V centre Bratislavy sa začínajú vianočné trhy

V centre Bratislavy zavládne vianočná atmosféra. Na Hlavnom, Františkánskom a Hviezdoslavovom námestí sa totiž v piatok začínajú vianočné trhy. Dokopy tam budú vo vyše 100 stánkov ponúkať vianočné darčeky, lahôdky či občerstvenie. Pre návštevníkov je pripravený aj pestrý kultúrny program. Vianočné trhy potrvajú na Hlavnom a Františkánskom námestí do 22. decembra, na Hviezdoslavovom námestí sa skončia o deň neskôr.

22.11.2019 11:55 , aktualizované: 12:00
debata (6)

Vianočný hlavný trh na Hlavnom a Františkánskom námestí slávnostne otvoria v piatok o 17.00 h. Mesto pripravilo tento rok jeho nový koncept, ktorý má podľa primátora Bratislavy Matúša Valla návštevníkom ponúknuť kvalitné, ekologické, bezpečné, ale aj vizuálne atraktívne podujatie so sprievodným kultúrnym programom. Novinkou bude možnosť bezhotovostnej platby kartou či mobilom.

„Veľkou novinkou bude aj koncept ‚zero waste‘, čiže snaha predchádzať vzniku odpadu a tiež znižovať množstvo komunálneho odpadu. Používať sa budú výlučne vratné poháre a kompostovateľné riady,“ povedal primátor. Na trhoch sa bude aj triediť odpad. O bezpečnosť sa budú starať hliadky mestskej a štátnej polície. „Spolu so štátnou políciou budú v zmiešaných hliadkach pôsobiť aj príslušníci Ozbrojených síl SR,“ podotkol Vallo. Po minuloročnom požiari nelegálneho stánku, ktorý zasiahol aj priľahlú budovu, prijalo mesto aj viaceré protipožiarne opatrenia. „Vytvorili sme protipožiarne hliadky, predajcovia sú povinní mať vo svojich stánkoch hasiace prístroje a pre tých, ktorí používajú plynové bomby, sme pripravili školenie,“ priblížil Vallo s tým, že žiadny nelegálny stánok na Vianočnom hlavnom trhu nebude.

Usporiadanie stánkov bude v novom prevedení. Jedlá a nápoje ľudia nájdu vo vianočných stánkoch na Hlavnom námestí a zábavu na Františkánskom námestí, kde bude umiestnené pódium. Na Vianočnom hlavnom trhu bude spolu 76 stánkov, z toho jedna veľká pergola s tradičnými vianočnými pochúťkami a jedna veľká pergola s vianočnými nápojmi. Občerstvenie doplní päť stánkov s jedlom na priamu konzumáciu, deväť stánkov s jedlom a grilom, 11 stánkov s nápojmi, balené potraviny budú v 15 stánkoch. Návštevníci si budú môcť darčeky a remeselné výrobky zakúpiť v 24 stánkoch. V desiatich stánkoch sa počas trhu prestrieda 22 neziskových organizácií, ktoré budú prezentovať svoju charitatívnu činnosť. Hlavné námestie zdobí vianočný stromček, ktorým je 25 rokov starý a 14 metrov vysoký smrek obyčajný.

Na Hviezdoslavovom námestí v piatok o 18.00 h otvoria Staromestské vianočné trhy. Ich koncept zostáva podobný ako po minulé roky, do budúcna však mestská časť Staré Mesto nevylučuje, že sa bude snažiť nájsť novú ‚ekoformu‘ ich prevádzkovania. Návštevníkom bude k dispozícii 20 veľkých stánkov, z toho 18 ponúkajúcich gastronómiu a dva určené charite. Okrem toho bude 22 „polovičných“ stánkov, z toho 15 remeselných stánkov a sedem s tradičnými nápojmi. Na Hviezdoslavom námestí je umiestnený vianočný stromček, ktorý je tento 13-metrový smrek obyčajný. Každú adventnú nedeľu vždy o 18.00 h pred sochou P. O. Hviezdoslava budú postupne rozsvecovať sviece na adventnom venci. Staromestské vianočné trhy tiež ponúknu kultúrny program.

Polícia bude dohliadať na bezpečnosť

Polícia v Bratislave posilní počas predvianočného obdobia výkon vybraných služieb Policajného zboru najmä na miestach, kde sa očakáva zvýšená koncentrácia osôb. Zabezpečovať ho budú predovšetkým policajti poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. Do hliadok budú okrem policajtov zapojení aj príslušníci Ozbrojených síl SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

„Ich hliadková a obchôdzková služba bude zameraná na lokalitu vianočných trhov a ich okolie, nákupné centrá, ich parkoviská a okolie, a na miesta konania adventných podujatí,“ uviedla Mihalíková. Dopravní policajti budú vykonávať dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, a to najmä na hlavných cestných ťahoch a cestách s predpokladanou zvýšenou intenzitou cestnej premávky.

Polícia pri zabezpečení verejného poriadku a bezpečnosti občanov úzko spolupracuje s Magistrátom hlavného mesta SR, mestskou časťou Bratislava-Staré Mesto, ako aj miestnou samosprávou. „Na odporúčanie polície budú aj tohto roku počas vianočných sviatkov na Hlavnom námestí inštalované železobetónové zábrany a mechanické zátarasy, ktoré majú zabrániť vozidlám vjazd na verejné priestranstvo,“ poznamenala policajná hovorkyňa.

Cieľom opatrení je podľa Mihalíkovej zabezpečiť nerušený priebeh vianočných trhov a sprievodných podujatí. Polícia upozornila aj na vreckových zlodejov. „Vzhľadom na to, že na páchanie trestnej činnosti používajú rôzne praktiky, odporúčame občanom, aby si počas návštevy nákupných centier, trhovísk, vianočných trhov, kultúrnych a spoločenských podujatí, ale aj počas prepravy prostriedkami mestskej hromadnej dopravy, dávali pozor na svoje osobné veci,“ uviedla policajná hovorkyňa.

Zároveň polícia odporúča, aby si občania nenechávali svoje osobné veci a vianočné nákupy v aute na viditeľnom mieste. „Aj keď opúšťate auto iba na krátko, nenechávajte v ňom osobné doklady, mobily, finančnú hotovosť, prípadne pracovné tašky s technikou a dôležitými listinami,“ povedala policajná hovorkyňa s tým, že vodiči by si mali auto okrem centrálneho uzamknutia skontrolovať aj mechanicky. „Dodržiavaním jednoduchých preventívnych odporúčaní môžete predísť krádeži, ochrániť svoj majetok a vyhnúť sa tak nepríjemnej skúsenosti. Ak aj napriek tomu zistíte, že ste sa stali obeťou zlodeja, prípadne ak spozorujete podozrivú osobu, okamžite kontaktujte políciu na bezplatnom telefónnom čísle 158,“ uzavrela.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vianočné trhy