V pondelok bolo na akciových trhoch oznámených niekoľko obrovských fúzií a akvizícií v hodnote niekoľkých miliárd dolárov, všimla si to agentúra Bloomberg. Medzi najväčšie patrí akvizícia Charles Schwab Corp., čo je americká brokerská firma. Tá ide kúpiť za 26 miliárd dolárov konkurenčnú kanadsko-americkú spoločnosť TD Ameritrade. Za akcie je kupec ochotný dokonca zaplatiť 17-percentnú prémiu.

Bernard Arnault, jeden z najbohatších ľudí na svete a majiteľ konglomerátu, ktorý sa zameriava na luxusné značky LVMH, zase oznámil, že ide pridať do svojej luxusnej zbierky americký šperkársky klenot Tiffany. Cena 16,2 miliardy dolárov vyráža dych.

Veľké spojenie sa chystá aj vo farmabiznise. Švajčiarsky výrobca liekov Novartis kúpi firmu Medicines, ktorá vyrába liek na srdce za 9,7 miliardy dolárov. Napokon aj v Japonsku gigant Mitsubishi ide nakupovať holandskú firmu Eneco, ktorá sa zaoberá obnoviteľnými zdrojmi.

Optimisti na trhoch

Analytici tvrdia, že tieto akvizície svedčia o tom, že na akciových trhoch naozaj prevláda veľký optimizmus a že peniaze sú stále veľmi lacné.

„Niet pochýb o tom, že na trhu je pozitívna atmosféra, americké akcie prepisujú historické maximá a európske sú na štvorročných vrcholoch,“ tvrdí Stanislav Pánis, analytik J&T Banky. Optimizmus by však neoznačil za prílišný, ale celkom rozumný. Stojí za ním viacero faktorov.

V prvom rade z obchodníkov opadáva prvýkrát po siedmich kvartáloch nervozita okolo obchodnej vojny medzi Čínou a USA. Tieto ekonomické superveľmoci sa po vzájomnom obviňovaní zo zvyšovania ciel môžu čoskoro dohodnúť na ich čiastočnom zrušení.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa