenej diagnózy zvolí vhodný spôsob liečby a pomôže s výberom vhodných inkontinenčných pomôcok. V dnešnej dobe existuje veľké množstvo rôznych absorpčných pomôcok. Pre ľahšiu formu úniku moču sú vhodné inkontinenčné vložky a pre prípad silnejšej inkontinencie sú určené naťahovacie alebo plienkové nohavičky. Pre vyznávačov aktívneho životného štýlu sú vhodné diskrétne a spoľahlivé výrobky z rady Active-Fit od značky Depend®. Vzorky inkontinenčných pomôcok Depend® si môžete zadarmo objednať na www.depend.sk.

Ako predchádzať nechcenému úniku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)

Viac o téme: InkontinenciaMočúnik močuPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9