Môžu sa kňazi angažovať v politike? Svoj názor Svätý otec vyjadril jednoznačne!

Môžu sa kňazi angažovať v politike? Svoj názor Svätý otec vyjadril jednoznačne!

Bratislava 21. novembra 2019 (HSP/Vatican/Foto:TASR/AP-Andrew Medichini)

 

Môžu sa kňazi angažovať v politike? Svoj názor Svätý otec vyjadril jednoznačne! V poslednej dobe sa priam pretrhlo vrece s komentármi, príkazmi či zákazmi, ktoré by mali odradiť otca Mariána Kuffu sa politicky vyjadroval. Na základe čoho sa ale snažia pravdovravnej čistej duši zakázať vyjadrovať svoje názory?

Na snímke pápež František

Zatiaľ čo u evanjelických kňazov žiadne obmedzenia neexistujú, je katolíckym kňazom od roku 1983 nariadením svätej stolice jednoznačne zakázané kandidovať vo voľbách alebo sa podieľať na výkone civilnej moci.

Reklama

Kánon 285 z roku 1983 Codex Iuris Canonici je ustanovením rímskokatolíckeho kánonického zákona, ktoré zakazuje diecéznym kňazom a biskupom pôsobiť vo „verejných funkciách, ktoré zahŕňajú účasť na výkone civilnej moci”, a okrem toho zakazuje kňazom robiť veci, ktoré sú „neprístojné” alebo „cudzie klerikálnemu stavu”.

To, že by kňaz nemal robiť veci neprístojne alebo cudzie klerickému stavu, je samozrejmé a otec Marián Kuffa ani žiadne také veci nekoná, presne tak ako ani vo verejných funkciách, ktoré zahŕňajú účasť na výkone civilnej moci nepôsobí a ani pôsobiť nechce.

Reklama

Ako je to s jeho údajnou politickou angažovanosťou, ktorá je dnes tak tŕňom v oku? Ako je to s politickou angažovanosťou mimo výkonu civilnej moci, mimo kandidovania vo voľbách? Aký je názor Katolíckej cirkvi na túto oblasť?

Na otázku dostaneme odpoveď od Svätého otca Františka samého.

Presne na túto tému sa Svätý otec rozprával na stretnutí s predstaviteľmi komunity kresťanského života (CVX) talianskej misionárskej študentskej ligy, ktoré sa konalo vo Vatikáne v sále Pavla VI vo štvrtok 30. apríla 2015.

Na tému angažovanosti v politike sa pápež František vyjadril nasledovne:

“Mohli by sme povedať: „Mali by sme založiť katolícku stranu!”. To nie je cesta. Cirkev je spoločenstvo kresťanov, ktorí uctievajú Otca, nasledujú cestu Syna a prijímajú dar Ducha Svätého. Nie je to politická strana. „Nie, povedzme strana… strana iba pre katolíkov”. Na nič to nebude slúžiť a nebudete sa môcť zapojiť, pretože budete robiť to, čo nebolo povolané robiť.

Reklama

„Ale môže sa katolík angažovať v politike?” – „Musí!” –

„Ale môže katolík zmeniť politiku?” – „Musí!”.

Blahoslavený Pavol VI., ak sa nemýlim, povedal, že politika je jednou z najvyšších foriem charity, pretože sa usiluje o spoločné dobro.

“Ale otec, politika nie je ľahká, pretože v tomto skorumpovanom svete … nakoniec sa nedostaneme nikam …”. Čo chcete povedať, že zapojenie sa do politiky je trochu ako mučeníctvo?

Áno. Je to druh mučeníctva. Ale je to denné mučeníctvo: hľadanie spoločného dobra bez toho, aby ste sa sami nechali skaziť.

Reklama

Usilujte sa o spoločné dobro premýšľaním o najvhodnejších spôsoboch na tento účel, o najvhodnejších prostriedkoch. Snažte sa hľadať spoločné dobro tým, že budete pracovať aj na malých veciach. (…)

Politika je dôležitá: malá politika a veľká politika. V Cirkvi je veľa katolíkov, ktorí sa venujú čistej zdravej politike; a tí, ktorí podporovali mier medzi národmi.

Pomyslite si na katolíkov tu po vojne v Taliansku: myslite na De Gasperiho. Myslite na Francúzsko: Schumanna, u ktorého sú dôvody na blahorečenie.
Politikou sa človek môže stať svätý.

Nepotrebujem menovať viac: stačia dva príklady tých, ktorí sledovali spoločné dobro. Zapojenie sa do politiky je mučeníctvo: je to skutočná mučenícka práca, pretože človek musí ísť celý deň s týmto ideálom, každý deň, s ideálom budovania spoločného dobra. A vždy nesie kríž mnohých zlyhaní a nesie kríž mnohých hriechov. Pretože na svete je ťažké robiť dobro v spoločnosti bez toho, aby ste si trochu zašpinili ruky, alebo srdce; ale to je dôvod, prečo idete požiadať o odpustenie, požiadate o odpustenie a pokračujte v tom. Nedovoľte, aby vás to odradilo.

„Nie, otče, nerobím politiku, pretože nechcem hrešiť” – „To nie je dobré!

Kráčajte vpred, proste Pána, aby vám pomohol nehrešiť, ale ak vám znečistia ruky, proste o odpustenie a kráčajte vpred! “. Ale pracujte, pracujte… A bojujte za spravodlivejšiu a podpornejšiu spoločnosť.

Aké je riešenie pre politiku, ktoré nám dnes ponúka tento globalizovaný svet? Jednoduché: jadrom všetkého sú peniaze.
Nie muži a nie ženy, to nie. Peniaze. Boh peňazí. Toto je dnešné jadro. Každý je v službe bohu peňazí.

To je dôvod, prečo všetko, čo neslúži bohu peňazí, musí byť odhodené.

To, čo nám dnes ponúka globalizovaný svet, je kultúra odhadzovania: to, čo je zbytočné, bude zahodené. Deti sú zahadzované, preto ľudia nemajú deti alebo preto, že ich zabijú skôr, ako sa narodia.

Starší ľudia sú zahadzovaní, pretože … starí ľudia sú k ničomu … a teraz každý, kto nemá prácu, ide a hľadá svojich starých rodičov, pretože ich dôchodok môže pomôcť! Ale sú užitoční len na okamih. Starší ľudia sú odhodení, opustení.

Reklama

Dnes sa možnosti zamestnania zmenšujú, pretože boh peňazí nemôže urobiť všetko, a preto sú mladí ľudia vyhadzovaní z práce.
Tu v Taliansku je nezamestnaných 40 – 41% mladých ľudí vo veku do 25 rokov – ak sa mýlim, opravte ma.

Sú vyhadzovaní … Ale toto je cesta ničenia.

Máte sa prizerať na katolíkov z balkóna? Nemôžete sa pozerať z balkóna! Zapojte sa! Dajte to najlepšie. Ak vás Pán volá k tomuto povolaniu, choďte k nemu a zapojte sa do politiky.

To vás núti trpieť, môže to byť príležitosť pre hriech, ale Pán je s vami. Požiadajte o odpustenie a kráčajte vpred.

Nenechajme takouto “kultúrou odhadzovania” odhodiť nás všetkých! Tá potom odhodí tiež samo stvorenie, pretože stvorenie každým dňom ničí.

Reklama

Nezabudnite, čo povedal blahoslavený Pavol VI.:

Politika je jednou z najvyšších foriem lásky.

Neviem, či som dostatočne odpovedal na [vašu otázku] … ”

Ako vidíme politickú angažovanosť, ktorá sa koná mimo výkonu civilnej moci, mimo priameho pracovania v politických stranách, alebo kandidovania vo voľbách, teda nie je svätou stolicou zakázaná, priam naopak, je ňou priamo žiadaná!

Podľa Svätého otca sa teda kňaz nemá len chcieť angažovať – on sa angažovať MUSÍ!

Reklama

A tak Otec Marián Kuffa, ktorý sám žiaden post v politickej strane nezastáva, žiadnu stranu nezaložil, ani založiť nechce, a ani na žiadnu funkciu nekandiduje, ale sa len svojím osobným dennodenným mučeníctvom na politike podieľa, teda nerobí nič iné, ako napĺňa príkazy Svätej stolice.

A všetci tí, ktorí mu chcú túto jeho činnosť zakázať, alebo ho v nej obmedziť, konajú v priamom rozpore s oficiálnou líniou Katolíckej cirkvi.

Andrea Lopatková

 

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali