Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Žĺtkové rezy bez lepku

Žĺtkové rezy bez lepku
bez lepkuVianoce

Rezy z orechového cesta s tenkou vrstvou sladkej žĺtkovej polevy sú jedna z vianočných klasík. U babky nesmeli chýbať ani jedny sviatky, aj keď doma sme ich nerobievali. Mama mala však napriek tomu v písanke napísaný recept s názvom žĺtkové štangličky, keďže tieto rezy sa zvyknú krájať na užšie a dlhšie obdĺžniky.

  • Čas varenia 25 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

250 g  maslo
180 g  kokosový cukor
1  vanilkový cukor
250 g  mleté vlašské orechy
70 g  pohánková múka
80 g  mandľová múka (najemno zomleté mandle)
1 ČL  mleté ľanové semienka
1/2 bal.  prášok do pečiva
1/2 ČL  nastrúhaná kôra z bio citróna
5 ks  bielok
 
POLEVA
5 ks  žĺtok
250 g  práškový cukor

Postup prípravy

Recept to bol klasický 250 g toho, toho aj tamtoho, aby sa to lepšie pamätalo. Jasné, že biela múka aj biely cukor, klasika je klasika. Ale nedalo mi to. Jednak štvrťkila cukru do koláča nedám (aha pardon, pol kila, veď štvrť je ho ešte v poleve :D), jednak som potrebovala upiecť niečo pre bezlepkovú návštevu. A tak som sa trošku pohrala s pôvodným receptom tak, aby z toho vyšiel bez ujmy. Na polevu som sa siahnuť neodvážila, takže stále odporúčam krájať len tenké rezy, aby ste nemali "zalepené huby". :) Inak koláčik je to výborný, chválili všetci ochutnávači.

Najskôr v robotovi vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Kokosový cukor má síce väčšie kryštáliky, ale dobre sa rozpúšťa. Plus má údajne nižší glykemický index, preto ho do pečenia rada používam. A sem sa svojou chuťou aj farbou skvele hodí.

Múky, prášok do pečiva a citrónovú kôru premiešame a pridáme k maslovej hmote. Nakoniec ručne metličkou zapracujeme aj tuhý sneh z bielkov.

Cesto vylejeme na veľký, mierne hlboký plech vyložený papierom na pečenie, prípadne vymastený a vysypaný pohánkovou múkou. Stierkou urovnáme a dáme piecť do rozohriatej rúry.

Žĺtky metličkou zmiešame s práškovým cukrom. Pozor, aby v ňom neboli hrudky. Keď je koláč upečený, čo zistíme pomocou špajle, vyberieme ho z rúry a hneď naňho rovnomerne rozotrieme žĺtkovú polevu. Na horúcom koláči sa poleva zasuší a teplota koláča by mala stačiť na to, aby žĺtky neboli surové. Ja však dávam koláč aj s polevou ešte na 2 minútky späť do rúry a už mám stopercentnú istotu, že všetky prípadné zárodky salmonely sú zničené. :)

Koláč vytiahneme, necháme vychladnúť a krájame tak, že nôž namáčame do horúcej vody, aby sa poleva nepopraskala.

23. 11. 2019 20:06

Páči sa ti recept?

Komentáre

Mozessavydavat | 14. 12. 2019 20:14 | mail | www
Dobry vecer, kokosovu muku ano, ale je viac sava, takze by som jej dala menej. Melasu by som dala ked tak trosku, ma specificku chut, ale je to vas :-) neskusala som, ale ak vyskusate, pokojne mi dajte vediet ;-)
Marika | 13. 12. 2019 14:48 | mail
Dobry den, prosim vas mozem pouzit namiesto mandlovej muky kokosovu? A napadlo mi, ci je vhodne nahradit cukor napriklad melasou? Ďakujem vopred za odpoved.

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty