Pečeni škodí lenivosť a zlá životospráva

V Európe takmer miliarda ľudí trpí chronickým ochorením pečene. Slovensko sa zaraďuje medzi krajiny s veľmi vysokou a stúpajúcou úmrtnosťou na následky chorôb pečene. Z európskych krajín sme na štvrtom mieste.

30.11.2019 00:00
doktor, pečeň Foto:
Jedným z viditeľných problémov s pečeňou sú náhle zmeny na koži. Tá zvykne meniť farbu a dostáva akýsi žltkastý odtieň.
debata

Nárast počtu ľudí s ochorením pečene na Slovensku je spájaný s nárastom výskytu obezity a cukrovky a konzumáciou alkoholu. "Bremeno vyplývajúce z pečeňových chorôb sa opiera o vzostup počtu postihnutých cirhózou a rakovinou pečene. Prudko vzostupný trend je alarmujúci,“ hovorí doktor Marek Rác, hepatológ z Fakultnej nemocnice v Nitre. Nedostatok pohybu, nesprávne stravovacie návyky a konzumácia alkoholu podľa neho predstavujú zdravotnú hrozbu pre celé Slovensko.

"Cirhóza pečene je patologická zmena tvaru štruktúry orgánu, vznikajúca v dôsledku chronickej choroby,“ vysvetľuje Rác s tým, že ochorenie najčastejšie spôsobuje alkoholová či tuková choroba pečene a vírusové hepatitídy. "Cirhotická pečeň je náchylnejšia na vznik karcinómu,“ konštatoval. Samostatnou kapitolou sú autoimunitné a vrodené metabolické poruchy. Následkom cirhózy a neskoro diagnostikovaného ochorenia je strata funkčnosti pečene až jej zlyhanie a smrť.

"Podľa najväčšej svetovej štúdie Global Burden of Disease je cirhóza pečene treťou najčastejšou príčinou úmrtí svetovej populácie v produktívnom veku. Renomovaný odborný časopis Journal of hepatology zaraďuje Slovensko medzi krajiny s veľmi vysokou a stúpajúcou úmrtnosťou na následky chorôb pečene, z európskych krajín sme na štvrtom mieste,“ približuje hepatológ.

Diagnostiku ochorení pečene dnes uľahčujú moderné technológie. "Máme k dispozícii prístroj, ktorý dokáže posúdiť stav pečene a vo veľkej miere prípadov vie nahradiť nepríjemnú a obávanú biopsiu. Dá sa ním posúdiť elasticita tkaniva pečene, na ktorú využíva mechanický signál,“ vysvetľuje princíp prístroja Rác. Dôležitú informáciu dáva meranie CAP, ktoré poskytuje presné meranie množstva tuku v pečeni a slúži na diagnostiku pečeňovej steatózy. "V kombinácii so špičkovým ultrazvukovým prístrojom poskytujú uvedené merania komplexnú informáciu potrebnú pre diagnostiku chorôb pečene, v rámci skríningu, určovaní štádia a pri monitorovaní efektov liečby,“ dodáva hepatológ.

V podstate je to jednoduché, neinvazívne posúdenie stavu pečene pri metabolickej tukovej, alkoholovej chorobe pečene či vírusovej hepatitíde. Meranie je časovo nenáročné a poskytuje potrebné informácie priamo v hepatologickej ambulancii do niekoľkých minút. Vyšetrenie nepredstavuje pre pacienta žiadne riziko.

Príznaky, ktoré by ste nemali podceňovať

Kožné zmeny: Jedným z viditeľných problémov s pečeňou sú náhle zmeny na koži. Tá zvykne meniť farbu a dostáva akýsi žltkastý odtieň. Okrem pokožky vám zožltnú nechty alebo špičky prstov. Dôvodom je, že pečeň neuvoľňuje toxíny z tela správne a bilirubín sa začína hromadiť pod kožou.

Svrbenie alebo precitlivenosť kože: Skoré príznaky problémov s pečeňou sa môžu prejaviť aj ako svrbivé miesta na koži, ktoré sa postupne zhoršujú. Koža je na dotyk veľmi citlivá, ľahko sa zapáli a veľmi svrbí.

Zmeny moču a stolice: Niektorí ľudia, ktorých pečeň nefunguje správne, si všimnú zmeny, keď idú na toaletu – moč môže byť tmavej farby. Často sa mylne domnievajú, že sú iba dehydrovaní. No ak pijete správne množstvo tekutín, moč by mal byť väčšinou svetlý. Niektorí pacienti s ochorením pečene postrehnú aj zmeny v stolici, ktorá môže byť bledá, krvavá alebo sivá.

Bolesti a opuch v bruchu: Kŕče alebo bolesti v podbruší, ktoré sprevádzajú pocity nafúknutia a tlak v bruchu, sú signálom, že sa s pečeňou niečo deje. S každým zhoršením a vývinom ochorenia sa objavuje aj opuch.

Chronická únava: Ak sa začnete cítiť malátne, pociťujete slabosť alebo chronickú únavu, aj to by mohlo byť prvým príznakom problémovej pečene. V takom prípade by ste mali spomaliť tempo. Ak sa príznaky nevytratia, navštívte lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #cirhóza #nezdravé návyky