V strede minulého týždňa ceny ropy prudko vzrástli. Trhy tak zareagovali na lepšie ako očakávané údaje o vývoji zásob komodity v USA. Cenami pohli aj slová prezidenta Vladimira Putina, že Rusko bude pokračovať v spolupráci s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) s cieľom udržať rovnováhu na globálnom trhu s ropou.

Podľa najnovších údajov zásoby ropy v USA vzrástli o 1,4 milióna barelov, hoci analytici očakávali, že sa zvýšia o 1,5 milióna barelov. Rafinérie v USA zvýšili spotrebu ropy na 519-tisíc barelov denne.

Ľahká americká ropa zdražela ešte aj vo štvrtok na 58,58 dolára za barel. Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za referenčnú pre obchodovanie na svetových trhoch, ale zlacnela o 37 centov na 63,60 dolára za barel.

V závere týždňa už ceny ropy len klesali z predchádzajúceho dvojmesačného maxima. Dôvodom poklesu boli obavy o výsledok obchodných rozhovorov medzi USA a Čínou, ktoré zatienili aj očakávané predĺženie limitov na ťažbu aliancie OPEC+.

Na začiatku tohto týždňa zamierili ceny ropy nadol aj napriek pozitívnym komentárom zo strany Spojených štátov a Číny o tom, že sú blízko prvej fázy obchodnej dohody. Ale obavy, že by sa jej podpis mohol posunúť do budúceho roka, bránia rastu cien ropy. Ropa Brent sa obchodovala za 63,70 dolárov za barel (159 litrov), takže za týždeň zdražela o 1,46 dolára a ľahká americká ropa WTI za 58,01 dolárov za barel, čím si medzitýždenne pripísala 1,17 dolára.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa