Päť dobrých dôvodov, prečo jesť jogurt

Jogurt je pre mnohých nevyhnutnou súčasťou raňajok, súperí s chlebom, pečivom a ovocím. Dá sa dokonale skombinovať so sladkými aj slanými jedlami. Telu dodáva cenné živiny.

27.11.2019 06:00
jogurt, suchá pleť, grécky jogurt Foto:
Jogurt obsahuje cenné živiny, ktoré môžu prispievať k zdraviu kostí.
debata

Dodáva cenné živiny

Jogurt patrí k fermentovaným mliečnym produktom. Zvyčajne sa vyrába pomocou prospešných baktérií, tzv. jogurtových kultúr. Výber je obrovský, pričom sladené varianty sú spojené s výrazne vyšším obsahom kalórií. Je známe, že mliečne produkty ako jogurt obsahujú veľa vápnika. Ten je obzvlášť dôležitý pre zdravé kosti a zuby. Okrem toho má aj funkciu pri zrážanlivosti krvi a pri bunkových funkciách.

Môže znižovať apetít

Jogurt je dobrým zdrojom bielkovín (7 na 100 gramov). Najnovšie štúdie naznačujú, že jedlo s vysokým obsahom bielkovín znižuje chuť do jedla. Bielkovinová diéta je účinná, ak chcete udržať svalovú hmotu a stratiť predovšetkým tuk. Randomizovaná kontrolovaná štúdia z roka 2013 skúmala vplyv jogurtu ako olovrantu s rôznym obsahom bielkovín u zdravých žien. Ukázalo sa, že grécky jogurt na olovrant (24 gramov bielkovín) znižuje apetít a zvyšuje pocit sýtosti. Grécky jogurt je obzvlášť krémový a chutný pre svoj vyšší obsah tuku. Dá sa dobre kombinovať s medom, orieškami alebo bobuľovým ovocím.

Prispieva k zdaviu kostí

Jogurt, podobne, ako iné mliečne produkty, obsahuje cenné živiny, ktoré môžu prispievať k zdraviu kostí, patrí sem vápnik, fosfor a draslík. Vápnik hrá popri vitamínu D a K kľúčovú úlohu v zdraví kostí. Jogurt je zdravý aj vďaka spomínanému obsahu proteínov. Súčasné údaje naznačujú, že príjem bielkovín vyšší ako 0,8 gramov na kilogram telesnej hmotnosti je pre kosti prínosom.

Dobrý pre srdcovo-cievny systém

Mliečne produkty s vysokým obsahom tuku sa dlho považovali za škodlivé. Štúdie ukazujú, že strava, ktorá obsahuje veľa mliečnych výrobkov, je spojená s neutrálnym alebo nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Tento efekt sa okrem iného pripisuje antihypertenzívnemu účinku. Analýza intervenčných štúdií tiež ukázala, že fermentované mliečne výrobky ako napríklad jogurt, môžu znižovať hladiny celkového a LDL cholesterolu.

Pozitívny vplyv na krvný tlak

Vysoký krvný tlak predstavuje zdravotný problém, pretože je spojený so zvýšeným rizikom závažných kardiovaskulárnych ochorení. Strava môže mať výrazný vplyv na vývoj vysokého krvného tlaku – pravdepodobne môžu byť prospešné aj mliečne výrobky. Metaanalýza skúmala vzťah medzi príjmom mliečnych výrobkov a vývojom hypertenzie dospelých. Porovnávali mliečne výrobky a syry s nízkym obsahom tuku a syry s tekutými výrobkami ako je mlieko či jogurt. Výsledok ukázal, že existuje spojenie medzi nízkotučnými a tekutými mliečnymi výrobkami a nižším rizikom hypertenzie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #cholesterol #vápnik #jogurt #bielkoviny #hypertenzia