Je to osvetlenie, pri ktorom sa vám neunavia oči od mihania svetelných kužeľov a zmeny jasu. Vytiahnete z batoha lucerničku, zavesíte ju na konár, šnúru alebo háčik a bezprostredné okolie sa v šere večera či noci premení na diskrétne nasvietenú komnatu.

Mnohí namietajú, že zálesácke lucerny sú objemné, ťažké a určené skôr pre chalupársku spoločnosť ako pre sólo využitie v teréne. Lucerna Ledlenser ML4 je novinkou, ktorá ukazuje, že všetko môže byť inak. Zoznamujeme sa s ňou na potulkách krajom.

Drobček do dlane

Žiadny ručný granát, ale ani svietiaci prstík – to je prvé čo vám napadne pri prvom kontakte. Lucerna akoby svojim tvarom kopírovala monočlánok formátu D, akurát je ľahšia, o čosi vyššia a so šikovnou, pevnou sponou.

Ukryjete ju v dlani, zavesíte na pútko maskáčových nohavíc, alebo ju zacvaknete do MOLLE väzby vesty či batoha a ani neviete, že ju máte. Je to drobček, ktorý priam prekvapuje tým, že ani pri aktívnom pohybe necítite žiadne hojdanie či prenášanie váhy z miesta na miesto. Na váhe odčítate slabých 71 gramov, čo je fajn správa pri výdrži, ktorá sa v režime nočnej bojovky vyšplhá až na hranicu 45 hodín svietenia.

Výrobca tentokrát nevstupuje do sveta neznámeho. Pri návrhu využil všetky skúsenosti a technológie z predchádzajúceho, oveľa väčšieho a výkonnejšieho modelu Ledlenser ML6.

Svetlo podľa potreby

Päť lúmenov pre nočnú bojovku nad hamaku či do stanu, 50 lúmenov pre nočné nasvietenie tábora, 150 lúmenov pre varenie, vybaľovanie batohov a chystanie nocľahu. Ak máte pocit, že na malú lucerničku je to dosť, verte tomu že výrobca nezabudol ani na turbo režim s výkonom 300 lumenov. To všetko s výdržou 45, 8, 2.5 a 1 hodiny s dodávaným Li-Ion akumulátorom a režimom blikania pre signalizáciu.

Lucerna nemá pamäť na naposledy zvolený režim, výrobca ju však vybavil dvomi šikovnými pomôckami. Tou prvou je aktivovanie maximálneho jasu na požiadanie. Pri rozsvecovaní sa spustí dvojklikom, pri svietení jediným kliknutím – to preto, aby ste nevyčerpali akumulátor skôr, ako sa rozvidnie.

Elektronika pozorne sleduje zásobu energie a nenechá vás v tme. Postupne prepína silnejšie režimy svietenia na slabšie s vizuálnym upozornením, aby ste dosiahli čo najlepší čas svietenia.

Druhou pomôckou je prstenec s fluorescenčným pigmentom, ktorý obkolesuje celú základňu lucerny. Nabije sa svitom tak mocne, že si svoju zelenú žiaru zachová v úplnej tme takmer dve hodiny. Viete kam máte siahnuť, aby ste svetlo prebrali k životu.

Dokonalá optika

Hoci je biely svit tvorený prstencom desiatich LEDiek vo vrchnej časti lucerny, nevšedná optika zariadi, aby sa ich výkon rozlial v okolitej ploche vo forme obrovského, valcovitého kužeľa, ktorý veľmi zručne zasahuje aj pod lampu samotnú.

Nie je tu žiadny jednoduchý difúzer ako je pri lucernách zvykom. Priehľadný, plastový plášť má z vnútornej strany sériu zárezov, ktoré plnia funkciu optických hranolov. Rozptyl svetla je rovnomerný, lampička neoslepí oči ani pri priamom pohľade a nasvietenie je rovnomerné.

Ledlenser podobné konštrukcie využíva aj pri svojich čelovkách a ručných svietidlách. Tam kde iní pracujú s hlbokými reflektormi, tam firma využíva prizmy a hranoly v kompaktných, novátorských zostavách.

Červená v zálohe

Stačí, aby ste prst na tlačidle ponechali dlhšie ako treba a rýchlo aj bez čítania návodu objavíte režim červeného svietenia. K dispozícii sú dve úrovne trvalého svitu a blikanie. Nie, že by ste si zariadili v teréne čiernobielu fotokomoru, alebo si nočnú stojku na stráži nasvietili tak, aby ste nestratili jemnocit oka pri pohľade do tmy.

Skôr sa vám zapáči, ak lampičku v hmle a sychravom nečase zavesíte na batoh, aby vás bolo vidno na cestách. Môžete blikať ako cyklista, ale aj svietiť trvalým červeným signálom.

Ak sme vraveli o tom, že aktuálne zvolený režim svietenia sa nezapíše do pamäte, je tu čosi čo by ste mali vedieť.

Lampička si pamätá farbu akou pri vypnutí svietila naposledy. Nestane sa vám, že v tichu noci pri hľadaní čokolády v batohu oslepíte svoje okolie bielym svetlom, ak počítate s tým, že naposledy ste boli diskrétni, v červenej.

Nabíjanie bez starostí

Pre napájanie zvolil výrobca Li-Ion akumulátor s kapacitou 750 mAh. Prekvapil nás jeho formát 14500, ktorý kopíruje rozmery AA monočlánkov. Vezmete USB nabíjačku alebo powerbanku, pripojíte k nej dodávaný káblik a magnetickým konektorom nabijete lucernu na plnú kapacitu.

O stave nabíjania, ale aj zostatkovej energie vás informuje podsvietenie ovládacieho tlačidla. Červená, oranžová a zelená – vždy viete na čom ste. Ak si však špeciálny káblik zabudnete doma, môže sa stať, že sa pri týždenných potulkách ocitnete v nepríjemnostiach.

USB a dva druhy batérií

Nie však vtedy, ak vám niekto vypomôže alkalickou alebo lítiovou batériou formátu AA. Ak má napätie 1.5 voltu i s ňou si lucerna bez problému porozumie. Ožije práve tak, ako s dodávaným akumulátorom. Len indikácia zostávajúcej energie už nie je taká spoľahlivá – od začiatku sa tvári, že ste iba v polovici zostávajúcej kapacity.

Hoci pevná, dobre stavaná skoba bráni tomu, aby sa vo vrecku či batohu lampička v tlačenici rozsvietila, nezabudlo sa ani na softvérový zámok tlačidla. Lucerničku uzamknete a batéria sa nevybije bez toho, aby ste o tom nevedeli.

Do dažďa i nepohody

Nenechajte sa oklamať tým, že ML4 vyzerá na obrázkoch jemne. V skutočnosti ide o dobre stavané svietidlo s hliníkovým jadrom a húževnatým polykarbonátom, kde sú všetky spoje lepené alebo vybavené gumovým tesnením.

Výrobca ju označil triedou odolnosti IP66 a nezabudol ani na také detaily, akými je zlátenie kontaktov či mocné predpätie pružín kontaktov. Je tu však predsa jedna vec, ktorú by ste si mali pozorne prejsť. Rýchly, bajonetový uzáver, ktorý nahrádza klasický závit pre skrutovanie.

Nezatvárajte ho v nevedomosti iba pootočením o 5 milimetrov. Oprite sa do neho väčšou silou, kým nezačujete malé kliknutie. Práve vtedy sa bajonet uzamkne, aby sa vám lampička náhodne neotvorila. Je to vec, ktorú bez skúseností ľahko prehliadnete.

Ledlenser ML4 (49,90€) je priam majstrovsky spracovaná lucernička, ktorá v kompaktnom formáte slušný výkon, výdrž a všestrannosť svietenia bez toho, aby ste sa niekedy dostali do mrzutostí. Rozsvieti tábor, stan i prístrešok pod celtou, vytvorí nočnú obrysovku na batohu či bicykli, funguje s dvomi druhmi batérií a ak príde na výdrž, má ju pod kontrolou nielen elektronika, ale aj vy. S LED indikáciou, magnetickým konektorom a cestovnou zásobou energie naviac, ak ju potrebujete.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár