Predstavujeme : Le Sabotage – Peter Jelínek

Zabudnite na republiku! Paríž na prelome 19. a 20. storočia pozorne sleduje zo svojho pavúčieho paláca cisár Napoleon IV. A svojich poddaných doslova gniavi oceľovou päsťou. Rebeli z kanálov na podlomenie pilierov cisárskej moci neváhajú použiť najnovšie výdobytky vedy, okultizmus, ba i pohoršujúci hudobný žáner. Navyše už Európou dunia kroky pruských vojakov, odhodlaných krvavo prekresliť hraničné čiary území.

Takto zaujímavo znie anotácia ďalšieho románu z dielne Petra Jelínka. Po dvoch knihách z alternatívnej Británie s detektívmi paranormálnych javov Norrom a Cate sa presunieme do srdca samotného Francúzka. Para bude syčať aj tentoraz, ostávame v žánri steampunku pre Petra Jelínka už tak špecifickom.

 

Peter Jelínek sa na undergroundovej scéne preslávil jeho samovydanou prvou knihou Norr, ochraňuj Britániu! (2016), ktorá zožala pozitívne ohlasy. Kombinuje slávne literárne postavy s alternatívnou históriou plnou nie veľmi priateľských bytostí ako z dávnych bájov a legiend. Či už sú to démoni, prízraky alebo veľké chobotnice, Terrence Norr a jeho pomocníčka Cate Havebridgeov sa stým nepárajú.

Druhá časť s názvom Alternauti tak na seba nenechala dlho čakať. Teraz už pod krídlami vydavateľstva Enribook, Norr sa znovu musel popasovať s démonmi ako z legiend. Druhá kniha navyše získala hororový nádych. Kým autor plánuje ešte s Norrom pokračovať, stihol zo šuflíka vytiahnuť ešte jeden príbeh a prerobiť ho tak, že narástol do obrovských rozmerov úctyhodných 432 strán.

Román Le Sabotage je mojím spätným pohľadom na to, ako som vnímal steampunk ako žáner, keď som sa s ním dostal do kontaktu. Pôvodne to mal byť komiksový scenár, ale vymkol sa mi z rúk. Tak vznikla prvá novela s názvom Le Sabotage, ktorá postupne naberala strany až do súčasnej podoby, a to už špekulujem o ďalšom pokračovaní.

Le Sabotage je zmesou steampunku a alternatívnej histórie. Odohráva sa v Európe, ale trošku som pozmenil dejiny a vývoj. Hlavná dejová linka sa zaoberá bojom anarchistov s parížskou políciou, ale odbočíme si i na iné miesta sveta. Vyskytuje sa tu i okultizmus a mágia, ale inak ako sú poňaté v mojich knižkách o detektívovi Norrovi. Na rozdiel od Norra, kde sa ako vedľajšie postavy objavujú charaktery z dobovej literatúry v Sabotáži stretnete niekoľko historických postáv, po prípade osobnosti inšpirované ozajstnými činiteľmi z počiatku 20. teho storočia, ktorým som pozmenil mená.

Peter Jelínek, autor

  • Vydavateľstvo: Enribook
  • Dátum vydania: 23. 10. 2019
  • Väzba: viazaná
  • Jazyk: slovenský
  • Počet strán: 432
  • ISBN: 9788089948154

 

Aneta "Youko Akira" Jones

Som hyperaktívny workoholik, ktorý sa vo voľnom čase skrýva za knihou. Nie je nič lepšie, ako keď dokážem spojiť príjemné s užitočným, a práve preto píšem recenzie. Taktiež vediem web o japonskej pop-kultúre, predovšetkým o anime a mange, OtakuNest.net.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Please type the characters of this captcha image in the input box
Prepíš text z obrázka

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.