Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo sú to prázdne kalórie?

rss

Na prvý pohľad vyzerá slovné spojenie prázdne kalórie ako úplné protirečenie. Veď kalórie by nám mali dodávať energiu, tak ako môžu byť prázdne? Aj prázdne kalórie dodávajú energiu, tá však nie je výživovo vyvážená. Ak sa teda snažíte udržať si váhu alebo schudnúť, je dobré, ak sa týmto prázdnym kalóriám vyhnete alebo ich aspoň budete prijímať čo najmenej. Vysoký príjem prázdnych kalórii totiž môže spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti a to najmä ak príjem týchto kalórií prekročí úroveň vašej telesnej aktivity.

V ktorých potravinách sú prázdne kalórie

Vo väčšie prípadov sú prázdne kalórie obsiahnuté najmä v potravinách s vysokou energetickou, ale malou výživovou hodnotou. Typickými príkladmi takýchto potravín sú koláče, sušienky, pečivo, kúpené dezerty, sladené ovocné nápoje, zmrzlina, ale aj alkoholické nápoje, ako je pivo, víno a liehoviny. Prázdne kalórie sa teda nachádzajú najmä v potravinách, ktoré majú vysoký obsah kalórií, ale len málo nevyhnutných živín, ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty, aminokyseliny, či vláknina. Ak takéto potraviny konzumujeme, náš organizmus má problém poradiť si s veľkým množstvom energie a ak intenzívne a veľa nešportujeme alebo nevykonávame fyzickú prácu, tak sa to skončí zvýšením telesnej hmotnosti.

Prečo zjeme prázdnych kalórií tak veľa?

Dôvod, prečo konzumujeme veľa prázdnych kalórií je jednoduchý. Hoci na pohľad zjeme pomerne veľa jedla (a kalórií v ňom), keďže to obsahuje len málo výživných látok, nemôže dôjsť k nasýteniu a teda sa nemôžeme ani zastaviť v jedení. Prakticky to teda znamená, že takéto jedlá zasýtia len na krátku dobu a veľmi rýchlo po ich konzumácii sa opätovne dostaví pocit hladu.

Ako sa prázdnym kalóriám vyhnúť?

Prázdnym kalóriám sa vyhnete najmä konzumáciou zdravej a vyváženej stravy s vysokým obsahom živín. Zaraďte do svojho jedálnička ovocie, zeleninu a rastlinné bielkoviny, ktoré nie sú len zdravé, ale aj perfektne chutia. Hoci tieto potraviny obsahujú menej kalórií, sú výborným zdrojom živín, vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny skupiny B, vitamínov A, C, D a E, bielkovín, vápnika, železa, zinku a vlákniny. Aj vďaka obsahu týchto látok vás tieto potraviny zasýtia na dlhšiu dobu ako tie, čo obsahujú prázdne kalórie.

Koľko prázdnych kalórií môžete skonzumovať?

Keďže život by nemal byť len o odriekaní, tak si pokojne nejaké tie prázdne kalórie môžete dopriať. Ich príjem by však nemal presahovať 10-15% všetkých prijatých kalórií denne, pokiaľ nešportujete. V takom prípade si môžete príjem prázdnych kalórií o niečo zvýšiť.

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz