V rozhovore sa dočítate:

- Aké kritériá musí firma spĺňať, aby do nej zainvestoval fond Food for Generations

- Do ktorých firiem investoval tento fond

- Ako sa firmy správajú, aby boli udržateľné

Nemyslíte si, že takzvané spoločensky zodpovedné investovanie alebo investovanie do „zelených“ firiem je šikovná marketingová stratégia?

Tu treba spomenúť dve veci. Výskumný tím Amundi ukázal, že kritériá ESG (Životné prostredie, spoločnosť a vláda, ďalej už iba princípy udržateľnosti – poznámka TRENDU) v niektorých regiónoch, nie všade, prináša od roku 2014, odkedy máme dobré dáta, aj výsledky.

Tiež dostávam otázku, či takéto investovanie nie je len o prilákaní peňazí od investorov. Náš prístup je ale trochu iný. Investovanie do firiem, ktoré nerešpektujú takzvané ESG princípy, vás z dlhodobého hľadiska dobehne. Firmy, ktoré nerešpektujú udržateľné princípy, v horizonte desiatich rokov na to doplatia a prídu o kapitál. Riziko je tu prítomné. Uvediem príklad: ak firma napríklad zneužíva detskú prácu alebo sa nespráva k životnému prostrediu tak ako by sa mala, čoraz ťažšie si bude schopná požičať. Jej prístup ku kapitálu sa predraží.

Je veľa finančných inštitúcií, napríklad americké alebo francúzske banky, ktoré už teraz prestávajú financovať firmy v odvetví s uhlím. Keď im nebude ochotní nikto požičať, ako prežijú?

Čo je ESG investovanie

Skratka ESG znamená (E – enviromental) prírodné, (S – social) spoločenské (G – governance) a vládnutie sú tri piliere tvoriace udržateľnosť a etický dopad investovania do spoločnosti. Na základe týchto kritérií investori hodnotia, či vie firma ponúknuť udržateľný zisk.

Ktoré kritériá musí firma spĺňať, aby ste zvažoval do nej investovať?

Máme 21 kritérií pre životné prostredie, 15 spoločenských kritérií a päť alebo sedem vládnych kritérií. To znamená, že firma musí chrániť lesy, udržateľne narábať s vodou a tak ďalej, aby mala dobrý rating. Ak v hociktorom z ukazovateľov nebude spĺňať štandardy, nebudeme do nej investovať.

Stalo sa vám, že ste z vášho portfólia vyhodili firmu, ktorá nespĺňala kritériá udržateľnosti?

Vo fonde Food for Generations sme za poslednú dobu vylúčili asi 30 percent firiem, ktoré ich nespĺňali.

Ako sa rozhodujete o konkrétnej firme, že sa nespráva udržateľne a už do nej nebudete investovať?

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa